Ești pregătit să-ți schimbi viața complet? Începe astăzi să lucrezi la tine. Renunță la obiceiurile nesănătoase pentru a-ți realiza obiectivele pe termen lung și scurt. Cum? Soluția este mai simplă decât crezi. A-ți îmbunătăți autodisciplina este cheia succesului.
Gândește-te la asta ca la o investiție în tine. Iată șapte metode prin care îți poți îmbunătăți autodisciplina pentru a te îndrepta către viața pe care o meriți. Ești pregătit să începi procesul de transformare?
7 moduri simple de a-ți îmbunătăți autodisciplina
1. Numără invers înainte de a începe
Sigur îți pare ceva ciudat aici, însă nu te grăbi să tragi concluzii. Când te simți deosebit de nemotivat, numără invers de la zece la zero, apoi spune-ți să faci ce este nevoie. O numărătoare inversă rapidă te poate ajuta să te muți în spațiul mental potrivit pentru a te motiva.
Uneori, tot ce avem nevoie este un mic impuls pentru a face următorul pas – acesta ar fi primul pas în a-ți îmbunătăți autodisciplina
2. Pune-ți obiectivele acolo unde le poți vedea în fiecare zi
Scrierea unui obiectiv îl face cu mult mai real și este o parte importantă în construirea disciplinei. Pentru asta, recomandarea nostră ar fi să faci un vision board pe care să-ți înșiri toate obictivele importante pentru tine. Folosește imagini cânt mai reprezentative și inspiraționale. Lasă-ți creativitatea să zburde liberă. Joacă-te fără restricții! Apoi agață-l undeva unde îl poți vedea zilnic, spre exemplu la birou sau în dormitor. Oriunde îți petreci mai mult timp din zi.
Nu te opri aici! Notează-l în agenda ta, scrie concret în calendar când vei ajunge să obți ceea ce-ți dorești. Poate nu se va potrivi exact, însă cu siguranță vei fi mult mai aproape decât dacă nu o faci.
Nu te speria și nu te rușina în ceea ce privește setarea obiectivele tale; mai degrabă, fii fericit, pozitiv și încurajator. Practică autocompasiunea și iubirea de sine în detrimentul autojudecății sau autosabotării.
Creșteți motivația notând citate despre autodisciplină de la oameni pe care îi admiri. Dacă nu ești sigur că ai obiectivele potrivite, petrece ceva timp analizându-ți dorințele pentru a te asigura că acestea se aliniază cu lucrurile pe care le vrei cu adevărat pentru tine.
3. Amintește-ți de ce ai început
Dintre toate sfaturile de autodisciplină, acesta te poate ajuta cu adevărat să continui atunci când viața devine o provocare. Ține cont de obiectivul final fără a-ți permite să uiți de unde ai început.
Amintește-ți în mod constant – mai ales când devine greu – cum și de ce ți-ai stabilit acest obiectiv și ce vei fi realizat când ai terminat.
Vizualizează scenariul în care ai preluat controlul complet asupra vieții tale. Ți-ai îndeplinit orice obiectiv specific pe care l-ai stabilit. Setează mementouri pe telefon pentru a-ți spune cât de departe ai ajuns și cât de mândru ești. Afirmațiile sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a te menține concentrat pe scopul tău măreț.
4. Pentru a-ți îmbunătăți autodisciplina, stabilește-ți mai întâi obiective mici
Pentru a-ți îmbunătăți autodisciplina este important de înțeles conceptul de „așteptări nerealiste”. Poți fi ușor demotivat atunci când, deși încerci din greu zilic, obictivul tău este încă foarte departe. Fii isteț și împatre obiectivul mare, pe termen lung, în obiective mai mici, pe termen scurt.
De exemplu, dacă scopul tău final este să alergi cinci kilometrii fără să te oprești, stabilește un obiectiv inițial de a alerga un sfert de kilometru fără oprire.
Fii răbdător cu tine însuți și încearcă să nu fii frustrat de proces. Atingerea acestor mici obiective mai întâi îți poate oferi motivația de care ai nevoie pentru a continua. Vei învăța cum să-ți îmbunătățești autodisciplina în timp, pornind de cât mai jos.
5. Exersează prioritizarea
Decide căror sarcini merită să le dedici cel mai mult efort, apoi organiză-ți ziua pentru a le bifa pe toate. Pune lucrurile pe care nu le iubești neapărat în fruntea priorităților tale și vei fi ușurat că le-ai terminat în loc să le amâni pentru o altă zi.
6. Cunoaște-ți slăbiciunile
Dacă vrei să știi cum să stăpânești autodisciplina, combate-ți în mod proactiv slăbiciunile. Fă-ți o autoanalză onestă și încearcă să descoepri cum poți rezolva micile slăbiciuni pe care le ai.
De exemplu, dacă știi că trebuie să alergi 5 kilometrii sâmbăta aceasta, dar prietenul tău face un grătar vineri seara, ar fi mai bine să sări peste el.
Sau dacă știi că trebuie să ajungi la muncă cu o oră mai devreme, dar ești mai mult bufniță de noapte decât ciocârlie a dimineții, investește în melatonină. Ai instrumentele pentru a lupta împotriva propriilor tăi demoni. Trebuie doar să-i vânezi.
7. Pentru a-ți îmbunătăți autodisciplina, adună-ți prietenii de partea ta
Este mai puțin probabil să-ți înșeli obiectivele dacă cineva drag se uită la tine. Vorbește cu prietenii tăi apropiați despre obicetivele tale. Roagă-i să-ți dea mesaje o dată la ceva vreme pentru a verifica statusul. Pune-i și pe ei să-și seteze obiective concrete și oferă-te tu să le ți evidența lor. În acest fel, când situația devine mai grea de dus, vă puteți motiva reciproc.