Tips & tricks pentru Black Friday: ce e bine să știi înainte de a face cumpărături

sursă foto: Dreamstime

Unele magazine, fizice sau online, deja au început campania promoțională de Black Friday. Altele, în schimb, o organizează mai târziu și/sau pe o perioadă mai lungă, ceea ce poate fi în avantajul unor cumpărători – poate și în avantajul tău, dacă încă ești în dubii în ceea ce privește lista de cumpărături de anul acesta.

S-ar putea ca articolul de azi să-ți clarifice unele dileme, să vină fix în momentul potrivit. De altfel, credem că sfaturile, trucurile și perspectivele prezentate în continuare îți pot fi de ajutor an de an – și nu doar în timpul campaniilor de Black Friday.

Ideea nu este să cumperi cât mai multe lucruri doar fiindcă te atrage prețul, ci să înveți să selectezi obiectele de care ai nevoie și pe care chiar le ve folosi, fie ele vestimentare, cărți, electronice, electrocasnice sau obiecte decorative pentru casă. Sigur, poți să investești și în dorințe, mai ales că unele dintre ele pot avea prețuri superavantajoase.

Acestea fiind scrise, iată 5 tips & tricks pentru Black Friday, care te pot ajuta să ai o sesiune de shopping smart:

Tips & tricks pentru Black Friday

Stabilește un buget

O sesiune de shopping înțeleaptă de acest gen ar fi bine să înceapă de la un anumit buget – care poate varia de la o persoană la alta, în funcție de nevoile/dorințele sale (fii fără grijă, ajungem curând și la acest capitol). 

Nu există o regulă generală pentru stabilirea bugetului: poate fi mai mic sau mai mare decât cel din anii precedenți, mai ales dacă, să zicem, trebuie să înlocuiești aparatele electrocasnice destul de costisitoare. 

Indiferent de suma stabilită (care poate fi împărțită astfel: buget pentru nevoi, respectiv buget pentru eventuale dorințe), important e să încerci să te încadrezi în ea. 

Fă-ți o listă realistă cu lucrurile de care ai nevoie

Crearea unei astfel de liste te poate ajuta să ai o perspectivă mai clară asupra nevoilor și/sau dorințelor tale și să minimizezi riscul de a cumpăra lucruri care te atrag doar prin prețul lor foarte bun, dar pe care nu le vei folosi.

În acest sens, îți sugerăm să-ți analizezi nevoile: uite, poate ai nevoie de electrocasnice pentru bucătărie care să te ajute să eficientizezi procesul de gătit și să câștigi astfel mai mult timp (pe care, mai apoi, ți-l poți dărui tie – am scris aici despre importanța timpului pentru noi). 

De pildă, poate te-ar ajuta un blender, un robot de bucătărie sau o oală de gătit sub presiune – sigur, acestea sunt doar câteva exemple. Contează să-ți „adaptezi” lista de cumpăruri la obiceiurile tale zilnice și la stilul tău de viață, implicit la cel alimentar: dacă gătești frecvent la cuptor și îți este confortabil așa, s-ar putea ca un multicooker, să zicem, să nu-ți fie neapărat de ajutor în viitorul apropiat.

Ia în calcul și eventualele dorințe pe care le ai de ceva vreme

Așa cum am zis de la început, nu e obligatoriu să cumperi doar lucruri de care ai nevoie/care ți-ar simplifica viața. Poți să investești și într-o dorință mai mică sau mai mare, pe care o ai, poate, de ceva vreme și care a avut până acum un preț ridicat.

Dar, din nou, important e să știi că lucrul respectiv îți va fi util/îți va aduce bucurie pe termen lung. Poate fi vorba despre o piesă vestimentară premium care să se integreze perfect în garderoba ta smart, așadar care să fie versatilă, despre un joc video din seria ta preferată, despre un produs luxury de îngrijire sau despre altceva.

Dacă vrei să eviți să-ți îndeplinești prea multe astfel de dorințe într-un timp scurt, poți să-ți stabilești și aici o regulă de la care să nu te abați. De exemplu, ai putea să te orientezi către „împlinirea unei singure dorințe” – poate fi vorba despre obiectul cel mai costisitor (dar cu o reducere bună) sau despre cel pe care îl ai de cel mai mult timp pe listă.

Abonează-te la newsletterul magazinelor online care-ți plac

În felul acesta, vei fi printre primele persoane anunțate de începerea campaniei de Black Friday – astfel, îți maximizezi șansele de a cumpăra lucrurile pe care le vrei. Desigur, poți să faci cumpărăturile și fără a te abona la newsletter în prealabil, dar, în cazul anumitor produse/magazine online foarte populare, există riscul ca stocul să se epuizeze până intri pe site.

Adaugă la „favorite” produsele care ți-au atras atenția

Un alt truc prin care poți crește „viteza” de finalizare a sesiunii de shopping constă în adăugarea produselor de care ai nevoie/pe care ți le dorești în categoria „favorite”.

Astfel, odată ce campania se lansează, tot ce-ți rămâne de făcut este să le „transferi” în coșul de cumpărături.

La celălalt pol, căutarea lor manuală e un proces care ia mai mult timp – timp în care se poate epuiza stocul de produse ce se aflau pe lista ta de cumpărături. Da, chiar și câteva secunde sau minute pot conta.

Pentru o sesiune de cumpărături și mai eficientă, e bine să ai datele de facturare/de livrare completate în prealabil.

Gând de final

Sperăm să te ajute sfaturile și trucurile prezentate în articolul de azi. E esențial să pleci la „drum” cu un buget și cu o listă clară și realistă de obiecte de care ai nevoie și/sau pe care ți le dorești cu adevărat. 

Campaniile de Black Friday pot fi avantajoase pentru mulți dintre noi, căci în această perioadă putem să ne cumpărăm obiecte care ne simplifică viața, dar la prețuri mult mai prietenoase decât în restul anului, dar și să ne îndeplinim dorințe mai mici sau mai mari, de care să ne bucurăm pe termen lung.