10 lucruri care ți se întâmplă într-o zi, săptămâna sau lună când abopți o dietă pe bază de plante

10 lucruri care ți se întâmplă într-o zi, săptămâna sau lună când abopți o dietă pe bază de plante

Când abopți o dietă, indiferent de tip, este important să știi că nu doar corpul va suferi modificări, ci și mintea și sufletul. Poate nu ai realizat asta când ai mai încercat diverse diete sau poate dieta pe bază de plante este prima pe care vrei să o adopți în viața ta, însă ar fi bine să vezi cu ce vine această modificare de rutină în viața ta. Așadar, fără mari introduceri, hai să descoperim împreună:

10 lucruri care ți se întâmplă într-o zi, săptămâna sau lună când abopți o dietă pe bază de plante

În termen de 1 zi:

1. Vei fi mai mulțumit

Când abopți o dietă pe bază de plante starea de sațietate apare mai repede și rămâne cu tine mai mult timp. Datorită fibrelor din legume, cereale integrale, fasole, leguminoase și fructe pe care le consumi foamea va apărea cu întârziere.

Pentru cineva care vrea să slăbească sau să se mențină probabil această informație i-a furat un zâmbet.

Într-o săptămână:

2. Vei fi într-o dispoziție mai bună și vei avea mai multă energie

Dacă adăugi legume și fructe proaspete în farfurie, câștigi un avantaj de dispoziție mai bună. Cercetările publicate în Annals of Nutrition and Metabolism au arătat că alimentele integrale, dietele pe bază de plante sunt legate de starea de spirit mai sănătoasă și de o productivitate mai mare. Cu cât oamenii mănâncă mai mult, cu atât sunt mai fericiți, mai puțin depresivi, mai puțin stresați și mai mulțumiți de viața lor. Alimentele integrale sunt, de asemenea, de obicei mai ușor de digerat și te mențin sătul mai mult timp, menținând astfel nivelul de energie pe tot parcursul zilei.

Dacă adăugați legume și fructe proaspete în farfurie, câștigi un avantaj de dispoziție mai bună.

3. Vei avea niveluri mai bune de zahăr din sânge

Consumatorii pe bază de plante au un risc redus cu 34% de a avea diabet de tip 2. De altfel, studiile au arătat că o dietă pe bază de plante este de trei ori mai eficientă decât o dietă tradițională pentru diabet. Ea reușindă să țină sub control mult mai bine nivelul de zahăr din sânge.

Citește și: Pofta de dulce: Cum să-ți stăpânești dorința și să obții echilibrul alimentar

4. Digestia ta se va îmbunătăți

Calea către o sănătate mai bună poate fi doar prin intestine. În timp ce microbiomul tău individual este unic, studiile au arătat că, în general, consumul unei diete întregi, pe bază de plante și evitarea alimentelor prea procesate pot susține două tipuri importante de bacterii intestinale care sunt asociate cu un metabolism sănătos, grăsime corporală mai scăzută, control mai bun al zahărului din sânge, și sănătate cardiovasculară bună.

Citește și: 5 posturi de yoga care ajută digestia

În Câteva Săptămâni

5. Colesterolul tău se va îmbunătăți

Mulți dintre noi avem ca aliment de bază cartoful, fie el prăjit, copt sau fier. Iar din păcate, foarte des îl asociem cu carnea. Ei bine, această combinație nu este cea mai bună pentru colesterolul nostru. Dacă treci la alimente în principal pe bază de plante, uneori vei vedea că nivelul LDL se reduce cu 15%-30%. Cercetările publicate în Nutrition Reviews arată că nivelurile de colesterol total, LDL și HDL la cei care mănâncă pe bază de plante sunt de obicei mai mici decât cele ale prietenilor lor omnivori.

6. Tensiunea arterială se va îmbunătăți

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick au descoperit că o dietă pe bază de plante sau chiar adăugarea mai multor fructe și legume în dieta zilnică poate îmbunătăți tensiunea arterială. Mai exact, au descoperit că schimbarea de alimentație aduce o reducere de:

  • 14% a accidentelor vasculare cerebrale
  • 9% a atacurilor de cord
  • 7% a mortalității generale

Așadar, consumul unei diete în principal pe bază de plante sau chiar adăugarea mai multor fructe și legume în dieta zilnică poate îmbunătăți tensiunea arterială și reduce riscul de deces prematur.

7. Dormi mai bine

50% din populația adultă se confruntă și cu insomnie ocazională, iar unul din motive este nutriția. Când abopți o dietă pe bază de plante orice problemă legată de somn va dispărea.

Consumul unei diete pe bază de plante, care este adesea bogată în izoflavonă și triptofan, poate susține producția de melatonină de către organismul tău, hormonul care reglează ciclurile somn-veghe și te ajută să dormi mai bine.

Într-o lună

8. Aspect îmbunătățit al tenului

Produsele lactate sunt uneori asociate cu erupții, dar studiile arată că excesul de calorii, zaharurile adăugate și carnea procesată pot crește, de asemenea, producția de ulei și sebum care cauzează acnee. Pe de altă parte, fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți și micronutrienți și au un indice glicemic scăzut, ceea ce poate ajuta la scăderea inflamației și la menținerea pielii mai curate. Adoptarea acestui tip de dietă va face ca aspectul general al pielii tale să se îmbunătățească.

9. Viața ta sexuală se poate îmbunătăți

Poate nu știai însă, ceea ce mănânci joacă un rol important și în sănătatea ta sexuală generală. Disfuncția erectilă este un indicator precoce al funcției vasculare deficitare, al fluxului sanguin și al bolilor de inimă. Aceleași artere înfundate care provoacă ED în cele din urmă încetinesc și fluxul de sânge către inimă și creier. Studiul Massachusetts Male Aging a găsit o legătură directă între dietă și ED. Bărbații care au mâncat multe fructe, legume și cereale integrale și care au evitat carnea roșie și alimentele foarte procesate au avut mai puține șanse de a prezenta disfuncție erectilă.

10. Vei pierde în greutate

Alimentele pe bază de plante sunt bogate în fibre, lăsându-te să te simți sătul mai mult timp. Mâncând mai multe alimente pe bază de plante, vei elimina alimentele nesănătoase din dieta ta. În studiile care au durat cel puțin 4 săptămâni, participanții care au urmat o dietă pe bază de plante au pierdut în medie cu 4,4 kilograme mai mult decât omologii lor care nu consumă plante. Așadar, dacă reducerea numărului de pe cântar este o prioritate pentru tine, nu ezita să testezi această dietă.

Când abopți o dietă pe bază de plante acestea sunt cele zece mari modificări care vor apărea în viața ta. Deși multe se rezumă la trup, schimbările pentru minte și suflet vin în lanț. Doar privindu-te în oglindă vei câștiga mult mai multe emoții pozitive care vor duce la îmbunătățirea calității vieți tale.

Mădălina Costache