Să înveți pentru un examen dificil te-ar putea speria inițial, însă adevărul este că poți să-ți maximizezi șansele de reușită, dacă ai o atitudine echilibrată și o abordare disciplinată.
Pe de altă parte, chiar și când vine vorba despre un examen la o materie pe care simți că o stăpânești bine și la care, în mod normal, nu ai avea probleme, este esențial să-ți (re)actualizezi cunoștințele și să începi să te pregătești din timp.
Sigur, în cea de-a doua situație, procesul de învățare este mai simplu, însă nu trebuie să-l neglijezi, plecând cu premisa că „oricum te descurci”.
Indiferent de situația în care te regăsești, suntem convinși că sfaturile pe care le-am adunat în acest articol te vor ajuta să înveți mai rapid și mai ușor, adică mai inteligent, pentru examenul care te-așteaptă.
Așadar, iată cum să înveți mai rapid și ușor pentru un examen:
Cum să înveți mai rapid și mai ușor pentru un examen – sfaturi practice
Apucă-te de învățat din timp
Acest sfat este cu atât mai important pentru cei care se confruntă cu procrastinarea. Astfel, dacă ai obiceiul de a lăsa învățatul pe ultima sută de metri și crezi că studiul sub presiune este mai eficient și mai rodnic, îți sugerăm să privești lucrurile dintr-o nouă perspectivă. În mod recurent, studiul sub presiune (eventual, fix în noaptea de dinaintea examenului) implică stres – stres care, transformat în obicei, îți poate afecta sănătatea.
Să-ți faci un obicei din a învăța din timp implică multă responsabilitate și autodisciplină, ceea ce poate fi o provocare, dacă nu ești obișnuit(ă) să-ți formezi o rutină, de care să te și ții. Dar fii fără grijă: ajungem în curând și la importanța planificării și a stabilirii unor obiective S.M.A.R.T.
Ce înseamnă, mai exact, să te apuci de învățat din timp? Ei bine, ideal ar fi să aprofundezi fiecare lecție, fiecare curs, imediat după ce ți-a fost predat. Da, procesul de învățare este continuu, ceea ce înseamnă că trebuie să-i dedici timp zilnic sau măcar săptămânal.
Efortul depus constant te va ajuta, însă, în perioada din apropierea examenului, pentru că atunci doar vei repeta, îți vei reaminti unele lucruri și vei pune la punct ultimele detalii.
Fă-ți un program, stabilește-ți prioritățile și obiective S.M.A.R.T.
Planificarea studiului este cel mai bun exercițiu de autodisciplină și organizare, dar poate fi și o adevărată provocare, dacă nu obișnuiești să-ți setezi obiective, să înțelegi care sunt prioritățile și cum poți să-ți împarți sarcinile în mod eficient. Din fericire, însă, astfel de lucruri se învață… prin exercițiu.
Nu-ți putem oferi rețeta unui program perfect, fiindcă acesta diferă de la o persoană la alta, precum și de la un examen la altul: în cazul materiilor mai complicate, poate fi necesar să dedici mai mult timp.
Așadar, te încurajăm să testezi mai multe variante (din timp) și s-o alegi, în cele din urmă, pe cea care ți se potrivește cel mai bine. De exemplu, poate că ajungi la concluzia că este mai eficient să înveți 30 de minute în fiecare dimineață, pe tot parcursul anului/semestrului, abordând astfel studiul ca pe un proces continuu. Sau poate că alegi să recapitulezi și aprofundezi în fiecare weekend lucrurile descoperite în săptămâna respectivă.
În ceea ce privește obiectivele S.M.A.R.T. – ei bine, acestea depind, la rândul lor, de o foarte bună organizare și de o abordare rațională a situației.
Să-ți propui să recapitulezi toată materia, în doar două ore, pentru un examen ultracomplicat s-ar putea să nu fie cea mai bună și realistă variantă. În schimb, s-ar putea să fie realist să-ți propui să aprofundezi câte un capitol pe săptămână.
Pregătește-ți mediul de lucru și elimină elementele care ți-ar putea distrage atenția
Amenajarea și organizarea spațiului de lucru sunt esențiale, fiindcă ele pot influența gradul de productivitate.
De exemplu, dacă știi exact unde se află fiecare obiect, nu mai trebuie să pierzi ore-n șir căutându-l: astfel, organizarea lucrurilor (de la caiete, la pixuri și agende) este o metodă eficientă de economisire a timpului și, implicit, a energiei, pe care ți-o canalizezi în direcția studiului.
De asemenea, asigură-te că păstrezi în zona de lucru doar obiectele de care ai nevoie pe parcursul studiului. Smartphone-ul amplasat fix lângă caiet s-ar putea să te distragă: curiozitatea de a verifica ultima notificare se poate transforma în minute (sau, mai grav, ore) de scrollat pe rețelele de socializare, de verificat ultimele seriale apărute, de răspuns la ultimele mesaje din căsuța de chat.
Dacă simți că te ajută, învață în alt loc decât acasă
Poate că uneori simți nevoia să schimbi „peisajul” sau poate că pur și simplu te mobilizezi mai ușor în alte locuri. Astfel, poți merge să înveți în biblioteci sau în cafenele liniștite. Într-o bibliotecă, de pildă, riscul de a fi distras(ă) de alte elemente este mult mai mic, mai ales că aici este esențială păstrarea liniștii.
Ia notițe, schematizează, fă legături între concepte
S-ar putea să nu fie suficient să recapitulezi cursurile doar citindu-le (în minte și/sau cu voce tare). Pentru a avea mai multă claritate asupra informațiilor, dar și pentru a-ți fi mai ușor să faci (noi) legături între concepte, îți sugerăm să îți iei notițe, să faci tot felul de scheme ajutătoare.
Nu există un mod unic de luare a notițelor: poate că pentru tine este util să faci scheme cât mai dezvoltate și „ramificate” (mind map), iar altcineva are nevoie doar de câteva puncte reper.
Contează să găsești metoda care funcționează cel mai bine pentru tine, iar pentru a avea timp să faci astfel de teste, este necesar să te apuci de recapitulat cu cel puțin câteva săptămâni înainte.
Studiază pe cont propriu sau împreună cu un prieten
În timp ce unii dintre noi sunt mai eficienți când învață individual, alții se simt mai motivați și mai productivi în compania unui prieten sau a unui grup de prieteni cu un mod similar de reținere și aprofundare a informațiilor.
Dacă te regăsești în cea de-a doua categorie, atunci nu ezita să-i propui unui prieten să vă întâlniți, măcar din când în când, pentru a aprofunda materia. Astfel de întâlniri sunt un bun prilej de a vă împărtăși unul altuia ideile recent descoperite, precum și de a vă ajuta reciproc: poate că el se descurcă mai bine la un capitol asupra căruia tu nu ai încă foarte multă claritate. Totodată, alături de un prieten, este mai simplu să verifici unde ar fi bine să mai lucrezi, deoarece acesta îți poate pune întrebări de tip test.
Din când în când, ia pauze
Să înveți încontinuu de dimineață până seară poate părea o metodă eficientă de creștere a productivității, însă, în realitate, studiul fără pauze nu este recomandat.
Momentele de relaxare sunt absolut necesare inclusiv pentru creșterea productivității, astfel că te încurajăm să incluzi în programul de învățare și pauzele.
De exemplu, ai putea lua câte o pauză de 10 minute la fiecare 50 de minute, dar la fel de bine ai putea găsi o altă variantă care să funcționeze pentru tine.
De asemenea, pe durata pauzelor, îți recomandăm să te deconectezi de la tehnologie și să te relaxezi pur și simplu: să faci o plimbare pe jos, să meditezi, să faci puțin sport. Sau, pur și simplu, să nu faci nimic: articolul despre dolce far niente ți-ar putea prinde bine în acest sens.
Abordează examenul într-o manieră pozitivă și, totodată, realistă
Oricât de dificil ar fi examenul care te așteaptă și oricât de mari ar fi emoțiile, te poți antrena să ai o perspectivă optimistă asupra sa. Am prezentat aici mai multe exerciții de cultivare a optimismului.
Atenție, însă: nu trebuie să confunzi optimismul cu pozitivitatea toxică. A fi optimist înseamnă a avea o viziune echilibrată, realistă. Altfel spus, să crezi că vei lua notă maximă la cel mai dificil examen din an, pentru care te-ai pregătit foarte puțin (spre deloc), nu este o perspectivă optimistă, realistă, ba chiar te poate afecta serios, dacă rezultatul obținut este cu mult sub așteptările tale.
Pe de altă parte, să crezi că poți obține un rezultat foarte bun la un examen dificil, dar pentru care te-ai pregătit temeinic tot anul, este o perspectivă echilibrată.
În ceea ce privește emoțiile – află că acestea sunt absolut firești. Nu este nimic greșit să simți furie sau teamă când nu înțelegi, poate, unele concepte. Important este să înveți să-ți gestionezi emoțiile într-un mod sănătos, să le „îmblânzești”. Iată câteva articole în care găsești informații utile despre gestionarea emoțiilor:
- Care sunt cele 6 emoții de bază, cum le recunoști și ce să faci atunci când le simți;
- Cum să gestionezi furia într-un mod sănătos;
- Beneficiile emoționale ale scrierii în jurnal.
Urmează un stil de viață echilibrat
- Dormi 8 ore în fiecare noapte, conform recomandării specialiștilor. Somnul este benefic inclusiv pentru îmbunătățirea memoriei, atenției și a capacității de concentrare. Ca să înțelegi mai bine cât de importantă este odihna, îți recomandăm să parcurgi acest articol. De asemenea, dacă te interesează cum să-ți creezi un mediu prielnic unui somn de calitate, îți sugerăm articolul 3 trucuri pentru un somn odihnitor, pe care să le pui în practică.
- Adoptă un stil alimentar echilibrat și diversificat. Încearcă să consumi legume la fiecare masă, să eviți sau să limitezi consumul de alimente care conțin zahăr adăugat, să te hidratezi suficient în fiecare zi. Totodată, include în meniul zilnic alimente benefice pentru sănătatea creierului.
- Fă mișcare: mergi pe jos minimum 30 de minute în fiecare zi. O plimbare în natură te ajută să te deconectezi, dar se și poate transforma într-un prilej de a înțelege mai bine conceptele studiate: niciodată nu se știe ce idee faină și utilă îți poate veni, pur și simplu, când mergi pe jos.
- Conectează-te la emoțiile tale. Succesul unui examen depinde și de o gestionare sănătoasă a emoțiilor. Cum ziceam, este perfect în regulă să simți și emoții care, în general, produc disconfort, așa cum este teama. Fiecare emoție îți transmite ceva despre tine. Ascult-o, dă-i spațiul necesar de manifestare și învață s-o exprimi sănătos. Din acest punct de vedere, meditația te-ar putea ajuta.
Gând de final
Abordarea echilibrată a situației, autodisciplina, crearea unui mediu de lucru propice învățării, precum și urmarea unui stil de viață echilibrat cresc semnificativ șansele de reușită chiar și la cele mai dificile examene.
Sperăm că găsești utile recomandările noastre și că acestea îți oferă mai multă claritate asupra a ceea ce presupune procesul de învățare responsabil.
Îți dorim putere de autodisciplină, emoții îmblânzite și, bineînțeles, mult succes!
Adelina Bălan