Cum să îți îmbunătățești starea de bine la muncă: 6 sfaturi

Cum să îți îmbunătățești starea de bine la muncă: 6 sfaturi

Cauți noi modalități prin care să-ți îmbunătățești starea de bine la muncă? Ia în considerare următoarele sfaturi ca punct de plecare:

6 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți starea de bine la muncă

Siguranță și securitate în muncă

Starea de bine la muncă este strâns legată de sentimentul de siguranță. Cu cât te simți mai ferit de pericol, cu atât te simți mai bine în orice loc ai fi.

Dacă îți dorești să te simți bine la locul de muncă, trebuie să te implici în creșterea gradului de siguranță. Un mod prin care poți realiza acest lucru este să promovezi intern siguranța și securitatea în muncă. Cu alte cuvinte, să-ți provoci colegii și superiorii să aloce o mai mare atenție siguranței.

Știm că majoritatea firmelor au un protocol privind siguranța și securitatea în muncă. De cele mai multe ori, nimeni nu se abate de la el și nimeni nu încearcă să facă mai mult. Cu toate acestea, pentru a crește sentimentul de bine la serviciu este necesar să comunici mai mult despre siguranță. În pauzele de masă cu colegii sau la o discuție în particular cu superiorii, adu siguranța în discursul tău.

Acces la servicii de psihologie

Dacă rolul tău în companie este de conducător, atunci ai ocazia să aduci bunăstarea în rândul angajaților tăi. Le poți acorda beneficii extrasalariale precum abonamente medicale privind sănătatea emoțională și mintală.

Un om fericit la locul de muncă, își va dori să contribuie cu atât mai mult la dezvoltarea firmei. Prin urmare, caută cel mai bun furnizor de servicii de psihologie și alege să oferi angajaților tăi acest beneficiu.

Dacă ești angajat și încă nu dispui de această facilitate, poți iniția discuția la următoarea ședință cu superiorii. Le poți explica beneficiile pe care sănătatea emoțională și psihologică a angajaților le aduce companiei. Spre exemplu, starea de bine a angajaților ajută la creșterea nivelului de productivitate și implicare la serviciu.

Fructe gratis

O altă modalitate prin care îți poți face angajații să se simtă mai bine la serviciu este să le oferi gratuit fructe. Este dovedit faptul că, atunci când angajații primesc fructe proaspete la muncă, starea lor de bine crește. Așadar, poți începe să cauți un fermier local și să obți energie pozitivă pentru angajații tăi.

Ca angajat, la următoarea ședință de echipă, poți propune includerea fructelor în protocolul de serviciu. Nu te rușina când vine vorba de dorințele tale. Fii deschis față de superiorii tăi dacă îți dorești să te simți bine la locul de muncă.

Mese sănătoase

Tot în sfera alimentară, ca angajator, dacă le oferi meniuri zilnice pentru masa de prânz, verifică aportul de grăsimi. Este posibil să găsești alimente nu tocmai sănătoase în dieta angajaților. Mesele bogate în calorii duc la o stare de spirit rea pentru oricine. Astfel, poți opta pentru a le oferi angajaților o variantă mai sănătoasă a mesei de prânz pentru a crește bunăstarea lor.

Dacă ești angajat, iar firma nu-ți pune la dispoziție masa de prânz, desigur poți oricând să le propui acest lucru. În cazul în care nu este posibil, dintr-un motiv sau altul, ai mereu opțiunea să alegi un meniu sănătos. Poți începe să-ți aduci mâncare de acasă, în loc să comanzi meniuri de la restaurante. Astfel, ai control total asupra calității alimentelor și asupra aportului de nutrienți și grăsimi.

Citește și: 11 alimente care stimulează fericirea + 9 alimente care împiedică starea de bine

Activitate fizică

Atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, sportul trebuie să fie o prioritate. Ește știut faptul că mișcarea fizică are numeroase beneficii pentru organismul uman. Prin urmare, promovarea unei conduite sportive la serviciu poate crește starea de bine.

Ca angajator, începe prin a oferi locuri de depozitare pentru biciclete. Astfel, le oferi oamenilor ocazia să utilizeze un mijloc de transport nemotorizat care le crește buna dispoziție. În cazul în care nu ai spațiul necesar pentru această facilitate, alege să organizezi evenimente sportive în cadrul firmei. Poți opta pentru ieșiri la alergat săptămânale sau poți alege să mergeți la sală în echipă.

Dacă te afli în postura angajatului, poți merge chiar tu la superiori și să ceri astfel de facilități. Poți iniția discuția și în rândul colegilor tăi să vezi dacă mai sunt și alți doritori. În cazul în care observi o deschidere din partea lor, căutați împreună soluția optimă și mergeți să o prezentați șefului.

Abonamente medicale

Verificarea stării de sănătate periodic, poate crește starea de bine în rândul angajaților. Având o imagine de ansamblu asupra stării lor de sănătate, aceștia se vor simți mult mai liniștiți. Pentru că fiecare își cunoaște statusul, elementul de incertitudine dispare, iar asta crește nivelul de bunăstare.

Ca angajator le poți oferi angajaților abonamente medicale cu scop de prevenție. Astfel, ei pot merge, ori de câte ori simt nevoia, să-și verifice starea de sănătate.

Ca angajat, dacă dispui de un abonament medical, inițiază o zi a prevenției în echipa din care faci parte. Mergeți împreună o dată pe lună sau la trei luni pentru a vă face analizele și controalele de rutină.

Dacă nu ai un abonament medical, dar simți că asta te-ar motiva la locul de muncă, discută cu șeful tău. La fel ca în exemplele date anterior, discută despre toate acestea cu colegii. Caută alături de ei varianta cea mai bună și mergeți cu propunerea la superiorul vostru.

Mădălina Costache