Ilie Bolojan, omul care face și tace

Ilie Bolojan, primarul care și-a pus amprenta nu numai asupra imaginii orașului Oradea, ci și asupra calității vieții locuitorilor acestui oraș, este invitatul episodului al VIII-lea din podcastul Fain & Simplu. Domnul Bolojan nu dă aproape niciodată interviuri, el face și tace, iar acest podcast este nu numai o lecție de bun-simț și moralitate, ci și un fel de manual despre cum să dezvolți un oraș și să schimbi viața unei comunități întregi.

Actualmente Președinte al Consiliului Județean Bihor, după trei mandate la primărie, cel numit la un moment dat ”primarul amendă” spune cum a reușit să facă din Oradea un oraș emblemă și cum am putea face ca toată România să arate ca Oradea.

A fost mereu împotriva aparițiilor publice inconsistente, de tipul discursurilor pe scenă la Revelion sau la balurile bobocilor, nu dintr-un complex de superioritate, ci pentru că are credința că nu poți munci eficient dacă nu ești concentrat sută la sută pe proiectele administrației. Ca orice om valoros, Ilie Bolojan se remarcă prin modestie astfel încât, întrebat de Mihai Morar de ce Oradea a luat-o mult înaintea altor orașe din România, a dat vina pe geografie: ”Noi am avut niște șanse în plus pentru că ne-a ajutat geografia. România, având un deficit mare de infrastructură, s-au focalizat investițiile în partea de Vest.”

Vezi tot episodul aici:

Show notes:

Curățenie în oraș, ordine la primărie

5:25 Fostul primar vorbește sincer despre proiectele aplicate ”violent și fără rezerve”.

Despre schimbare

06:55 ”Am lucrat la problemele primare, majore care să schimbe comunitatea.”

Investițiile și infrastructura

09.45 ”Nimeni n-o să vină să facă o fabrică într-un câmp din care nu-și poate transporta marfa dacă nu are un drum.”

O problemă: apa caldă

15:35 ”Mi-am pus dopuri în urechi, am luat înjurături serioase și nu m-am oprit. Azi nu mai sunt probleme de sistem majore.”

”Primarul amendă, primarul pedeapsă, dictatorul”

18:13 Ilie Bolojan a și-a început mandatul cu următoarea convingere: ”M-ați votat, trebuie să fac ce trebuie, nu ce dă bine.”

Despre încredere, autoritate și comunitate

25:35 ”Instrumentul de lucru al unui primar este autoritatea. Nu o primarie schimbă o comunitate, oamenii schimbă o comunitate.”

Leadership prin puterea exemplului

35:25  Ilie Bolojan a semnat întotdeauna hârtii alături de colegii săi, inspirându-i și făcându-i să înțeleagă că primarul este parte din echipă.

Economia comportamentală

46:30 Știind că oamenii reacționeaza cel mai puternic la ceea ce au de pierdut, primarul a luat măsuri dure, care în timp au avut rezultate spectaculoase.

Toată lumea parchează regulamentar

50:30 ”Într-o zi am ridicat mașina subprefectului de Bihor”, povestește cel care a știut mereu că ”Ordinea are beneficii mai mari decât costurile dezordinii.”

Spirit antreprenorial

53:30 ” Avantajul meu e că eu am plecat de la zero (…) Am zis că, dacă va depinde de mine să schimb ceva, o să o fac.”

”Nu mă mai căutați!”

1:00:30 ”În momentul în care sistemul public funcționează tu nu mai ești important (…) Sistemul va funcționa când nu vei mai da telefon.”

Administrația Capitalei

1:14:40 ”Ca să faci o treabă bună în Capitală, îți trebuie o doză de nebunie.”

”Mărimea contează în administrație”

1:35:08 Despre facilitățile oferite de București și problemele administrației.

Varianta audio a podcastului Fain și Simplu o poți asculta și pe Spotify.