5 pași către un stil de viață eco-friendly

sursă foto: Unsplash

Multe dintre alegerile pe care le facem în viața de zi cu zi au impact nu doar asupra noastră, ci și asupra mediului înconjurător și a comunității din care facem parte. Astfel, când suntem mai atenți la alegerile personale, la lucrurile pe care le folosim și la modul în care le folosim, avem mai multă grijă de natură și, implicit, de sănătatea noastră și de sănătatea celor din jur.

De aceea, când decidem să adoptăm un stil de viață în armonie cu mediul înconjurător, este esențial să înțelegem de ce o facem. Să conștientizăm care este sensul din spatele acțiunilor.

Sigur, fiecare are propriile obiceiuri și propriile moduri de a minimiza impactul negativ asupra naturii. Poate că o persoană obișnuiește să recicleze, în timp ce alta a decis să adopte minimalismul ca stil de viață, pentru că simte că i se potrivește și că-i reflectă viziunea personală. Pe de altă parte, altcineva se implică mult în tot felul de acțiuni de voluntariat de îngrijire a animalelor.

Dacă și pe tine te interesează impactul pe care îl au acțiunile tale asupra naturii și vrei să începi să ai un stil de viață eco-friendly, te invităm să descoperi 5 pași pe care i-ai putea face în direcția aceasta. 

Planifică-ți meniul săptămânal

Planificarea săptămânală a meniului îți oferă o perspectivă clară asupra alegerilor alimentare. Stabilirea preparatelor culinare pe care vrei să le servești într-o anumită săptămână implică și calcularea cantităților necesare de alimente pentru a le pregăti. Astfel, ajungi să cumperi doar cantitățile necesare pentru a-ți acoperi nevoile alimentare dintr-o săptămână.

Pe de altă parte, în lipsa unui meniu săptămânal, riști să cumperi mai mult decât ai nevoie de fapt. Din păcate, nu vei putea revalorifica toate alimentele rămase în perioada următoare, pentru că unele dintre acestea își alterează proprietățile, odată cu trecerea zilelor. Acest lucru înseamnă că va trebui să le arunci. Aruncarea la gunoi a mâncării înseamnă risipă alimentară, care este echivalentă atât cu risipa financiară, cât și cu impactul negativ asupra mediului înconjurător. 

Analizează-ți cu atenție alegerile vestimentare

Cumpără atât cât ai nevoie, cumpără doar ce te avantajează și doar ce vei purta cu bucurie. Astfel, nu doar că îți vei construi, în timp, o garderobă funcțională, ci și vei minimiza impactul negativ asupra naturii. 

De asemenea, ai putea să ții cont de modul în care sunt fabricate articolele vestimentare care îți atrag atenția. Citește cu atenție eticheta și vezi care sunt materialele care intră în compoziția pieselor ce-ți plac. Nu în ultimul rând, ai putea să te orientezi către colecțiile vestimentare sustenabile, ce sunt în plin proces de dezvoltare, sau ai putea cumpăra produse fabricate local. 

Indiferent că alegi să adopți minimalismul ca stil vestimentar, să cumperi exclusiv local sau să te orientezi către colecțiile sustenabile internaționale, important este că faci o alegere conștientă – în modul tău, în funcție de stilul tău de viață și de viziunea ta.

Repară obiectele care pot fi reparate, în loc să le înlocuiești

În cultura japoneză există conceptul kintsugi care, la nivel metaforic, se referă la frumusețea imperfectă a lucrurilor. La nivel practic, kintsugi constă în repararea obiectelor, un obicei eco-friendly pe care l-ai putea urma și tu. 

Nu de puține ori, suntem tentați să aruncăm lucrurile stricate sau pe cele pe care timpul și-a pus amprenta, în loc să încercăm să le recondiționăm, să le reparăm, să le dăm o nouă formă, pentru a le folosi în continuare. Aici poate fi vorba despre o mulțime de lucruri care ne înconjoară: de la articole vestimentare, până la obiecte decorative. 

Așadar, în loc să arunci o cămașă imediat cum s-a descusut puțin, ai putea s-o coși și s-o porți și de acum înainte. În loc să arunci o vază pe care ai spart-o din greșeală, ai putea s-o repari și s-o pui în valoare cu ajutorul florilor tale preferate. În loc să înlocuiești o piesă de mobilier peste care timpul și-a pus amprenta și de care te-ai și plictisit, ai putea s-o revopsești, s-o recondiționezi și să-i dai șansa să-și spună în continuare povestea în casa ta. Faptul că nu toate lucrurile reparate vor arăta așa cum arătau înainte nu le anulează frumusețea. Am putea să le privim noul tip de frumusețe: imperfectă, dar cu o poveste ce merită spusă mai departe.

Mergi la cumpărături cu sacoșa ta 

O acțiune pe cât de simplă, pe atât de utilă, mersul la cumpărături cu sacoșa ta (reutilizabilă, eventual confecționată din pânză) este un obicei eco-friendly ușor de integrat în rutina ta. 

Pentru a te asigura că ai o sacoșă tot timpul la tine, îți sugerăm să o porți în geantă: împachetată, ocupă relativ puțin loc. Dincolo de faptul că ajuți astfel la minimizarea impactului asupra mediului înconjurător, eviți și situația în care ai o mulțime de pungi și punguțe într-un sertar sau dulap din bucătărie. Practic, ai mai mult spațiu liber, pe care îl poți valorifica.

Mergi mai des pe jos sau cu bicicleta

Mersul pe jos sau cu bicicleta este benefic pentru natură și trup în egală măsură. În plus, se dovedește o alegere inspirată și pentru sănătatea emoțională: o plimbare prin parc te poate încărca, așa cum drumul pe jos până la birou se poate transforma într-o ocazie excelentă de a te gândi la proiectele personale și profesionale sau de a-ți analiza ideile. 

Gând de final

După cum poți vedea, obiceiurile eco-friendly nu doar că minimizează impactul asupra mediului, ci au și alte beneficii la care, poate, nici nu te-ai gândit până acum: planificarea meniului înseamnă atât grijă față de mediu, cât și față de sănătate și de buget, la fel cum mersul la cumpărături cu sacoșa personală înseamnă atât mai multă atenție acordată naturii, cât și evitarea supraaglomerării dulapului din bucătărie cu o multitudine de pungi. 

Așa cum am spus de la început, fiecare dintre noi își poate forma propriul mod de a avea mai multă grijă de natură. Nu există o rețetă universală pentru crearea unui stil de viață eco-friendly. Există, însă, alegeri conștiente, care țin cont și de binele mediului înconjurător, dar și de binele comunității. 

Adelina Bălan