Ce ne împiedică să trăim în prezent?

Ce ne împiedică să trăim în prezent?

Cât de des rătăcești printre umbrele trecutului și așteptările viitorului, pierzându-te în labirintul timpului? Acest articol te invită să explorezi tainele unei vieți trăite în întregime, să descoperi care sunt și mai cu seamă cum să scapi de capcana care îți fură prezentul. Ești gata să recapeți controlul asupra fiecărei secunde din viața ta? Explorează alături de noi cele mai mari obstacolele ale vieții moderne care ne împiedică să trăim în prezent, aici și acum.

Ce ne împiedică să trăim în prezent?

•          Compararea constantă cu alții: Urmărind iluzii nerealiste

Una dintre capcanele majore în care omul modern pică este tentația de a se compara constant cu ceilalți. Chiar dacă acest obicei nesănătos nu este unul nou, era în care trăim ne face să picăm în extreme. Astfel, ocupându-ne majoritatea timpului cu verificarea realizărilor altora, riscăm să ne pierdem propriul drum și să nu ne bucurăm de reușitele personale. Atunci când ne comparăm în mod constant cu alții sau ne facem griji cu privire la ceea ce cred ceilalți despre noi, putem fi absorbiți de gânduri și emoții care împiedică experiența prezentului.

Înfruntă această capcană practicând recunoștința pentru propria ta călătorie. Fă-ți un obicei din a scrie zilnic o listă de lucruri pentru care vrei să mulțumești. În timp vei observa o transformare în modul în care experimentezi lumea din jurul tău.

Citește și: Exprimarea recunoștinței: 10 idei de pus în practică

•          Grijile despre viitor: Devenind sclavii anxietății

Atunci când oamenii se confruntă cu stres sau anxietate, mintea lor poate fi cufundată în gânduri despre posibile scenarii negative care s-ar putea întâmpla în viitor. Preocuparea excesivă față de ce se poate întâmpla deveni o barieră în calea trăirii în prezent. Anticiparea constantă a problemelor viitoare ne distanțează de realitatea actuală.

Abordează această capcană prin practicarea meditației mindfulness și a respirației conștiente.

Meditația mindfulness oferă o cale către prezent, invitându-te să te concentrezi asupra momentului prezent și să observi gândurile și senzațiile fără a te pierde în ele. Prin practică regulată, poți dezvolta abilitatea de a trăi în prezent și de a te bucura de fiecare clipă.

Citește și: Cele 7 atitudini ale meditației mindfulness

Exercițiile de respirație conștientă reprezintă o modalitate eficientă de a te aduce înapoi în prezent. Prin concentrarea atenției asupra respirației tale, poți calma mintea și reîmprospăta perspectiva asupra situațiilor.

•          Dependența de Tehnologie: Captivi în lumea virtuală

Excesul de tehnologie ne poate face să uităm de frumusețea prezentului. Fie că suntem absorbiți de social media sau cufundați în ecranele dispozitivelor noastre, uitându-ne la filme sau lucrând peste măsură, această capcană poate împiedica conexiunea reală cu cei din jur.

Pentru a reduce influența tehnologiei în viața ta fă-ți obiceiul de a te desprinde periodic de dispoitivele tale și redescoperă interacțiunea umană autentică. Detoxifierea de dopamină este vitală în era în care trăim, oferindu-ți nenumărate beneficii ce susțin un trai fain și simplu. Află mai multe detalii despre acest concept pe www.fainsisimplu.ro.

•          Regrete și Resentimente: Blocați de lanțurile trecutului

Persoanele care poartă cu ele regrete din trecut sau au resentimente pot găsi dificil să se desprindă de acestea și să se bucure de prezent. Acestea cresc ca noaptea odată cu apusul soarelui, iar frumusețea prezentului nu mai găsește calea spre ochii privitorului.

Reflectează asupra acestor emoții, acceptă-le și lucrează la eliberarea lor pentru a te putea elibera și a trăi mai liber în prezent. Poți încerca jurnalizarea sau poți merge să discuți mai pe larg cu un terapeut.

Jurnalizarea oferă un spațiu sigur pentru auto-reflecție. Alocă timp pentru a scrie despre experiențele tale, identifică modelele de gândire și explorează moduri de a aduce mai multă conștiență în viața ta de zi cu zi. Lucrând treptat la schimbare, vei cultiva un trai mai fain și simplu.

Citește și: Descoperindu-te prin jurnalizare. Dă-ți timp să răspunzi la aceste 8 întrebări cheie

•          Stil de viață agitat: Dansăm pe ritmul nebun al modernității

Un program agitat și prea încărcat poate face ca oamenii să se grăbească de la o activitate la alta, fără să acorde atenție detaliilor sau să se bucure de momentele mici.

Creează spații în programul tău pentru a te relaxa și pentru a te conecta cu propriile tale nevoi. Unul din modurile prin care poți încetini ritmul alert al vieții cotidiene este să practici yoga. De altfel, orice tip de mișcare ajută la eliminarea agitației din corp, oferind minții ocazia de a se concentra pe un singur lucru, prezentul și de a se elibera de gândurile tensionate.

•          Consumul de substanțe toxice: Captivi în închisorile dependenței

Consumul de substanțe toxice, precum alcoolul sau drogurile, poate crea dependențe care împiedică oamenii să trăiască în prezent. Aceștia fiind întotdeauna distrași de sevrajul plăcerilor vinovate.

Caută sprijin dacă simți că aceste capcane îți afectează viața și traiul în mod conștient. Nu-ți fie rușine să te arăți așa cum ești astăzi. Fii mândru de omul care ai ales să devi și de munca pe care ți-ai asumat-o. Cu fiecare pas devi tot mai puternic în fața viciilor și mai liber în a-ți trăi prezentul așa cum îți dorești.

•          Lipsa conștientizării: Somnambuli în propria viață

Lipsa conștientizării ne transformă într-un soi de somnambuli în propria noastră viață. Trecând prin momente fără să le simțim cu adevărat, absorbiți în grijile zilnice sau în gândurile despre trecut și viitor, putem rata viața.

Practică conștientizarea și încearcă să îți aduci atenția în mod deliberat la ceea ce se întâmplă acum. De exemplu, pentru început, poți practica conștientizarea prin senzorialitate. Aceasta presupune să acorzi atenție la cele cinci simțuri. Atunci când mănânci, simte gustul, mirosul și textura hranei. În natură, simte adierea vântului, ascultă ciripitul păsărilor. Conectarea la simțuri îți aduce mintea înapoi la prezent.

Acum că ai explorat modurile subtile în care ne pierdem în trecut sau ne înstrăinăm în fața viitorului și ai aflat câteva soluții ce pot ajuta la împrietenirea cu prezentul, nu-ți mai rămâne decât să treci la acțiune. Alege să pui preț pe cea mai importantă resursă a ta! Învață să vezi din nou frumusețea din jurul, dar și din interiroul tău. Alege aici și acum să fii mai presus de a exista!

Mădălina Costache