Există ceva magic în momentele de lectură. Chiar dacă timpul petrecut urmărind filme, seriale sau documentare poate fi relaxant și poate aduce după sine o mulțime de trăiri, cărțile au ceva în plus. Sunt mai intime. Ele au puterea de a dărâma cele mai puternice ziduri de apărare ridicate de minte. Când ești tu și cartea, ceva special se întâmplă, ceva dincolo de cuvinte. Mintea și sufletul conlucrează spre binele tău. Astfel, dacă ești în căutarea unui trai mai fain și simplu, dacă vrei să afli cum poți ajunge să trăiești o astfel de viață, cărțile îți pot da o altfel de îndrumare. Ele pot deschide acele sertare din mintea ta, care pot înfăptui traiul visat de suflet.
10 cărți pentru un trai mai fain și simplu
Iată, mai jos, câteva sugesti care îți pot fi spijin în această călătorie:
Arta simplității – Dominique Loreau
Stabilită în Japonia de peste douazeci de ani, Dominique Loreau este de-a dreptul cucerită de traiul țării adoptive. Este pătrunsă de la materie până la spirit de felul în care acei oameni aleg să-și ducă zilele.
Astfel, plecând de la expresia japoneză care spune că:
„Perfecțiunea nu constă în a face lucruri neobișnuite, ci în a face lucruri obișnuite într-un mod neobișnuit.“
Dominique Loreau transpune principiile Orientului pentru Occident. Purifică-ți sufletul, golește-ți șifonierul, renunță la cumpăraturile compulsive, mănâncă frugal, îngrijește-ți corpul și numai atunci îți vei bucura și spiritul.
Adaugă această carte pe lista te de to do și învață principiile de bază pentru un trai mai fain și simplu.
Fără efort – Greg Mckeown
Această lectură este cum nu se poate mai oportună pentru vremurile pe care le trăim. Astăzi, când burnout-ul a devenit un fenomen tot mai frecvent întâlnit, și când, deși muncim foarte mult, ajungem de fapt să realizăm doar jumătate din ceea ce ne propunem, Greg Mckeown îți spune că se poate mai mult, fără efort.
Poate știai, poate nu, însă vom lăsa această informație aici:
Creierul nostru este programat să opună rezistență în fața lucrurilor pe care le percepe ca fiind grele și să le accepte cu ușurință pe cele pe care le percepe ca fiind ușoare.
Dacă și tu te numeri printre cei care se întreabă în fiecare zi:
“Cum aș putea face mai ușor lucrurile care contează cel mai mult?”
te invit să citești această carte. Autorul te va familiariza cu o serie de modalități eficiente și simple de a-ți transforma sarcinile dificile în unele mai ușoare.
Pescărușul – Jonathan Livingston
O poveste pentru cei care își ascultă inima și nu trăiesc numai după reguli, pentru cei care efortul desăvârșirii înseamnă o răsplată în sine. O carte despre care Ada Condeescu a spus în cadrul podcastului Fain & Simplu că este „pe cât de simplă, pe atât de faină”. Și nu este singura. Milioane de oameni sunt la sentimentul ei, suflete care, în urma lecturii, au reușit să descopere viața dincolo de aparențe.
„Prin Pescărușul Jonathan Livingston, Richard Bach a înfăptuit două lucruri. Mi-a dăruit Zborul. Mi-a redat tinerețea. Îi sunt recunoscator pentru amândouă.” – Ray Bradbury
Numește fericirea altfel – Victor Dumbraveanu
Fără a folosi cuvinte sofisticate, autorul, Victor Dumbrăveanu, rămâne fidel universului mic. Acea bucată de realitate în care omul simplu trăiește cu toate fibrele sufletului drame sentimentale, înstrăinare, momente de bucurie, dragoste și împlinire, dar și de neliniște, dezamăgire, de patimi subjugatoare și eliberări de ele.
Citește și: 3 filosofii de viață din care poți să te inspiri
Sunt file de viață simplă, file pline de naturalețe, în care povestitorul ne arată că aparenta monotonie a vieții merită celebrată și radiografiată. Adaugă această carte în lista de lectură și descoperă-ți fericirea într-un trai mai fain și simplu!
Viață simplă, inimă profundă – Villalba, Dokusho
Întreaga istorie a culturii umane este, de fapt, povestea căutării fericirii. Trebuie să recunoaștem că strămoșii noștri au făcut mari eforturi în acest sens și au avut realizări importante în multe aspecte ale vieții. Totuși, astăzi, după mii de ani de căutări, dacă suntem sinceri cu noi înșine, nu putem să nu ne gândim că poate am căutat într-o direcție greșită; măcar parțial.
A venit momentul să recunoaștem că fericirea noastră interioară nu depinde de cantitatea de bunuri pe care suntem capabili să le producem și să le consumăm, nici de nivelul nostru de trai sau de recunoașterea socială. Mintea este cea care generează fericire sau nefericire, în funcție de anumite legi exacte sub comanda cărora funcționează.
Aceasta este esența acestei cărți, care fără ezitare îți va intra la suflet și-ți va oferi crezurile de care ai nevoie pentru a trăi fain și simplu.
Puterea simplității – Adriana Roman
O cartea care vine ca o lecție de iubire, credință și iertare îndreptată spre tine. Pentru că te învață cum să trăiești simplu și frumos, dar având întotdeauna un suflet și o minte sănătoase și fericite. Vei descoperi cum poate o pledoarie pentru traiul simplu să-ți ofere mai multă satisfacție decât toate bogățiile lumii. Pentru că te va învăța să apreciezi ceva ce este mai valoros decât orice în această lume: sufletul tău.
Autorul te invită la introspecție într-o lume în care totul este ghidat de viteză, dar nu înainte de a te educa și de a-ți demonstra că minunile există, iar că tu ești una dintre minunile Universului. Iar după ce vei înțelege ce aduce cu sine această lecție, după ce vei găsi semnificația în viața ta, vei putea în sfârșit să te eliberezi din normele societății în care trăiești și să-ți recâștigi adevărata libertate: cea a spiritului.
Femeia din tren – Domnica Pop
O lectură ușoară, însă plină de simple și faine adevăruri despre viață. Această carte te va face poate mai atent la micile detalii ale cotidianului care aduc marele farmec al vieții. Hai însă să descoperi ce spune autoarea:
„Viața rămâne totuși un mare dar, chiar dacă trebuie să străbați munți de tristeți, tot căutând a fericirii hotar. Fiecare munte prezintă o lecție de victorie, cum ar fi câte-o poiană de bucurie, odihnitoare, de unde poți să-l contempli în lumina de soare, și locul din care să pornești mai departe, mult mai fericit, pe o nouă cărare, pentru că natura-i primitoare cu tine oricum te-ai afla, în orice stare. În fiecare anotimp cald obișnuiesc să merg aproape zilnic în parc unde, pe măsură ce înaintez de condiția mea, mă depărtez – de dogmă și formă – și, intrând în frumusețea simplității clarificată pas cu pas, în rând cu mine se separă și timpul de ceas, întrebările se scutură pe toate cărările, iar eu mă bucur de clipele mici mai mari ca orele.”
Zen. Arta de a trăi simplu -Shunmyo Masuno
Prin intermediul unor lecții clare, practice, ușor de aplicat – câte una pe zi, vreme de 100 de zile – renumitul călugăr budist Shunmyo Masuno ne prezintă rodul a secole de înțelepciune pentru a ne învăța cum să trăim o viață Zen.
Citește și: Filosofia Zen: Arta contemplării pentru o minte liniștită
Cu fiecare lecție zilnică, vei învăța să descoperi fericirea nu prin căutarea experiențelor extraordinare, ci prin realizarea de mici schimbări în viață, deschizându-te spre un simț reînnoit al liniștii și al calmului interior. Acceptă această provocare și testează fiecare practică în parte, apoi analizează-ți viața. S-ar putea să descoperi cu bucurie de copil că să ai un trai mai fain este mai simplu decât credeai înainte de această lectură.
Până nu se răcește cafeaua – Toshikazu Kawaguchi
Romanul de debut al lui Toshikazu aduce în scenă personaje complexe, convingătoare, emoții intense și o viziune particulară asupra vieții și destinului. O lectură ușoară care trezește speranța unui viitor mai fain și simplu, dar și dorința de trece la acțiune pas cu pas. Ești curios despre ce este vorba? Pe scurt: o cafenea aducătoare de trecut.
Pe o alee dosnică din Tokyo, într-un subsol răcoros, se află o micuță cafenea în care, de mai bine de o sută de ani, se servește o cafea pregătită cu artă. Dacă te așezi pe un anumit scaun, poți să te întorci în timp, într-un moment anume. Există însă anumite reguli. Cea mai importantă este să bei cafeaua până nu se răcește, altfel rămâi blocat în afara timpului. Și regula cea mai crudă este că, orice ai face în acele câteva minute, prezentul nu poate fi schimbat. Atunci, la ce bun să te mai întorci acolo? se intreabă rând pe rând personajele care decid să accepte provocarea. Ei bine, asemeni lor, vei fi surprins de rodul călătoriei.
Timpul simplității – Dominique Loreau
Te-ai întrebat vreodată de ce copiii din trecut erau mai naivi, mai spontani și mai puri decât cei de azi? Autoarea Dominique Loreau oferă în această carte un răspuns cât se poate de simplu:
“Pentru că probabil și părinții lor erau la fel.”
Pe atunci nu se punea problema să fii mereu învingător. Nu era doar despre cum să domini orice competiție. Oamenii își doreau, pur și simplu, să fie doar fericiți.
Ei bine, cum ar fi dacă nu am mai încerca nebunește să străluțim sau să învingem cu orice preț într-o societate în care lăcomia și competiția au devenit norma, iar individualismul contemporan se reduce la un trist narcisism? Această carte deschide poarta spre tărâmul simplității. Autoarea vorbind despre grație, delicatețe, noblețe și modestie, despre iubire și discreție, loialitate și multe alte lucruri simple din trecut care dau vieții o savoare pe care astăzi o căutăm.
Mădălina Costache
Citește și: