A dărui și a primi iubire este cu adevărat unul dintre cele mai împlinitoare lucruri de pe pământ. Știm că ne face să ne simțim fericiți și mulțumiți, dar se traduce asta în beneficii reale pentru sănătate? Poate dragostea să contribuie la o viață mai sănătoasă și mai lungă? La ce se rezumă de fapt puterea iubirii? Ei bine, în rândurile ce urmează vom încerca să aflăm răspunsul acestor întrebări.
Care este de fapt puterea iubirii când vine vorba de sănătate și vindecare?
Când ai primit/oferit ultima dată o îmbrățișare caldă? O îmbrățișare nu numai că poate oferi sprijinul emoțional de care ai nevoie, dar poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială și să ridice nivelul de oxitocină (hormonul iubirii asociat de regulă cu empatia, încrederea și construirea relațiilor). Ei bine, acesta este doar un gest de iubire, poate unul dintre cele mai populare, însă dragostea vine sub mult mai multe forme. Așadar, chiar dacă nu ai în prezent pe cine îmbrățișa, un partener alături de care să-ți trăiești viața și să fructifici micile gesturi romatice ca acesta, nu înseamnă că nu poți beneficia de pe urma oferirii și primirii iubirii.
Oamenii de știință de la Harvard, care studiază conexiunile sociale, au aflat că nivelurile dăunătoare de stres, care îți pot afecta în mod negativ arterele, funcția intestinală și capacitatea de a regla insulina, pot fi diminuate prin intermediul conexiunilor sociale pozitive. Același studiu a mai arătat că relațiile în care iubirea este liantul principal pot ajuta la îmbunătățirea sistemului imunitar. Așadar, ia în considerare alăturarea la un grup ce promovează aceleași valori ca tine. Te poți înscrie în diferite cluburi sociale pentru a-ți cultiva pasiunea sau poți intra în grupuri de sprijin pentru a ieși din zona de confort și a cunoaște oameni noi.
Care este de fapt puterea iubirii când vine vorba de sănătate și vindecare?
Pe de altă parte, ține cont și de vorbele lui Deepak Chopra: „Toate relațiile sunt o reflectare a relației tale cu tine însuți”. Așadar ia în considerare și îmbunătățirea relației cu tine prin cultivarea iubirii de sine sănătoase. A avea relații sănătoase și pline de iubire poate avea un impact major asupra valorii și stimei de sine. A te simți iubit și apreciat de ceilalți ajută la promovarea unor stiluri de viață mai sănătoase, reduce factorii de stres și asigură o sănătate mintală mai bună pe tot parcursul vieții. Când știi că ești acceptat cu toate cele bune și rele ale tale prinzi curajul de a fi așa cum îți dorești. Prinzi apripi să zbori către viața pe care ți-o dorești, lăsând în urmă drama ce te-a ținut la sol atâta amar de vreme.
Care sunt câteva moduri prin care poți învăța să te iubești pe tine însuți? Crearea unei rutine de auto-îngrijire este un început excelent! Activități precum yoga, meditația, lectura, plimbarea pe plajă, o baie fierbinte sau scrisul într-un jurnal de recunoștință sunt toate modalități prin care îți poți umple rezervorul de emoții. Un alt mod în care putem exersa iubirea de sine și îngrijirea de sine este folosirea vorbirii de sine pozitive. Cu toții avem acea voce mică în cap care ne poate spune că nu suntem demni. Calmează acea voce exersând afirmațiile zilnice prin vocea ta interioară. „Sunt inteligent, sunt demn, sunt capabil”.
Care este de fapt puterea iubirii când vine vorba de sănătate și vindecare?
Unde mai poți primi iubire? Voluntariatul poate fi o modalitate minunată de a adăuga mai multă dragoste în viața ta! Fie că este vorba de lucrul în cadrul unei asociații locale, unui azil de bătrâni, adăpost pentru animale sau cămin pentru copii, acordarea de bună voie a timpului tău cuiva poate avea efecte pozitive de lungă durată. Adesea, cel care dăruiește este cel care primește cel mai mare dar dintre toate.
Gânduri de final
Dacă stresul sau anxietatea fac dificilă întâlnirea sau crearea unor legături cu oamenii sau dacă te simți copleștit la gândul de a sta doar tu cu tine, ia în considerare o vizită la terapeut. Puțin sprijin în găsirea ordinii interioare nu strică niciodată, nu? (Mai este necesar să spunem că rușinea nu-și are locul aici?) 🙂
Mădălina Costache