Cum să ai succes în viață: 10 idei esențiale

sursă foto: Unsplash

Să te trezești dimineața cu zâmbetul pe buze, să simți recunoștință pentru ceea ce ești și pentru ceea ce ai și să te pregătești cu nerăbdare pentru o nouă zi la locul de muncă pe care-l iubești.

Să simți în fiecare zi că ai găsit persoana al cărei suflet vibrează în același timp cu sufletul tău, să vă povestiți seară de seară cum v-a fost ziua și să adormiți îmbrățișați.

Să înțelegi că misiunea ta este să faci bine ori de câte ori ai ocazia, să te implici într-o mulțime de acțiuni de voluntariat în a căror cauză crezi cu tot sufletul tău, să dăruiești.

Să călătorești în întreaga lume, să descoperi modele culturale mai mult sau mai puțin diferite de al tău, să te minunezi de fiecare dintre ele și de viață.

Să simți că ți-ai găsit echilibrul, că ai învățat să te iubești așa cum ești, să te împrietenești cu emoțiile tale.

Poate că asociezi succesul cu oricare dintre scenariile de mai sus sau poate că succesul este o combinație dintre două sau mai multe. Sau poate că ai o perspectivă total diferită asupra a ceea ce înseamnă să ai succes în viață.

Ce înseamnă să ai succes

La fel ca fericirea, succesul are multiple definiții, iar fiecare dintre noi se poate raporta într-un mod diferit la el, în funcție de ceea ce își dorește de la viață și de la sine. 

De aceea, nici nu există o rețetă universal valabilă pentru a avea succes. Nu îți putem spune să urmezi pas cu pas anumite instrucțiuni care ți-l garantează. 

În schimb, îți vom prezenta 10 idei pe care le poți adapta și valorifica pe parcursul poveștii tale. Nu te aștepta la sfaturi de tipul „Trezește-te în fiecare zi la 6 dimineața și fă o oră de mișcare sau citește 50 de pagini”. 

Nu-ți vom spune că trebuie să bifezi anumite obiective – pentru că, după cum vei vedea, tu singur(ă) îți vei stabili obiectivele.

Cum să ai succes în viață – 10 idei esențiale

Cunoaște-te foarte bine

Atunci când îți cunoști în profunzime viziunea și valorile după care te ghidezi, îți este mai ușor să faci alegeri: de la alegeri simple, dar care te ajută să economisești timp (precum alegerea hainelor pentru o anumită zi), până la alegeri care au un impact mai mare asupra dezvoltării tale (precum alegerea unei cauze pe care s-o susții).

Sigur, pentru a acționa ghidându-te după valorile în care crezi, este esențial și să înveți să-ți cunoști și respecți limitele personale și, astfel, să înveți să spui nu. Respectarea propriilor limite este, totodată, un mod prin care ai grijă de sănătatea ta emoțională: pentru că, odată ce faci un obicei din a-ți neglija propriile nevoi (fie pentru că nu le cunoști suficient de bine, fie pentru că obișnuiești să pui de fiecare dată nevoile celorlalți înaintea nevoilor tale), riști să fii în dezechilibru cu tine.

Mai mult, autocunoașterea îți oferă o perspectivă clară asupra propriilor calități – personale și profesionale -, calități pe care le poți pune în valoare. De pildă, când știi care sunt domeniile care îți plac și pentru care ai anumite abilități, poți să faci mai ușor o alegere profesională care să ți se potrivească și în care să crezi cu adevărat.

Împrietenește-te cu emoțiile tale, inclusiv cu cele mai puțin confortabile

Considerată de unii specialiști o calitate înnăscută, iar de alții – o calitate ce poate fi permanent dezvoltată, inteligența emoțională este esențială pentru echilibrul personal și, implicit, pentru atingerea stării de bine și a succesului. Aceasta se bazează, printre altele, și pe conștientizarea și recunoașterea emoțiilor, inclusiv a celor pe care tindem să le încadrăm în categoria celor „negative”, precum furia, tristețea, frica.

În realitate, însă, emoțiile sunt pur și simplu emoții și este perfect în regulă să ne dăm voie să le simțim și pe cele care produc disconfort. Am povestit aici mai multe despre rolul celor 6 emoții de bază, așa că îți recomandăm să citești articolul, pentru a aprofunda tema.

Pe scurt, prin acceptarea emoțiilor trăite și gestionarea lor în moduri sănătoase – fie prin scrisul în jurnal, meditație sau altă metodă care te ajută pe tine și cu care rezonezi -, ai o relație armonioasă atât cu tine, cât și cu cei din jur: pentru că înveți să-ți controlezi reacțiile în momentele tensionante (în cele în care trăiești un eșec, de pildă), și nu să-ți manifești furia sau tristețea prin conflicte cu cei din jur.

Antrenează-ți optimismul

Modul în care alegi să privești lucrurile este esențial pentru atingerea succesului. Când vezi partea plină a paharului, în loc să-ți concentrezi toate resursele asupra jumătății goale, îți este mai ușor să te mobilizezi și să valorifici fiecare experiență: înțelegi, de exemplu, că eșecul nu este capătul drumului către succes, ci doar o etapă – absolut normală – a acestuia. 

Astfel, îți dai răgazul necesar să analizezi cauzele care au dus acolo și să dezvolți o strategie mai bună pentru viitor, în loc să rămâi blocat(ă) în situația respectivă sau chiar să renunți la obiectivul pe care ți l-ai propus.

Atenție, însă: nu confunda optimismul cu pozitivitatea toxică. Optimismul presupune echilibru și o perspectivă realistă. Pe de altă parte, pozitivitatea toxică înseamnă să negi, pur și simplu, existența jumătății goale a paharului sau să susții că paharul este plin până la refuz, deși este doar pe jumătate plin.

Descoperă aici cum îți poți antrena optimismul (într-un mod realist).

Evită pozitivitatea toxică

„Eu nu voi trece niciodată printr-un eșec, e imposibil”, „Succesul înseamnă să fiu fericit tot timpul. Momentele de tristețe nu au ce căuta în ecuația succesului”, „Tot drumul către atingerea succesului va fi ușor, sunt absolut convins” – iată doar câteva exemple care reflectă pozitivitatea toxică. 

Să crezi că drumul către succes este pavat doar cu bucurii și victorii, mai mici sau mai mari, la tot pasul, că emoțiile mai puțin confortabile sunt indezirabile și că atingerea obiectivelor propuse va fi floare la ureche nu înseamnă că ai o viziune optimistă. Mai mult, să crezi cu îndârjire în astfel de lucruri nu îți garantează succesul, ci dimpotrivă: ele te pot dezechilibra. Negarea la nesfârșit a emoțiilor inconfortabile, de pildă, este o formă prin care fugi de tine și de vulnerabilitatea ta. 

Pe de altă parte, adoptarea unei viziuni realiste și integrarea naturală în sistemul de gândire a unor idei de tipul „toate emoțiile sunt firești, e ok să fiu, din când în când, și trist sau să simt furie în urma unui eșec”, „drumul către succes înseamnă și provocări, unele poate că vor fi dificile, dar voi învăța ceva din ele și voi evolua” sunt benefice pe termen lung.

Acceptă faptul că eșecul este o etapă firească a drumului către succes

Eșecul este firesc, natural, normal, de multe ori esențial pentru a evolua – și nu spunem noi doar asta, ci numeroase personalități celebre: Oprah Winfrey, Henry Ford, Thomas Edison, Benjamin Franklin și mulți alții. Descoperă aici 26 de citate care s-ar putea să-ți schimbe perspectiva asupra eșecului. 

Pentru că, în esență, despre asta-i vorba: teama de eșec izvorăște din ideile pe care ți le-ai format, multe dintre ele încă din copilărie, despre acesta. Dacă atunci când erai copil ți se tot transmitea că eșecul și, în general, orice greșeală sunt indezirabile sau dacă ai trecut, mai apoi, prin experiențe în urma cărora ai simțit că eșecul este rușinos, poate că a venit momentul să-ți confrunți teama de eșec. 

Înțelege de unde pleacă ideile pe care le ai despre eșec, amintește-ți cum te-ai simțit atunci când ai trăit un eșec și, mai apoi, învață să gestionezi eșecul sănătos din punct de vedere emoțional. Dă-ți voie să și greșești, fii blând(ă) cu tine și, în același timp, asumă-ți responsabilitatea. Doar așa vei putea transforma fiecare eșec într-o oportunitate de dezvoltare. 

Gestionează-ți nevoia de perfecțiune

Nevoia nerealistă de atingere a perfecțiunii poate sta, de multe ori, în calea succesului, indiferent că este vorba despre integrarea naturală a sportului în viața de zi cu zi, despre deschiderea propriei afaceri sau despre începerea unui proiect la care visezi de atâția ani, dar pe care l-ai tot amânat, din diferite motive.

De multe ori, ezitarea de a începe ceva nou este strâns legată de perfecționism, care poate deveni paralizant. Am scris aici despre cum se manifestă perfecționismul în viața de zi cu zi: îți recomandăm acest articol mai ales dacă ai impresia că tot ce faci trebuie să fie întotdeauna perfect, fără cusur. 

Odată ce identifici nevoia de perfecțiune – pe cont propriu sau cu ajutorul unui psihoterapeut -, este esențial să începi să o gestionezi, să te obișnuiești cu „suficient de bine”, să-ți schimbi modul de raportare la eșec și, esențial, să înveți să te relaxezi. Am scris despre toate aceste lucruri în articolul Cum învățăm să gestionăm nevoia de perfecțiune

Stabilește-ți obiective realiste 

Dacă îți propui să faci schimbări mărețe într-un timp scurt și prin metode rupte de realitate, s-ar putea să simți că drumul tău către succes este pavat doar cu eșecuri. De exemplu, dacă vrei să faci mișcare, deși nu ai mai făcut sport niciodată până acum, și îți propui să faci activitate fizică în mod intens, câteva ore în fiecare zi, s-ar putea să simți o presiune fantastică asupra trupului și minții tale încă de la prima încercare. 

Sigur, orice schimbare importantă înseamnă noutate și provocare. Schimbările mari nu sunt, în general, simple. Astfel, chiar dacă îți propui să faci mișcare doar 10-15 minute în fiecare zi (un obiectiv mult mai realist, în comparație cu precedentul), tot ți se va părea dificil la început, nefiind familiarizat(ă) cu sportul. 

Ideea este să nu-ți îngreunezi singur(ă) drumul către succes. Pentru aceasta, învață să-ți stabilești obiective realiste, punctuale, clare. Stabilirea unor obiective realiste este strâns legată de ideea #1: buna autocunoaștere.

„Să fiu o persoană mai empatică” este un obiectiv vag, general. În schimb, să-ți propui să ajuți în fiecare zi pe cineva (să îți ajuți părinții la cumpărături, să-ți susții un coleg de muncă atunci când întâmpină o dificultate) sau să exersezi să-ți asculți în mod activ prietenii este un obiectiv mult mai clar. 

Evită să-ți compari povestea cu poveștile celorlalți

Este în regulă să ai modele care să te inspire: poate fi vorba despre personalități care au făcut istorie într-un anumit domeniu, domeniu în care vrei să excelezi și tu, sau despre persoane din cercul de prieteni. 

De la „a te lăsa inspirat(ă) de poveștile celorlalți” până la „a-ți compara la nesfârșit propria poveste cu poveștile celorlalți” este, însă, o distanță colosală. Comparațiile cu ceilalți sunt dăunătoare și nerealiste: am explicat aici de ce. 

Prin urmare, raportează-te la poveștile celor pe care-i admiri și cu ale căror valori rezonezi doar în măsura în care acestea te pot inspira sau te pot ajuta, într-un fel sau altul, în scrierea propriei povești. 

Valorifică-ți motivația lăuntrică

Motivația intrinsecă este asemenea unui combustibil care te mobilizează, pe termen lung, să faci lucrurile și schimbările dorite: ea izvorăște dinlăuntrul tău.

Hai să-ți dăm și un exemplu: începi să mergi la cursuri de actorie, fiind în căutarea unui nou hobby. Profesorul îți remarcă progresul și te încurajează de fiecare dată, lucru care îți sporește încrederea în tine și te motivează să continui. În schimb, la câteva cursuri, nu îți mai dă feedback: simți că munca nu îți mai este apreciată, te gândești că nu ești suficient de bun(ă), din cauză că nu primești validare, așa că decizi să renunți: „Actoria nu e pentru mine”.

Pe de altă parte, dacă ți-ai găsi motivația lăuntrică (intrinsecă), ai continua să mergi, din pasiune și din dorința de a evolua, chiar dacă profesorul nu ți-ar acorda feedback la câteva cursuri.

Pasiunea, interesul tău pentru cursurile respective, ceea ce simți în urma lor (faptul că înveți lucruri noi, că te descoperi mai bine, că ai șansa de a cunoaște persoane cu valori similare cu ale tale) – toate acestea sunt mai importante decât validarea pe care uneori o primești, alteori nu o primești (din diferite motive: de pildă, poate că unii profesori dau feedback mai rar decât alții) din exterior. 

Fă din sănătatea ta o prioritate 

Atingerea succesului implică efort conștient și constant. Să excelezi într-un domeniu de activitate înseamnă să te dedici domeniului respectiv în fiecare zi. Să-ți dezvolți atât de mult un hobby, încât să-l transformi în afacere, înseamnă să exersezi zi de zi. 

Cu toate acestea, nu trebuie să-ți neglijezi sănătatea pe drumul către atingerea succesului. Ca de fiecare dată, echilibrul este esențial, iar grija față de sănătatea ta, fizică și emoțională, te ajută și să-ți atingi obiectivele propuse. Odihna suficientă, alimentația echilibrată și diversificată, mișcarea, pauzele – toate acestea sunt esențiale, și nicidecum opționale.

Iată câteva articole pe care ți le propunem, pentru a înțelege cât de important este să ai grijă zi de zi, sub diferite forme, de sănătatea ta:

Gând de final

Așadar, atingerea succesului, indiferent de numele pe care-l poartă acesta pentru tine, înseamnă o bună autocunoaștere, presupune inteligență emoțională dezvoltată, o viziune echilibrată asupra vieții și asupra obiectivelor propuse, acceptarea eșecului ca parte firească a evoluției, valorificarea motivației intrinseci și, nu în ultimul rând, transformarea sănătății într-o prioritate. 

Adelina Bălan