Invidia este o emoție care apare atunci când îți doreși ceva ce are altcineva. Când vrei un lucru material, un statut sau o trăire a altcuiva, înseamnă că ești invidios.
Ce este invidia?
Invidia aduce un val imens de sentimente:
- dor
- inferioritate
- rea voință față de persoana invidiată
- resentimente
- vinovăție
Invidia se datorează unei nemulțumiri față de tine însuți. Cu alte cuvinte, crezi că dacă o să ai ceea ce are altcineva, o să fii fericit.
A invidia poate însemna dorința ca celălalt să nu aibă ceea ce tu îți dorești. Vrei ca el să piardă, să strice sau să i se fure acel lucru la care tu râvnești.
Invidie vs Gelozie
Deși sunt folosite, în general, ca sinonime, invidia și gelozia sunt două emoții diferite.
Gelozia apare cel mai des în contextul unei relații. Când ești gelos, te temi să nu dispară relația pe care o ai. Frica de a pierde ceea ce ai deja este cea care te activează.
Invidia apare atunci când tu îți dorești ceea ce altcineva are. Cu alte cuvinte, a fi invidios se concentreză pe ceea ce persoana nu are.
Ca să înțelegem mai bine, să ne uităm la următoarele exemple:
- Ana tocmai a intrat într-o relație cu Alin. În cazul în care tu nu ai o relație, dar îți dorești una, poți fi invidioasă pe Ana. Dacă ești într-o relație, dar ceva te nemulțumește, nu poți fi fericită pentru ea. Vrei și tu o relație ca a ei. Prin urmare, invidia se instalează comod în viața ta.
- Ana tocmai s-a despărțit de Alin. Tu ești acum într-o relație fericită. În acest caz, dacă nesiguranța apare, poți fi geloasă pe Ana. Pentru că îți este frică să nu-l pierzi, vei simți gelozie față de oricine se apropie.
Cum se dezvoltă invidia?
Această emoție se dezvoltă atunci când indivizii se compară cu ceilalți și se găsesc inferiori. Să te compari cu ceilalți poate provoca multă durere.
Acest tip de comparație nesănătoasă se poate vedea adesea în relațiile cu frații. Copiii în general compară modul în care sunt tratați față de frații lor.
- Au primit mai multe îmbrățișări?
- Li s-au făcut mai multe complimente?
- Au primit mai mulți bani de buzunar?
- Nu s-a ridicat tonul la ei?
- Sunt iubiți mai mult?
Invidia provine mai mult din interior decât din exterior.
Dacă ai o imagine rea despre tine, sunt șanse mult mai mari să simți invidie. Aceasta apare de obicei când te uiți la oameni asemănători ție. Când te compari cu persoane de:
- același sex
- aceeași vârstă
- aceeași clasă socială
- aceelași nivel de educație
- aceeași ocupație
Cine simte invidie mai des?
S-a demonstrat că adolescenții simt mai mult invidia decât adulții sau bătrânii. Această concluzie a fost trasată în urma mai multor factori de influență. Un rol important l-au avut rețelele de socializare, care au devenit tot mai populare.
Oamenii care urmăresc viața altora în online, sunt mai predispuși să simtă invidie decât ceilalți. Să vezi oameni în vacanță când tu lucrezi opt ore pe zi, poate fi supărător. Începi să te gândești:
“Eu de ce nu sunt în vacanță?”
“Cine i-a dat bani de vacanță?”
“Îmi doresc să aibă parte de o vreme rea!”
“Poate pierde avionul la întoarcere!”
Toate aceste gânduri duc la invidie și mai curând la o stare de rău fizic.
Despre cum ne poate provoca invidia stări de rău, vom povesti în partea a doua. Până atunci, este important să reținem că această emoție, dusă la extrem, este dăunătoare. Nu câștigi nimic dorindu-ți răul altuia. Să obții ceva făcând rău unui alt suflet, nu-ți va aduce fericirea.
„Mi se pare inutil să mă consum cu invidii!” – Ada Condeescu
Nu te mai compara cu ceilalți! Fiecare om are părțile lui bune pentru care merită iubire și respect. Ești unic și special! Privește-te mai atent pe tine, în loc să te uiți la ceilalți. O să descoperi o persoană minunată.