Organizarea locuinței îți poate simplifica viața. 7 beneficii ale organizării

Organizarea locuinței îți poate simplifica viața. 7 beneficii ale organizării
sursă foto: Dreamstime

Organizarea locuinței îți poate simplifica viața din multe puncte de vedere. Și nu, nu e musai să adopți stilul de amenajare minimalist, dacă simți că nu rezonezi pe deplin cu principiile sale și dacă simți că nu s-ar integra simplu și firesc în viața ta de zi cu zi.

Să-ți organizezi locuința într-un mod eficient și inteligent nu înseamnă să te limitezi la un anumit număr de obiecte și nici să renunți la absolut toate piesele decorative actuale.

Sigur, poți apela, în faza inițială, și la astfel de metode, dacă funcționează pentru tine și dacă, foarte important, ar veni cu adevărat în ajutorul tău, și nu te-ar limita în exprimarea personalității – căci, în esență, locuințele noastre spun ceva și despre felul nostru de a fi.

De aceea, înainte de a vorbi despre principalele 7 beneficii ale unei bune organizări a locuinței, e esențial să-ți spunem ce înseamnă, în linii mari, organizarea casei.

Ce presupune, în fond și la urma urmei, organizarea locuinței?

Poate că atunci când citești despre organizarea casei, te gândești imediat la coșuri, tăvițe, lăzi de depozitare, ceea ce e în regulă. Pentru a organiza obiectele din casa ta, ai nevoie de astfel de accesorii. Nu trebuie, însă, să rezumi organizarea locuinței la astfel de piese de depozitare.

Organizarea locuinței presupune valorificarea, eficientizarea spațiului – care ar putea fi tradusă, printre altele, prin amplasarea strategică a pieselor de mobilier. Când vorbim despre organizarea obiectelor prezente într-o casă – iar aici ne referim, printre altele, la îmbrăcăminte, ustensile de bucătărie, produse cosmetice și de igienă personală etc. -, putem să ne gândim la împărțirea și depozitarea/aranjarea lor pe categorii, ceea ce ne ajută să le găsim cu ușurință, pentru că știm exact de unde să le luăm atunci când avem nevoie de ele.

Într-adevăr, organizarea casei este legată și de ideea de simplificare – însă nu trebuie să ne gândim strict la minimalism care, așa cum am văzut, nu e neapărat potrivit pentru toți. Inevitabil însă, atunci când organizezi un colț dintr-o încăpere, o cameră sau întreaga casă, e necesar să analizezi „situația actuală” și, implicit, să decizi care sunt obiectele de care nu mai ai nevoie, care s-au stricat și nu mai pot fi reparate sau care, în fond, nu fac decât să aglomereze inutil spațiul.

Simplificarea e mai mult decât binevenită într-o casă de mici dimensiuni, unde fiecare metru pătrat trebuie valorificat la maximum. Până la urmă, hai să ne gândim că nu există case prea mici, ci pur și simplu case neinspirat amenajate/organizate/supraaglomerate cu lucruri de care nu (mai) avem nevoie și pe care am și uitat, poate, de unde și de ce le-am cumpărat.

7 beneficii ale unei bune organizări a locuinței

Eliberezi spațiu

Fie că e vorba despre dulăpiorul din baie, despre masa din bucătărie pe care alegi să nu mai ții absolut toate solnițele și condimentele sau despre spațiul de lucru din living (sau dintr-o altă cameră), buna organizare a obiectelor te ajută să valorifici, pe cât posibil, spațiul pe care-l ai la dispoziție. După ce grupezi obiectele pe categorii și în recipiente speciale, după cum ți-e comod, vei constata că spațiul e mult mai aerisit și că pare, astfel, mai mare – avantaj deloc de neglijat în cazul locuințelor de dimensiuni mai mici.

Da, organizarea eficientă poate face mici minuni chiar și într-o garsonieră de 20-30 de metri pătrați. Bineînțeles, mai ales în astfel de situații, e important să gândești, încă de la început, întreaga amenajare în funcție de dimensiunile și dispunerea spațiului.

Eliberarea – sau, mai bine zis, eficientizarea – spațiului aduce cu sine multe alte beneficii. Astfel:

Economisești timp

Perioada post-organizare ți se va părea pur și simplu uimitoare 🙂 Uite, să luăm exemplul organizării garderobei – subiect despre care, apropo, poți citi o mulțime de lucruri practice în articolul Sfaturi practice pentru organizarea hainelor. Păstrând doar articolele vestimentare care te reprezintă și care chiar îți plac, grupându-le pe categorii și în locuri ușor accesibile, îți va fi mult mai ușor să-ți compui outfiturile de zi cu zi. În loc să petreci minute (sau chiar ore…) bune în fața dressingului, vei avea nevoie de doar câteva minute să alegi câteva piese care se asortează ușor și în care te simți confortabil.

Dar acest beneficiu e valabil pentru oricare alt colț al locuinței. Gândește-te la dulapurile din bucătărie: după ce grupezi vasele, oalele, ustensilele pe categorii și le amplasezi strategic (de exemplu, montezi un scurgător de vase deasupra chiuvetei, pe care-l poți folosi și pe post de spațiu de depozitare a farfuriilor folosite frecvent), vei ști exact unde trebuie să te duci pentru a lua obiectele de care ai nevoie într-un anumit moment. Bineînțeles, economia de timp vine la pachet și cu economia de energie lăuntrică.

Îți conservi „depozitul de energie”

Să petreci prea mult timp în fața dressingului, să cauți minute-n șir un anumit vas potrivit pentru prepararea tortului favorit sau un anumit dosar în care știi tu că ai pus, la un moment dat, un anumit act ultraimportant – toate astea te pot stoarce de energie. Astfel, ajungi să te simți obosit(ă) înainte de a te apuca de sarcina propriu-zisă, fie că e vorba despre un proiect pentru muncă, pregătirea unei prăjituri sau alcătuirea unui outfit.

Cu cât acest scenariu se repetă mai des, cu atât „rezervorul tău de energie” va avea mai mult de suferit. Partea bună e că poți să previi această situație cu ajutorul organizării eficiente – sarcină care, într-adevăr, îți poate lua de la o zi la câteva zile sau săptămâni, în funcție de dimensiunile spațiului, numărul obiectelor adunate în timp. Pentru a-ți simplifica misiunea, poți apela la serviciile unui specialist în domeniul organizării.

Prin organizarea locuinței economisești bani

Te-ntrebi cum te poate ajuta organizarea obiectelor din casă să economisești bani? Ei bine, probabil ți s-a întâmplat, în timp, să cumperi lucruri pe care deja le aveai în casă, dar efectiv nu îți mai aminteai, pentru că nu erau… la vedere. Poate fi vorba despre condimente pentru diferite mâncăruri – care erau deja în casă, la fundul unui coș sau împrăștiate printr-un dulap din bucătărie, așa că nu le-ai văzut. Dar la fel de bine poate fi vorba despre articole vestimentare, produse de igienizare a locuinței și nu numai.

Sigur, poate că nu întotdeauna astfel de cumpărături sunt supercostisitoare, însă, cu cât sunt mai dese, cu atât au un cuvânt mai greu de spus asupra bugetului. Plus că, dincolo de aspectul financiar, e important să te gândești și la cel legat de mediul înconjurător. Da, organizarea locuinței te ajută, în timp, și să reduci risipa – inclusiv risipa alimentară.

Uite, dacă te interesează subiectul, îți poate prinde bine să citești articolul 5 pași către un stil de viață eco-friendly.

Ulterior, faci mai ușor și mai repede ordine și curățenie

Atât procesul de simplificare, cât și gruparea obiectelor pe categorii te ajută să faci, ulterior, ordine și curățenie și mai ușor, și mai rapid. De pildă, dacă acum ai o mulțime de obiecte decorative peste tot prin casă, cu siguranță îți ia ceva timp să ștergi praful. În schimb, dacă ai alege să le păstrezi doar pe cele care au valoare sentimentală/care mai înseamnă ceva pentru tine și care se integrează firesc în decorul actual, ai reduce semnificativ timpul dedicat acestei sarcini casnice.

Înveți să apreciezi ceea ce ai

Supraaglomerarea ne poate împiedica adesea să fim conștienți de faptul că… suntem norocoși și avem deja lucruri care ne aduc bucurie și care contribuie la starea de bine.

Uite, simplificarea și organizarea obiectelor te ajută să-ți dai seama că sunt mai mult decât suficiente cele 5-6 căni în care îți savurezi cafeaua, ceaiul sau în care îți servești prietenii buni atunci când vin în vizită la tine.

De asemenea, te pot ajuta și să înțelegi că n-ai nevoie în viața de zi cu zi decât de câteva articole vestimentare de calitate, pe care le porți cu drag și care se asortează de minune unele cu celelalte.

Când eliberezi spațiul, când păstrezi lucrurile care chiar contează (care au un rol funcțional și/sau emoțional), și când le grupezi în moduri inteligente, îți dai răgazul de a te bucura pe bune de fiecare dintre ele.

Ai mai mult timp pentru tine

Să reluăm puțin beneficiul legat de ordine și curățenie. Făcând ordine și curățenie mai repede și mai ușor, pui deoparte niște timp pe care îl poți folosi apoi pentru activități care îți bucură trupul, mintea, sufletul. Poate fi vorba despre o baie relaxantă, despre o plimbare în natură, despre o ieșire în oraș cu prietenii, despre o sesiune de meditație sau despre orice altă activitate care contribuie la starea ta de bine, de fericire.

Citește și: Decluttering Trend: Reorganizarea casei în 3 PAȘI

Gând de final despre organizarea locuinței

Așadar, organizarea locuinței nu doar că îți simplifică viața de zi cu zi, ci și îți poate aduce, în timp, bucurie, căci îți oferă prilejul de a avea mai mult spațiu pentru lucrurile care contează cu adevărat, dar și mai mult timp pentru activitățile care te reîncarcă. Poți alege să-ți organizezi casa pe cont propriu sau apelând la serviciile unui profesionist, care să-ți ofere și sfaturi personalizate, utile pentru menținerea pe termen lung a organizării pe care o creați împreună.