Te gândești să începi să mergi la psihoterapie, dar nu prea știi de unde să începi? Ei bine, pentru început, e important să știi că există mai multe tipuri de psihoterapie și că s-ar putea să nu rezonezi cu toate. Uite, articolul nostru despre tipurile de psihoterapie conține o serie de sfaturi practice care te pot ajuta să-l identifici pe cel mai potrivit ție.
Însă, dincolo de tipurile de psihoterapie și de alegerea psihoterapeutului cu care alegi să colaborezi, contează foarte mult să știi care sunt cele mai importante beneficii ale psihoterapiei. În rândul lor s-ar putea să-l descoperi pe cel care reprezintă chiar motivul pentru care iei tot mai în serios ședințele de psihoterapie.
Tocmai de aceea, am pregătit o listă cu beneficiile psihoterapiei – sigur, nu e completă și nu acoperă toate „substraturile” acestui serviciu atât de important pentru sănătatea emoțională. Dar s-ar putea să fie fix ce ai nevoie pentru început, iar ulterior, odată ce mergi la prima ședință, poți aprofunda subiectul cu psihoterapeutul tău.
Beneficiile psihoterapiei
Autocunoașterea profundă
Știai că una dintre cele mai importante componente ale inteligenței emoționale este chiar buna autocunoaștere? Pentru a te putea dezvolta – atât pe plan personal, cât și pe plan profesional -, este esențial să conștientizezi cine ești, care sunt atuurile tale, care-ți sunt limitele personale, ce îți place să faci, la ce te pricepi și așa mai departe.
Sigur, s-ar putea să ai deja o perspectivă asupra acestor lucruri. Experiențele din viața de zi cu zi te-au ajutat să înțelegi cine ești sau, în anumite cazuri, cine nu ești. De exemplu, se prea poate să-ți fi descoperit valorile fundamentale.
Cu toate acestea, se poate să nu înțelegi de ce reacționezi în anumite feluri la anumite situații. Se poate să nu-ți cunoști, la un nivel profund, abilitățile – lucru care, de exemplu, te poate împiedica să faci o reconversie profesională atunci când simți să faci acest pas.
Astfel, cu ajutorul unui psihoterapeut în care ai încredere, poți să descoperi sau să înțelegi la un nivel mult mai profund o mulțime de lucruri valoroase despre tine: care-ți sunt valorile, care sunt activitățile care îți aduc cu adevărat bucurie, ce îți dorești cel mai mult de la o relație, care-ți sunt limitele personale etc.
Acceptarea emoțiilor inconfortabile și gestionarea sănătoasă a acestora
Dacă ai citit deja articolul despre importanța emoțiilor, ai aflat deja că nu există neapărat emoții pozitive și emoții negative, ci doar emoții confortabile sau, dimpotrivă, inconfortabile. Nu e, însă, nimic greșit în a-ți da voie să simți emoții precum furia sau frica.
Important e să înveți să le gestionezi în moduri sănătoase, iar psihoterapia te poate ajuta să le găsești pe cele potrivite pentru tine.
Mai mult, ședințele de psihoterapie îți pot oferi un spațiu sigur, unde este încurajată vulnerabilitatea, astfel că poți vorbi deschis despre lucrurile pe care le simți sau pe care le-ai simțit recent, inclusiv despre cele copleșitoare.
Practicarea autocompasiunii și creșterea nivelului de iubire de sine
Acest punct este poate cel mai important dintre beneficiile psihoterapiei.
Autocompasiunea este esențială pentru construirea și menținerea unei relații armonioase, sănătoase, funcționale cu tine însuți/însăți. Cu toate acestea, e posibil ca perfecționismul, de pildă, să te-mpiedice să-ți dăruiești… iubirea pe care o meriți și de care ai nevoie pentru a te împrieteni cu tine.
Iar aici vorbim, desigur, despre iubirea sănătoasă, despre acea iubire înțelegătoare, care te ajută să te tratezi cu mai multă blândețe atunci când greșești sau când treci printr-un eșec, de pildă, care te ajută și să-nveți în relațiile cu ceilalți să-ți respecți limitele, să nu-ți fie frică să spui nu, să-ți dai voie să fii fericit(ă).
Cu siguranță, construirea unei astfel de relații cu sinele este o călătorie de durată, pe parcursul căreia ajutorul de specialitate se poate dovedi binevenit. În acest sens, psihoterapia te poate ajuta să-ți „rescrii” dialogul interior și să înveți să-ți vorbești așa cum ai vorbi unui prieten bun: cu onestitate, compasiune, înțelegere, respect.
Îmbrățișarea vulnerabilității
Vulnerabilitatea nu este sau, cel puțin, nu ar trebui să fie un tabu. Ea nu înseamnă slăbiciune, ci dimpotrivă: e un act de curaj autentic, asumat, care necesită timp.
Psihoterapia însăși este un prilej de a intra în contact cu propria vulnerabilitate și de a-ți da voie să fii vulnerabil(ă). Însă, pentru a face acest lucru, e esențial să stabilești cu psihoterapeutul tău/psihoterapeuta ta o relație bazată pe încredere reciprocă.
Sigur, asta nu înseamnă că e obligatoriu ca, odată ce îți vei îmbrățișa vulnerabilitatea în cadrul ședințelor de psihoterapie, vei face acest lucru cu maximă ușurință în relațiile cu ceilalți. În schimb, vei învăța, încetul cu încetul, cum să te împrietenești cu propria vulnerabilitate și vei înțelege că aceasta este esențială pentru a avea parte de relații, de orice natură, autentice, bazate pe intimitate emoțională.
Formarea și consolidarea unor relații autentice, bazate pe vulnerabilitate, încredere și intimitate emoțională
Iată, așadar, un alt beneficiu important al psihoterapiei: creșterea calității vieții relaționale, iar aici includem atât relațiile de cuplu, relațiile de familie, chiar și relațiile profesionale.
Ședințele de psihoterapie îți oferă contextul prielnic, printre altele, pentru îmbunătățirea tehnicilor de comunicare – care, după cum știm, e crucială în orice tip de relație – și, totodată, te pot ajuta să înțelegi cum să abordezi situațiile mai dificile din relațiile cu ceilalți – inclusiv conflictele, cum să fii mai empatic(ă), cum să faci față unor experiențe mai dificil de gestionat, așa cum e (re)conectarea emoțională în cuplu.
Sigur, pentru astfel de situații, se poate dovedi o idee mai bună ca tu și partenerul tău să mergeți împreună la psihoterapie de cuplu – după ce discutați pe-ndelete, în prealabil, despre acest subiect ce poate fi incomod câteodată.
Gând de final
După cum poți vedea, beneficiile psihoterapiei sunt numeroase și importante pentru îmbunătățirea sau, după caz, menținerea sănătății tale psiho-emoționale. În funcție de situația ta și de cum simți, poți alege să mergi la psihoterapie individuală sau de grup.
Totuși, e esențial să reții că simpla participare la ședințele de psihoterapie nu te ajută să gestionezi mai bine lucrurile din viața ta sau să-ți construiești o relație armonioasă cu tine. Contează să fii cu adevărat prezent(ă), să ai disponibilitatea de a lucra cu tine și-n afara orelor de psihoterapie, să fii atent(ă) și conectat(ă) la ce simți, să apelezi la metode sănătoase de gestionare a emoțiilor – precum journalingul sau meditația.
Călătoria de acceptare a sinelui și de îmbrățișare a vulnerabilității e permanentă, nu se limitează la ședințele de psihoterapie. Dar acestea pot fi, cu siguranță, un bun punct de pornire și de sprijin pentru tine.