Unul dintre cele șapte secrete ale fericirii în neuroștiință este să te bucuri de alimentele (și băuturile) care te vor face să te simți mai bine, nu doar pe moment, ci și pe termen lung. Conform cercetărilor științifice există alimente care stimulează fericirea, energia și calmează anxietatea și strestul. La pol opus se pare însă că sunt și alimente care ne atenuează starea de spirit, distrug energia și cresc tensiunea, iar acestea ar trebui evitate.
Următoarele reguli generale se aplică tuturor tipurilor de creier, însă în acest articol vor fi clasificate și recomandate pentru fiecare dintre cele cinci tipuri de creier primare. (specialiștii au identificat cinci tipuri de creier legate de personalitate: echilibrat, spontan, persistent, sensibil și precaut.) Nu toate dietele sunt potrivite pentru toate tipurile de creier. A ști să mănânci pentru creierul tău este una dintre cheile pentru a te simți mai fericit.
De ce să alegi alimentele care stimulează fericirea pe termen lung
Adevăratele alimente care te fac fericit sunt cele care te fac să te simți bine în momentul de față, dar și îți îmbunătățesc starea de spirit, energia și bunăstarea fizică pe termen lung. Această strategie simplă de alimentație este cea mai importantă în ceea ce privește fericirea. Gândește-te la alimente confortabile obișnuite, cum ar fi pizza, înghețată sau chipsuri – îți pot da un impuls rapid acum, dar îți vor răpi sentimentele de mulțumire mai târziu. În general, sunt alimente de calitate scăzută care au fost concepute științific pentru a avea un gust atât de bun încât declanșează „punctul de beatitudine” al creierului și eliberarea unora dintre substanțele neurochimice ale fericirii, cum ar fi dopamina, determinându-te să devii dependent de ele.
Dieta Americană Standard (denumită în mod corect „SAD”) este plină cu alimente care sunt încărcate cu ingrediente nesănătoase și substanțe chimice artificiale care dăunează bunăstării mentale, emoționale și fizice. Un număr tot mai mare de cercetări arată că dieta SAD crește riscul de depresie, tulburări de anxietate, ADHD și demență, precum și diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă și cancer.
Oricare dintre aceste probleme îți vor fura bucuria de a trăi.
Citește și: Cum poate influența somnul la pierderea în greutate
Alimente care stimulează fericirea
Alimentele care te fac fericit acum… și mai târziu includ:
- Fructe și legume organice colorate, în special fructe de pădure și verdeață cu frunze
- Pește și carne crescute în mod sustenabil
- Nuci si seminte
- Uleiuri sanatoase
- Ouă
- Pulberi proteice curate (fără zahăr, pe bază de plante)
- Ciocolata neagra
- Alimente neprocesate
- Mancare organica
- Alimente cu glicemie scăzută (nu cresc zahărul din sânge)
- Alimente bogate în fibre
Alimente care împiedică starea de bine
Sunt numite de specialiști arme de distrugere în masă pentru că distrug sănătatea. Acestea sunt alimente care te fac fericit acum, dar te fac să te simți rău, obosit, anxios sau stresat mai târziu. Acestea includ alimente care sunt:
- Foarte procesate
- Pulverizate cu pesticide
- Cu glicemie ridicată (crește zahărul din sânge)
- Fibră scăzută
- Substanțe asemănătoare alimentelor
- Colorat și îndulcit artificial
- Încărcată cu hormoni
- Viciat cu antibiotice
- Depozitat in recipiente de plastic
Concluzie
Persoanele cu tipul creierului spontan tind să se descurce mai bine cu o dietă bogată în proteine și cu conținut scăzut de carbohidrați, în timp ce cei cu tipul creierului persistent răspund mai bine la un plan alimentar axat pe carbohidrați complecși cu cantități mai mici de proteine. . Atunci când adaptezi regulile generale pentru tipul tău specific de creier, te va ajuta să te simți mai sănătos și mai fericit ca niciodată.