Modă pentru femei: 7 piese vestimentare esențiale într-o garderobă versatilă

Suport pentru umerașe pe care sunt agățate diferite piese vestimentare pentru femei, toate în culori neutre
sursă foto: Unsplash

Dacă de fiecare dată când deschidem șifonierul, avem nevoie doar de câteva minute să ne pregătim ținuta pentru ziua respectivă, indiferent că este vorba despre o zi la birou sau despre o sâmbătă relaxantă petrecută alături de cei dragi, atunci, cu siguranță, înseamnă că am reușit să ne construim o garderobă inteligentă, care ne reprezintă.

Sigur, construirea unei garderobe inteligente este o călătorie de durată, după cum am povestit și în acest articol. De aceea, de multe ori ajungem să trecem prin tot felul de experimente și perioade de probă, pentru a ne da seama ce ne place și ce nu, ce ne avantajează și ce nu ne avantajează de fapt. 

Cum una dintre calitățile fundamentale ale unei garderobe inteligente constă în versatilitate, în articolul de azi ne-am propus să-ți prezentăm 7 piese vestimentare esențiale într-o garderobă versatilă. Nu înseamnă nicidecum că trebuie să te limitezi la ele. 

Privește-le, însă, ca pe un bun punct de pornire în călătoria fascinantă de construire a unei garderobe care îți aduce bucurie și, foarte important, care te ajută să economisești timp și energie – pentru că, trebuie să recunoaștem, poate deveni destul de obositor să căutăm, ore-n șir, răspunsul la întrebarea Oare cu ce să mă mai îmbrac?

7 piese versatile și câteva moduri în care le-ai putea purta

Blugii

Una dintre cele mai populare și îndrăgite piese vestimentare, blugii se remarcă prin senzația de confort sporit pe care o oferă în timpul purtării și, bineînțeles, prin versatilitate. Sunt potriviți pentru majoritatea contextelor sociale: de la interviuri de angajare unde nu există un anume cod vestimentar, până la întâlniri în oraș cu prietenii. 

Mai mult decât atât, pot fi combinați cu aproape orice altă piesă din garderobă: atât cu tricourile simple sau cu imprimeuri vesele din timpul verii, cât și cu pulovere și helănci în sezonul rece; atât cu sneakerși, cât și cu pantofi stiletto cu toc.

Dacă atunci când vine vorba despre pantaloni, blugii ocupă locul #1 în topul tău, motiv pentru care îi porți aproape zilnic, poți să incluzi în garderobă mai multe tipuri: de la blugii clasici, până la cei boyfriend sau mom fit. În schimb în cazul în care vrei să te limitezi la una-două perechi de bază, pe care să le asortezi ușor atunci când ai nevoie de ținute cât mai simple, ai putea opta pentru jeanșii clasici.

Cămașa albă

Piesă atemporală, cămașa clasică albă, simplă este ușor de integrat în tot felul de outfituri, fie ele office, casual sau smart casual. O poți purta atât cu blugi și pantaloni casual, cât și cu fuste plisate sau fuste creion, în funcție de preferințele personale și de contextul social.

Dincolo de versatilitatea care o plasează pe unul dintre locurile de cinste dintr-o garderobă smart, cămașa albă îți și permite să-ți pui, fără efort, amprenta personală asupra ținutei și să-ți exprimi felul de a fi. Astfel, o poți accesoriza cu o broșă colorată sau, dacă preferi outfiturile creative, o poți picta după bunul plac.

Tricourile albe și tricourile negre simple

Ușor de purtat cu blugi, fuste, pantaloni office, pe sub sacouri sau pe sub cardigane în zilele mai reci, tricourile albe și negre simple te ajută compui, fără efort, o mulțime de ținute: pentru birou, pentru zilele de weekend, dar și pentru vacanțele însorite. 

Cât despre materialele confortabile și plăcute recomandate pentru sezonul cald, inul, vâscoza, bumbacul sunt câteva dintre opțiunile pe care le-ai putea lua în considerare, cu atât mai mult dacă îți construiești garderoba în jurul materialelor naturale.

Un mare plus al tricourilor albe și negre simple constă în flexibilitatea combinațiilor cromatice pe care ți-o oferă. Fiind vorba despre culori neutre, le poți combina cu aproape orice: de la fuste cu imprimeuri florale, până la pantaloni animal print.

Fusta plisată

Fusta plisată intră în rândul celor mai versatile modele de fuste: atât în sezonul cald, cât și în cel rece, când poate fi purtată cu cizme până la genunchi sau, pentru a adăuga outfitului o notă casual, cu bocanci. 

Pentru a-ți fi ușor să faci combinații cromatice reușite, ai putea opta pentru o culoare neutră (alb, negru, bej etc.) 

Micuța rochie neagră

O piesă atemporală, asemenea cămășii albe clasice, micuța rochie neagră (little black dress) te poate scoate din impas ori de câte ori ai un eveniment pentru care trebuie să te pregătești rapid.

Cu ajutorul unei rochii negre simple, confecționate dintr-un material de calitate, plăcut la atingere (așa cum e mătasea), și al unei perechi de pantofi eleganți, vei putea să-ți pregătești ținuta în timp record, fără efort.

Paltonul

De preferat într-o culoare neutră, dacă vrei să îl poți asorta cu orice, paltonul este o piesă de bază în garderoba din sezonul rece, deoarece îți permite să-l porți atât în outfituri casual (compuse, de pildă, din blugi, pulovere sua helănci), cât și în outfituri mai elegante (alcătuite, de exemplu, din rochii și cizme sau pantofi cu toc).

Sneakerșii

Deși intrăm în rândul articolelor de încălțăminte, nu putem să nu includem în rândul pieselor versatile și sneakerșii, care se bucură de multă popularitate în întreaga lume, în special datorită senzației de confort pe care o oferă în timpul purtării, pe tot parcursul anului. 

Cei albi se numără, cu siguranță, printre modelele foarte ușor de asortat: cu fuste plisate sau rochii vaporoase de vară, dar și cu blugi clasici sau ținute smart casual. 

Gând de final

Cum construirea garderobei este o călătorie individuală, care pornește de la conștientizarea a ceea ce îți place și te reprezintă cu adevărat, îți sugerăm să privești acest articol ca pe un punct de pornire, ca pe o sursă de inspirație. Alege ce ți se potrivește, ce se integrează firesc în stilul tău vestimentar și de viață. 

Ideea cea mai importantă pe care merită s-o reții, însă, este aceasta: ori de câte ori vrei să integrezi o nouă piesă în garderoba ta, întreabă-te, înainte de a o alege, dacă ai cu ce s-o asortezi, fără să fie necesar să cauți ore-n șir combinația potrivită. 

Astfel, vei reuși să-ți construiești o garderobă funcțională, care te reprezintă și în fața căreia nu va trebui să stai mereu să te întrebi Oare cu ce să mă mai îmbrac?

Adelina Bălan