Cum poate influența somnul la pierderea în greutate

sursă foto: pixabay.com

Știai că recent a fost Ziua Mondială a Somnului (18 martie)? Tocmai de aceea am decis să  împărtășim cu tine câteva sfaturi pentru a te ajuta să ai parte de odihna potrivită pentru tine și să descoperi în ce mod poate influența somnul la pierderea în greutate

Discuțiile despre găsirea greutății sănătoase a corpului tău se vor concentra de obicei pe relațiile cu alimentele și exercițiile fizice. În timp ce cantitatea de hrană, precum și rutina de antrenament contribuie la îndeplinirea acestui tip de obiectiv, există un alt factor cheie care este trecut cu vederea în acest proces: în ce mod poate influența somnul la pierderea în greutate.

Cum poate influența somnul la pierderea în greutate

S-ar putea să nu-ți dai seama, dar există o corelație directă între cât de bine ai dormit noaptea trecută și pofta de mâncare de astăzi, iar cercetările care susțin această afirmație sunt abundente. De exemplu, conform unui studiu publicat recent în jurnalul JAMA Internal Medicine, când 80 de adulți cu somn de mai puțin de 6,5 ore pe noapte și-au extins ora de culcare la 8,5 ore de somn pe noapte, nivelul lor de energie s-a îmbunătățit și, prin urmare au avut nevoie de mai puțină hrană pentru a-i menține plini de energie pe tot parcursul zilei.

De asemenea, un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate, care monitorizează obiceiurile de somn și greutatea a 125 de adulți pe parcursul unui an, a constatat că, cu cât ai parte de un somn de calitate în fiecare noapte, cu atât greutatea și procentul de grăsime corporală vor fi la nivel optim.

Totul se rezumă la ritmul circadian și la modul în care un ciclu prost de somn îți pot afecta direct hormonii foamei. Ritmul circadian nu numai că determină ciclul somn-veghe, dar reglează și alte funcții biologice, cum ar fi temperatura corpului, nivelul de energie și orele mesei.

Una dintre numeroasele funcții ale somnului include reglementările hormonilor, inclusiv [cele] asociate cu foamea, suprimarea apetitului și alegerile alimentare. Și anume, leptina, care spune organismului că este satul, și grelina, care stimulează apetitul. Dacă nu ai parte de o odihnă de calitate, acești hormoni ai foametei sunt dezactivați.

Calitatea slabă a somnului va afecta negativ, de asemenea, nivelul de energie al unei persoane

Astfel încât, aceasta va fi mai puțin probabil să se angajeze în activitate fizică, ceea ce duce la creșterea nedorită în greutate.

Obținerea unui somn de calitate  va avea efectul opus; vei avea mai multă energie și un apetit sănătos, cu semne de foame mai clare care îți vor permite să mănânci mai intuitiv. Înregistrarea calității va juca, de asemenea, un rol în tipurile de alimente pe care le dorești pe parcursul zilei, deoarece lipsa somnului se traduce printr-o lipsă de energie. Cu cât te simți mai odihnit, cu atât ești mai puțin predispus alimentelor bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase.

3 sfaturi care te vor ajuta să dormi bine:

1. Fii atent la consumul de băuturi.

Este imperativ ca băutorii de cofeină să ia ultimele înghițituri până la ora 14:00. Cei care consumă alcool la ore târzii  ar trebui să-și limiteze consumul la două băuturi și să își termine ultimul pahar cu trei ore înainte de culcare. Acest lucru va asigura că poți adormi cu ușurință și că te vei odihni pe tot parcursul serii.

2. Prioritizează managementul stresului.

Printre cele mai frecvente tulburări de somn sunt cauzate de stres. Este recomandat să abordați orice stres pe care l-ați putea experimenta în timpul zilei, spre deosebire de încercarea de a gestiona totul noaptea.

Luați mici pauze, pentru a te bucura de gustarea preferată, parchează mai departe pentru a-ți crește activitatea fizică sau să practică exerciții de relaxare. Toate acestea sunt  modalități mici prin care poți gestiona stresul în timpul zilei și care poate avea un impact major asupra calității somnului pe timp de noapte. .

Află mai multe și despre oboseala cauzată de stres ar putea fi motivul pentru care te simți epuizat

3. Du-te la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi.

Crearea și respectarea unui program este esențială atunci când vrei să îți reglezi ritmul circadian, care, la rândul său, îți va regla apetitul. Odată ce ți-ai dat seama de câte ore de somn are nevoie corpul tău în fiecare noapte pentru a funcționa corect în fiecare zi și, prin urmare, orele tale ideale pentru pat și trezire, respectă-le pe acestea.