De multe ori, ajungem să ne întrebăm dacă vom apuca să trăim tot ce ne dorim. Vrem să facem atât de multe, însă timpul este limitat. Avem un loc de muncă la care trebuie să mergem. Familia necesită atenția noastră. Prietenii vor, de asemenea, puțin din timpul nostru. Poate te gândești: „Când o să trăiesc toate experiențele la care visez?”. Întrebarea corectă nu este „când?” ci „unde?”. Se spune că fiecare carte citită înseamnă o altă viață trăită. Ada Condeescu are câteva vieți în plus pe care vrea să le împărtășească cu tine.
Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Ada Condeescu
Invitată în podcastul Fain&Simplu, Ada Condeescu, actrița care a cunoscut succesul la nici 21 de ani, îți recomandă patru cărți.
Aceasta a vorbit în cadrul episodului 067 despre parcursul ei în cinematografie, dar și despre viața personală. Am aflat foarte multe lucruri interesante despre profesia de actor și nu numai. Ea a vorbit inclusiv despre reținerile pe care le-a avut de-a lungul vieții. Unul dintre obstacolele pe care le-a avut a fost lipsa curajului de a scrie. Având în familie nume mari, care au făcut istorie la acest capitol, nu a găsit acest curaj în copilărie.
Primul moment în care și-a dat voie să încerce cu adevărat a fost în liceu.
„Am fost olimpică la limba și literatura română datorită lui Mircea Cărtărescu. M-am apucat să-l citesc în clasa a noua și atunci am zis: Mamă! Ce mișto e să citești! Mi-a plăcut extrem de tare.” – Ada Condeescu
Travesti – Mircea Cărtărescu
Odată ce l-a întâlnit pe scriitor, în operele sale, a știut că cititul o să devină un obicei. Și așa a fost!
“Travesti este un studiu de caz despre un copil hermafrodit, dar și o explorare a întunecatei sexualități adolescentine. Acest mic roman, care m-a obsedat și m-a chinuit mai mult decât orice altă carte a mea, e anabasis-ul meu. Este drumul meu ascuns și întortochiat către centrul adânc îngropat al ființei mele.
Travesti este și portalul către Orbitor. Trilogia mea n-ar fi putut exista fără exercițiul de sinceritate aproape sinucigașă de aici. Nu e ușor să afli cine ești, nici să te privești în ochi după ce ai aflat. Și, în orice caz, nu vei mai fi niciodată același. Odată cu Travesti, cântecele inocenței – etapa mea euforică, au murit. Au lăsat locul unor tot mai imposibile și mai nemulțumite de sine cântece ale experienței.
În fine, Travesti este descrierea ororii de a fi singur, autoportretul meu în cea mai nefericită perioadă a vieții mele. “ – Mircea Cărtărescu
Audiția –Ryu Murakami
Romanul “Audiția” dezvăluie povestea cutremurătoare a lui Shigeharu Aoyama. Un producător de filme documentare, care, după șapte ani de la moartea soției sale, hotărăște să se recăsătorească. Organizează astfel, împreună cu prietenul lui, Yoshikawa, audiții pentru rolul feminin într-un film practic inexistent. Aoyama se îndragostește de Yamasaki Asam, una dintre miile de femei ce candidaseră, de fapt, pentru rolul de viitoare soție. Asami este o fostă balerină extrem de atrăgătoare, însă cu un trecut înnegurat. Aoyama descoperă realitatea mult prea târziu.
„Audiția” este romanul din spatele filmului-cult realizat in 1999 de regizorul japonez Takashi Miike. Operă care s-a bucurat de un succes formidabil la festivalurile de film din Europa și America.
O carte despre care Ada a spus că este „foarte interesantă pentru actori”. Ne putem da seama însă, de la începutul cărții, că poate fi o lectură interesantă pentru toată lumea.
„De ce ar vrea cineva să bată în continuare la uși care i se închid întotdeauna în nas?”
Pescărușul – Jonathan Livingston
O carte despre care Ada Condeescu a spus că este „pe cât de simplă, pe atât de faină”.
Richard Bach a scris o poveste pentru cei care își ascultă inima și nu trăiesc numai după reguli. A scris special pentru cei care văd efortul desăvârșirii ca o răsplată în sine. Acești oameni știu că viața adevărată se găsește dincolo de aparențe.
Crimă și pedeapsă – F.M. Dostoievski
„O ființă superioară are oare dreptul să săvârșească o crimă dacă aceasta este în folosul întregii umanități?” – iată întrebarea care îl macină necontenit pe Raskolnikov.
Sub presiunea sărăciei cumplite și a însingurării, această teorie îndrăzneață este pusă peste noapte în aplicare. Rezultatul este un asasinat de o sălbăticie care zguduie întreg orașul Sankt Petersburg.