Siguranța psihologică la locul de muncă: Cum să detectăm și să promovăm un mediu sigur

Siguranța psihologică la locul de muncă: Cum să detectăm și să promovăm un mediu sigur

Locul de muncă ar trebui să fie un loc unde angajații se simt valorizați, respectați și în siguranță, nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihologic. Siguranța psihologică la locul de muncă reprezintă un aspect crucial pentru bunăstarea și productivitatea angajaților. Acest concept se referă la abilitatea angajaților de a se simți suficient de în siguranță pentru a-și exprima gândurile, preocupările și ideile, fără frica respingerii sau a repercusiunilor negative. În acest articol, vom explora semnele siguranței psihologice scăzute la locul de muncă și importanța promovării unui mediu de lucru în care fiecare voce contează.

Ce înseamnă Siguranța Psihologică la Locul de Muncă?

Siguranța psihologică la locul de muncă este esențială pentru a stimula colaborarea, creativitatea și angajamentul angajaților. Când angajații se simt în siguranță, ei sunt mai dispuși să ridice probleme, să împărtășească idei noi, să ceară ajutor și să contribuie la diversitatea organizațională. Este important să înțelegem că tăcerea la locul de muncă nu este o caracteristică a personalității, ci mai degrabă un semn că ceva nu este în regulă cu mediul de lucru.

Siguranța psihologică te face să te simți suficient de în siguranță pentru a te exprima. Însă, cum putem identifica dacă această siguranță psihologică este prezentă sau nu? Iată 17 semne că siguranța psihologică la locul de muncă ar putea fi în pericol:

Semne ale siguranței psihologice scăzute la locul de muncă:

 1. Nesiguranța în privința reacțiilor: Angajații se tem că ceea ce au de spus nu va fi bine primit.
 2. Predominanța tăcerii: Majoritatea angajaților preferă să asculte decât să vorbească în timpul discuțiilor importante.
 3. Reducerea participării: Membrii echipei devin tot mai liniștiți și împărtășesc mai puține idei pe măsură ce trece timpul.
 4. Moral scăzut: Atmosfera de lucru este caracterizată de pesimism și nemulțumire constantă.
 5. Cifra de afaceri crescută: Angajații părăsesc organizația în mod regulat.
 6. Divergența dintre feedback: Feedback-ul primit în discuții directe este diferit de cel colectat prin sondaje anonime.
 7. Competiție în detrimentul colaborării: Atmosfera este caracterizată de o competiție dăunătoare în loc de colaborare.
 8. Rezistența la schimbare: Membrii echipei rămân în zona de confort și evită să conteste status quo-ul.
 9. Dominarea liderilor: Liderii acaparează conversațiile în timpul întâlnirilor și sesiunilor de feedback.
 10. Lipsa recunoașterii greșelilor: Membrii echipei, inclusiv liderii, evită să recunoască slăbiciunile sau greșelile.
 11. Te simți copleșit: Angajații pot simți că sunt suprasolicitați, dar evită să ceară ajustări sau sprijin.
 12. Feedback rar sau neglijat: Feedback-ul nu este oferit sau cerut în mod regulat.
 13. Lipsa acțiunii: Preocupările și dezamăgirile sunt ascultate, dar nu se iau măsuri pentru a le aborda.
 14. Excluderea din discuții importante: Nu toți membrii echipei sunt implicați în discuțiile cruciale, lăsând loc pentru presupuneri și neînțelegeri.
 15. Lipsa sprijinului managerial: Angajații nu simt că managerii îi susțin sau nu înțeleg unde se află cu adevărat.
 16. Concentrare pe aspectele pozitive: Conversațiile se axază în principal pe aspectele pozitive, ignorând oportunitățile de creștere și învățarea din eșecuri.
 17. Lipsa reprezentării: Nu toți angajații se simt reprezentați în conducerea superioară.

Gânduri de final

Siguranța psihologică la locul de muncă este un element esențial pentru un mediu de lucru sănătos și productiv. Identificarea semnelor de siguranță psihologică scăzută poate fi primul pas în direcția corectă pentru îmbunătățirea atmosferei de la locul de muncă. Organizațiile ar trebui să se străduiască să creeze un mediu în care angajații se simt în siguranță să-și exprime ideile, să aducă îmbunătățiri și să contribuie la creșterea generală a companiei. În final, siguranța psihologică la locul de muncă nu numai că aduce beneficii pentru angajați, dar poate și să conducă la succesul pe termen lung al organizației.

Mădălina Costache