Există mulți factori care influențează sănătatea generală și bunăstarea, iar greutatea poate fi un indicator cheie. Cu toate acestea, nu poți trage o concluzie doar pe baza numărului afișat pe cântar. Când kilogramele devin un impediment real în calea sănătății și calității vieții noastre? Rămâi cu noi până la final și află tot ce ai nevoie să știi despre obezitate.
‘Gras, dar sănătos!’ – Mit sau Realitate?
Probabil nu este prima data când auzi această vorbă din popor: “gras, dar sănătos!”. În cel mai recent episode de podcast Fain & Simplu, Mihai Morar l-a invitat pe doctorul care a făcut primul centru de excelență medicală în Europa de est – Ponderas, Cătălin Copăescu, să vorbească despre una dintre cele mai comune probleme de sănătate a zilelor noastre – obezitatea.
“Plezneste de sănătate! E gras și sănătos… noi așa am fost crescuți. Cine avea acces la sursele de hrană înainte? Cei bogați! Azi avem o percepție diferită. Știm că obezitatea afectează oamenii săraci din țările bogate și oamenii bogați din țările sărace. 5% dintre cei care au obezitate au obezitate morbidă cu indicații chirurgicale. Era o vorba populară… cu cât cureaua e mai scurtă, viața e mai lungă.” – Cătălin Copăescu
Dacă ești curios să afli cum a făcut de la zero primul centru care oferă o nouă șansă la viață persoanelor supraponderale, dar și care sunt marile pericole ignorate ale obezității te invităm să urmărești episodul integral AICI.
Ei bine, a fi gras nu înseamnă neapărat a fi obez, la fel cum nu înseamnă a fi neapărat sănătos. Trebuie să privim dincolo de dimensiunea corporală a unei persoane pentru a înțelege dacă este sau nu expus unor riscuri. Spre exemplu, mai degrabă am lua în considerare profilul complet al sănătății metabolice.
Ce este considerat sănătos din punct de vedere metabolic?
Mulți rămân blocați la gândul că greutatea este egală cu sănătatea, însă lucrurile stau puțin diferit.
Despre a fi sănătos putem spune că înseamnă a fi fără boală sau răni. Sănătatea metabolică este absența tulburărilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, boala hepatică grasă nealcoolică, malnutriția și bolile cardiometabolice. Conform studiilor, a avea trei sau mai mulți dintre următorii factori de risc expune o persoană la risc de boli metabolice:
- Glicemia mai mare de 5,6 mmol/L (100 mg/dl) sau tratament medicamentos pentru creșterea glicemiei
- Colesterol HDL mai mic de 1,0 mmol/L (40 mg/dl) la bărbați, mai puțin de 1,3 mmol/L (50 mg/dl) la femei sau tratament medicamentos pentru HDL-C scăzut
- Trigliceride din sânge mai mari de 1,7 mmol/L (150 mg/dl) sau tratament medicamentos pentru trigliceride crescute
- Circumferința taliei mai mare de 102 cm (40 inchi) pentru bărbați sau mai mare de 88 cm (aproximativ 35 inchi) pentru femei
- Tensiune arterială mai mare de 130/85 mmHg sau tratament medicamentos pentru hipertensiune arterială
Dar despre obezitate ce putem spune? Obezitatea este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime în organism. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv dezechilibru caloric, sedentarism, stres sau genetică. Indiferent de cauze, aceasta este asociată cu numeroase riscuri pentru sănătatea fizică și mentală.
Ce este considerat obez din punct de vedere metabolic?
Pentru a afla gradul de obezitate la care o persoană se află de regulă se calculează indicele de masă corporală (IMC). Acesta este indicatorul oficial de calculare a greutății corporale ideale, pentru o înălțime dată.
Pentru a măsura indicele de masă corporală, greutatea în kilograme este împărțită la înălțimea în metri pătrați. IMC este împărțit în următoarele categorii: subponderală, greutate sănătoasă, supraponderală și obezitate.
Un IMC de 30 kg/m2 sau mai mare este clasificat drept obezitate.
Cu toate acestea, IMC este doar o estimare a grăsimii corporale; nu reflectă întotdeauna cu exactitate compoziția corpului sau cantitatea totală de grăsime. De exemplu, un atlet cu o cantitate mare de mușchi poate avea un IMC care indică că este supraponderal sau obez. Între timp, cineva care este inactiv și are un procent mai mare de grăsime corporală poate intra în categoria de greutate sănătoasă în funcție de IMC. Măsurarea circumferinței taliei în plus față de IMC poate determina mai bine riscul de boală metabolică.
Despre obezitate și sănătatea metabolică
Este adevărat că excesul de țesut adipos sau grăsime poate schimba modul în care funcționează hormonii în organism. Cu toate acestea, obezitatea nu este singurul factor care afectează sănătatea. Persoanele cu obezitate și fără obezitate pot avea tulburări în sănătatea lor metabolică.
Majoritatea dintre noi avem tendința de a spune că cine este obez are cu siguranță probleme de sănătate metabolică și implicit că cei slabi nu le au. Ei bine, studiile au arătat că obezitatea a fost asociată cu o incidență mai mare a bolilor, însă factorii de risc pot fi găsiți la oameni de toate dimensiunile.
Probleme de sănătate legate de obezitate
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), există peste 200 de probleme de sănătate asociate cu obezitatea. Excesul de grăsime, în special în regiunea abdominală, este asociat cu rezistența la insulină, niveluri ridicate de insulină și intoleranță la glucoză, toate acestea putând duce la diabet de tip 2.
Cei cu obezitate au un risc mai mare de dislipidemie – definită ca colesterol LDL (“rău”) crescut, colesterol HDL (“bun”) scăzut sau trigliceride ridicate – care pot contribui la boli de inimă. Hipertensiunea arterială apare mai des la persoanele cu obezitate. Alte afecțiuni care sunt mai răspândite la cei cu obezitate includ boala vezicii biliare, condițiile de somn și multe tipuri de cancer.
Totodată, despre obezitate, așa cum am menționat mai sus, cercetările au demonstrate că poate aduce riscuri și în ceea ce privește sănătatea mentală. Persoanele obeze pot dezvolta probleme de imagine de sine și pot suferi de depresie și anxietate. Aceste probleme pot fi exacerbate de discriminarea și stigmatizarea asociată cu obezitatea în societate.
Despre obezitate și prevenție
Prevenirea obezității este importantă pentru menținerea sănătății fizice și mentale. Aceasta poate fi realizată prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată. Oamenii ar trebui să consume alimente bogate în nutrienți și să evite alimentele procesate și bogate în calorii. Activitatea fizică poate fi orice forma de mișcare care crește frecvența cardiacă și arde calorii. Spre exemplu: mersul pe jos, alergatul, înotul sau ciclismul.
Mădălina Costache