4 moduri prin care poți elimina stresul în 5 minute

sursă foto: unsplash.com

O rutină bună de somn și petrecerea timpului cu familia și prietenii contribuie mult la ținerea sub control a nivelului de stres. Cu toate astea este greu să scapi de stresul care apare atunci când afli că ai ratat un zbor sau primești un e-mail înflăcărat de la un coleg.

Cunoști sentimentul: inima începe să îți bată repede, palmele transpiră și ai acel sentiment de a fi copleșit.

Cum să revii la o stare normală cât mai repede posibil?

Gestionarea stresului poate fi esențială pentru a aborda stresul într-un mod sănătos. Este important să recunoaștem sentimentul și să folosim strategii de coping.

În caz contrar, stresul s-ar putea croniciza, ceea ce poate dăuna sănătății și poate afecta organismul atât fizic, cât și mental.

Iată cinci tehnici rapide care te pot ajuta să întrerupi ciclul stresului într-o manieră rapidă.

1. Apelează la exerciții de respirație

Există o legătură foarte strânsă între respirație și corp. Când ești stresat, respirația  poate accelera, ceea ce crește tensiunea arterială și ritmul cardiac. Dar atunci când respirația este calmă și măsurată, corpul se calmează și el.

2. Plimbă-te în aer liber

Un alt mod simplu de a scăpa de stres este să ieși la o scurtă plimbare în aer liber. Ieșirea în natură este cu siguranță utilă.

Mediile naturale pot capta automat atenția cuiva în timp ce provoacă sentimente de plăcere, conform unui articol din octombrie 2014 publicat în Frontiers in Psychology.

3. Meditează

Meditația poate aduce un sentiment de calm, pace și echilibru – care este deosebit de util în acele momente în care te simți stresat. Lucrul grozav despre meditație este că poți apela la ea oriunde te-ai afla. Dacă abia ai început, o meditație ghidată te poate ajuta să îți îndrepți atenția către factori care te calmează.

Meditația te poate ajuta să te calmezi și să câștigi perspectivă.

4. Joacă-te

Îmbrățișează-ți copilul interior și joacă-te cu un spinner sau o minge de stres atunci când acest sentiment te acaparează. Aceste jucării simple pot părea mai potrivite pentru copiii de gimnaziu, dar ridicarea unei mingi de stres și strângerea ei cu câteva apăsări puternice poate rupe un tren stresant de gândire.

Orice îți distrage atenția și o schimbă poate fi benefic.