De ce să faci liste? 5 beneficii pentru sănătate

De ce să faci liste? 5 beneficii pentru sănătate

Cunoști oameni care nu-și pot începe ziua dacă nu au o listă de sarcini? Poate te va surprinde însă mulți au nevoie să vadă ce au de făcut pentru a se apuca de treabă. Aceștia spun că se simt mai organizați, mai productivi și mai eficienți. Dar știai că sunt mai multe motive pentru care să faci liste? Unele dintre ele aduc beneficii reale pentru sănătate.

De ce să faci liste?

1. Reduc anxietatea

De câte ori te-ai trezit spunând: „Am o groază de făcut! Cum le voi rezolva pe toate?”

Să faci liste de sarcini te va ajuta să elimini toate fricile. De îndată ce începi să le pui pe hârtie, îți eliberezi mintea, iar stresul scade. Odată ce le ai în față, îți va fi mult mai ușor să te apuci de treabă. De ce? Pentru că îți dai seama mai rapid care sunt importante și care pot fi amânate. De aici, lucrurile vin natural, fără teamă sau agitație.

2. Cresc puterea creierului

Știai că făcând liste activezi părți din creier mai puțin folosite? Să faci liste înseamnă să-ți antrenezi mintea. Rămâi atent pe lucrurile care contează în prezent.

3. Îmbunătățesc concentrarea

Cu lista în față știi ce ai de făcut pentru a ajunge la premiu. Vrei o casă curată pentru a primi musafiri? Îți dorești să obți nota zece la următorul proiect? Vrei să ajungi să câștigi din pasiunea ta? Notează-ți fiecare activitate pe care trebuie să o faci în drumul tău spre marele câștig. Pe măsură ce avansezi, bifează fiecare reușită. O să rămâi surprins de cât de multe poți realiza într-o zi dacă ești concentrat pe rezultatul final.

4. Îți cresc stima de sine

Știm cu toți cât de bine te simți când termini ceva. Listele îți oferă această bucurie la fiecare pas. Pe măsură ce înaintezi cu planul, bifează fiecare lucru terminat. N-ai idee cât de satisfăcător este! Odată ce faci asta, o să te simți uimitor de bine. Sentimentul de realizare o să-ți inunde tot corpul.

5. Îți organizezi gândurile mai bine

Poate îți dorești să fii scriitor, însă niciodată nu ai început pentru că nu știai de unde să începi. Cât de mult ai stat să te gândești? Oprește-te două minute. Respiră! Ia-ți agenda și notează scopul final. Detaliază-l cât de mult poți. De exemplu, poți scrie subiectul principal al cărții. Câte personaje ai? Unde se desfășoară acțiunea? Apoi poți trece la copertă, cum vrei să arate? Mergi din aproape în aproape cu ce îți este mai familiar. Pe măsură ce notezi lucrurile pe care le cunoști, te vei simți mult mai pregătit să îndeplinești toate acele obiective. Mai mult, vezi mai clar unde ai nevoie de ajutor și poți începe să cauți răspunsuri.

Să faci liste pentru orice lucru din viața ta s-a dovedit a fi foarte util. Mintea ta rămâne mult mai mult în prezent, pregătită să-ți satisfacă cerințele. De vreme ce i-ai dat o sarcină clară, cum se mai poate ea gândi la gogoși? Când sufletul trage spre un scop, iar mâna notează tot ce este de făcut, mintea nu poate decât să execute. Încearcă! Alege un lucru pe care l-ai tot amânat, fă o listă și vezi cum te descurci.

Încă nu ești convins? Urmărește episodul 074 din podcastul Fain&Simplu și lasă-te inspirat de omul listelor, Levi Elekes.