5 pași către independența financiară

5 pași către independența financiară

Câți dintre noi nu visează la independența financiară? Să fim lipsiți de grija banilor, să putem merge oricând, oriunde; să ne putem permite mai mult decât un trai decent. Câți nu visăm să avem posibilitatea de a ne cumpăra tot ceea ce dorim, fără teama de a rămâne cu portofelul gol, înainte de achitarea tuturor obligațiilor. Pare un vis, nu-i așa? Ei bine, după cum spunea și Iancu Guda, este mai aproape de realitate decât crezi.

„Oricine, indiferent de venituri… în 15 ani poate să ajungă la independență financiară.” – Iancu Guda

Invitat în cadrul podcastului Fain & Simplu, expertul banilor în mișcare îți pune la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a dobândi independența financiară, chiar și cu un salariu minim. Vorbește nu doar despe cum să îți dublezi venitul în zece ani, ci îți spune și unde să fii atent pentru a nu-i risipi. Te învață cum să-ți faci singur un buget adaptat obiectivelor tale și multe, multe alte informații valoroase pentru a-ți îmbunătății relația cu banii.

Acestea fiind spuse, am decis să-ți aducem aproape un rezumat în cinci pași spre libertate și autenticitate. Până la urmă:

Adevarata libertate și împlinire nu stă în a fi bogat, ci independent financiar.

Cu disciplină și planificare atentă, este posibil să ajungi acolo mai rapid decât îți poți imagina.

5 pași către independența financiară

1. Stabilește-ți obiective realiste și specifice

Deoarece independența financiară poate însemna lucruri diferite pentru fiecare dintre noi, începe prin a defini ce înseamnă aceasta pentru tine. Este vorba de pensie anticipată, un stil de viață fără datorii sau altceva?

Fii specific despre ceea ce îți dorești. Stabilește suma de bani de care ai nevoie pentru a atinge acel obiectiv și intervalul de timp pentru a economisi acea sumă. Cu cât obiectivele tale sunt mai specifice, cu atât este mai mare probabilitatea de a le atinge.

După care, împarte scopul în bucăți mai mici. Cu alte cuvinte, derivă din obiectivele pe termen lung unele pe termen scurt. Acest truc simplu va crește probabilitatea de a ajunge acolo unde ți-ai propus. Bifând mici rezultate pe drum, este mai ușor de urmărit progresul și de a-ți menține motivația.

5 pași către independența financiară

Sfat: Nu ezita în a cere sfatul unui profesionist. Consultarea cu un consilier financiar te ajută să te asiguri că obiectivele tale sunt realiste și realizabile, având în vedere situația financiară actuală și calendarul tău. Odată ce planul tău este pus în aplicare, rămâi aproape de consultantul tău pentru a urmări împreună progresul. În acest fel, vei putea face ajustările necesare la timpul potrivit spre a nu te bloca pe drum.

P.S. Îți amintești de coach-ul financiar și trainerul Cornel Ionescu? Acesta a fost invitat de Mihai Morar în 2021 pentru a discuta despre cum să economisim. De ce ți-l aducem în atenție? Ei bine, cu el poți discuta gratuit despre bani într-o sesiune 1 la 1 în cadrul proiectului Banometru. Ai link către formularul de programare aici.

2. Construiește un buget

Dacă vrei să ajungi la independența financiară, este esențial să-ți faci un buget care să funcționeze pentru tine. Bugetarea implică evaluarea veniturilor tale actuale, scăderea cheltuielilor și alegerea modului în care să utilizezi diferența pentru a-ți atinge obiectivele.

Dacă ești la început în acest domeniu, găsești pe site un un ghid practic despre cum să-ți faci un plan financiar, împărțit în șase părți. Acolo explicăm pe înțelesul tuturor care este treaba cu bugetul, obiectivele și modalitățile prin care să le poți atinge. Aruncă o privire și acolo, s-ar putea să-ți fie de ajutor în clarificarea noțiunilor de bază.

Atenție! Reține că nu ai neapărat nevoie de un loc de muncă bine plătit pentru a deveni independent financiar. Cu toate acestea, trebuie să cheltuiești mai puțin decât câștigați.

„Independența te eliberează, bogăția te încorsetează… din randament îți acoperă nivelul de trai… prima condiție este să investească 15%. Ceea ce înseamnă nominal cam 10-11% calculată pe un deceniu. Pot demonstra matematic că independența financiară nu are legătură cu venitul. Ci mai degrabă cu disciplina de a-ți propune și de a executa acest obicei… asta înseamnă randament real de 8%. Ideea este pe masură ce câștigi mai mult, să economisești mai mult, nu să cheltui mai mult.” – Inacu Guda

calcul buget
5 pași către independența financiară

De asemenea, trebuie să distingi între lucrurile pe care le dorești și cele de care ai nevoie. Analizează-ți cheltuielile, identifică-le pe cele inutile și scapă de ele fără regrete. Apoi alocă acei bani obiectivelor pe termen lung.

Ia în considerare regula bugetului 50/30/20:

Pune 50% din venitul după impozitare pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii și rambursarea datoriilor.

Respectarea unui buget lunar este o modalitate excelentă de a te asigura că facturile sunt plătite și că economiile sunt pe drumul cel bun. Acest obicei sănătos te va ajuta să-ți atingi obiectivele, fără a fi tentat să ieși de pe cărare.

3. Începe să investești

Investiția nu este doar pentru Bill Gates și Warren Buffett. Ea poate fi una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți atinge obiectivele financiare. Investind cu înțelepciune, poți câștiga dobândă atât din contribuțiile tale, cât și din dobânda acumulată (denumită în continuare dobândă compusă).

După cum ne spune și Guda, chiar și o investiție inițială mică poate crește exponențial în timp.

“Cred că o întrebare pe buzele multor romani este: în ce investim banii ca să facem 10% pe an?

Un alt principiu în viață: în casă să îți vină banii din mai multe surse.

Așadar circuitul oamenilor care tind către independența financiar este să economisească mai mult. Rămâi acolo încă un an, doi. Ai răbdare… banii ăia o să producă mai mulți bani.” – Iancu Guda

Unde investește Guda?

“Investesc în companii permanent, cele mai performante listate la bursa… toata lumea o poate face. Cumpăr companiile din indici… în America am, în Londra am… cele mai căutate, tranzacționate… acele companii foarte puternice, peste 10 ani vor fi și mai puternice, poate nu toate, dar în medie am acel randament de 10%.

Banii ăștia mă pun în pantoful de… patron… Nu trebuie să dețin Shell ca să mă bucur de profitul Shell. Dacă investeam 100 de lei pe lună, îmi creșteam banii de 7 ori.

Noi pierdem oportunitatea de a investi cel mai simplu. Doar 1% o fac… Investiți 100 de lei la bursă câțiva ani și o să vedeți cum e! ” – Iancu Guda

4. Crează-ți un fond de urgență

Viața nu merge întotdeauna conform planului. Când mașina se strică, când te confrunți cu probleme de sănătate neprevăzute sau ești afectat de un dezastru natural, finanțele tale pot fi afectate fără pregătirea corespunzătoare. Un fond dedicat pentru situații de urgență te poate ajuta să faci față furtunii și să eviți acumularea de datorii.

„Ce înseamnă să ai bani pentru zile negre… 6 luni de cheltuieli ale familiei asigurate.” – Iancu Guda

Așadar, ia în considerare să blochezi suma aproximativă a unui trai sigur pe șase luni. Adună toate cheltuielile fixe dintr-o lună și înmulțește rezultatul cu șase. Apoi, transferă suma într-un cont separat și nu te atinge de ei.

5 pași către independența financiară

Sfat: O idee care s-ar putea să-ți ușureze munca este să setezi o retragere automată din contul tău în ziua de salariu sau într-o zi confortabilă pentru tine. Sumă ce să fie transferată tot automat în contul de economii. În acest fel, nu există nicio tentație de a cheltui acei bani.

5. Investește în sănătatea ta.

Știai că îngrijirea sănătății tale fizice poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale financiare? Din nefericire, opusul este, de asemenea, adevărat. Întreținerea slabă a sănătății îți poate afecta negativ obiectivele financiare.

„Eram maniac, adică munceam 14-16 ore pe zi. Acum cu familie, copil, încerc să rămân în echilibru, în cele 7 zone care mie mi se par esențiale în viață. Deci, familie – carieră. Apoi cred că avem partea financiară și partea de dezvoltare personală. Financiar-spiritual a doua balanță. A treia balanță este intelectual – fizic.” – Iancu Guda

Așadar, nu te neglija! Fi atent ca mintea, trupul și sufletul tău să fie în armonie. Indiferent de ce se întâmplă în jurul tău, rămâi cu atenția îndreptată asupra lucrurilor pe care le poți controla. Nu neglija niciuna din cele șapte arii menționate de Guda. Doar balansarea corectă dintre ele te va face apt să atingi independența financiară și să trăiești viața pe care ți-o dorești.

Mădălina Costache