Te întrebi vreodată de ce exiști pe pământ, care este sensul vieții tale? Nu ești singurul. Aceste întrebări, în aparență simple, le-au dat bătăi de cap multor învățați de-a lungul miilor de ani.
Sensul vieții sau scopul pentru care ești astăzi pe pămân nu-l putem defini noi, ci tu. De fapt, nimeni nu îți poate oferi o definiție mai clară și mai autentică decât tu însuți.
Fiecare dintre noi avem drumul nostru. Poate uneori ai senzația că unii oameni te-au influențat să-ți schimbi direcția, însă și asta este o pură aparență. Nimic nu este întâmplător! Uneori, conexiunea cu alții, deși pare că-ți schimbă drumul, te readuce pe făgașul tău natural. Asta nu trebuie să te sperie sau să te intimideze în a mai face alegeri. Fiecare om are dreptul la alegere, toți avem liberul arbitru, însă, după cum vei vedea, niciun loc nu este mai fain, mai potrivit, mai împlinitor, decât cel pentru care ai fost ales.
Cunoști expresia „Fiecare cu steaua lui”? Așa este! Fiecare om are talentul lui în această lume, fiecare are calitățile lui unice, care îl ajută în îndeplinirea scopului final. Care este acela? Care este sensul vieții tale? Probabil la asta te gândești, nu? Continuă lectura și hai să încercăm împreună să găsim sensul din viața ta.
Cum să-ți găsești sensul vieții: 9 pași de urmat
1. Învață lecția despre fericire
Da, știu, ai mai auzit -o înainte: fericirea este o alegere. Da, este, și, din fericire, poate fi practicat de oricine! Adevărul este ai fost învățat să joci împreună cu restul lumii, ca într-o horă a haosului, și să devii supărat sau nefericit. Majoritatea stau încruntați și se plâng că lucrurile nu sunt perfecte. Da, nu sunt, nu au fost și nu vor fi vreodată. Ce poți tu face în schimb, este să-ți schimbi perspectiva în care privești ceea ce ai în jur. Caută frumosul și fericirea în tot și în toate. Crede-ne că există! Fii prezent și analizează obiectiv ceea ce vezi, auzi sau simți.
2. Urmează-ți talentul
Descoperirea talentelor tale va da sens vieții tale și poate duce la găsirea scopului tău. Iată câteva întrebări care te vor ajuta în găsirea talentelor tale ascunse:
- Ce activitate vine în mod natural pentru tine?
- Când te simți cel mai bun?
- Ce faci atunci?
- În ce fel îți place să îi ajuți pe alți oameni?
3. Fă-ți cât mai multe conexiuni autentice
Petrece-ți timp cu oameni care adaugă plus valoare vieții tale, care simți că te ajută să crești. Aceștia pot fi oriunde, de la prieteni la colegi de muncă.
Petrece-ți mai puțin timp cu oameni care îți fură energia sau care îți dau constant vibrații negative. Jim Rohn o spune așa,
„Sunteți media celor cinci persoane cu care petreceți cel mai mult timp.”
Așadar, caută să faci o analiză a persoanelor cu care te înconjori și păstrează aproape doar oamenii fain și simpli. Aceia lângă care simți că te ridici, lângă care înflorești, cu care simți că poți muta munții din loc. Alege oamenii care te motivează să te autodepășești, fiind calzi, onești și plini de compasiune.
Cum să-ți găsești sensul vieții: 9 pași de urmat
4. Stabilește-ți obiectivele
Dacă vrei să-ți găsești sensul vieții, atunci ai nevoie de un plan mai structurat. Nu trebuie să te așezi timp de cinci ore în fiecare luni, stabilind țeluri mărețe pentru restul săptămânii. Cel mai probabil oricum nu o să le bifezi și te vei demotiva sau cel puțin asta spun statisticile.
Desigur că este bine să ai o idee despre ce vrei să bifezi, însă mai important este să-ți notezi pașii concreți prin care vei ajunge să obți bifa. Adu-ți ageda aproape și începe să desenezi o hartă a activităților pe care le ai de făcut până la comoară (bifa). Apoi, partea mai grea, treci la acțiune!
Ajutarea altor oameni te ajută în fapt și pe tine, dându-ți crezul că ești demn de a avea un rost pe acest pământ. Și ghici ce? Chiar ai!
Începe prin a oferi timp sau orice resurse prețioase poți și fii sigur că viața ta va căpăta un scop mai clar. Încearcă asta! Gândește-te pe cine ar putea ajuta prezența ta, cunoștiințele tale, calitățile tale, etc.
6. Fă ceva diferit
Ce zici de a merge la un muzeu, de a lua prânzul la un hotel exclusiv din oraș sau de a te răsfăța cu o zi leneșă acasă? Probabil că ești atât de blocat într-o rutină, încât crezi că nu ai timp pentru asta.
Făcând ceva diferit, rupi monotonia în care ai intrat și odată cu ea, gândul negativ conform căruia nu ești bun sau demn de altceva. Începe cu pași mici și vei descoperi o nouă lume, mai aproape și mai repede decât crezi. Și odată cu ea, un nou tu și „un nou sens”.
Cum să-ți găsești sensul vieții: 9 pași de urmat
7. Renunță la ecrane
Probabil te-ai încruntat la citirea acestui punct, însă crede-ne, pe cât de rău sună, pe atât de bine se simte. Probabil nici nu îți dai seama cât timp petreci de fapt în fața ecranelor, comparativ cu timpul în realitate. Adaugă în lista a de „To Do” mici pauze de o oră, două, trei, câte poți duce, fără ecrane. Mergi la o plimbare în natură sau bucură-te de o carte bună. O să simți beneficiile cu fiecare zi ce trece. Și bonus, ghici ce? Răspunsul la întrebarea: „cum să-ți găsești sensul vieții?” va fi din ce în ce mai evident, fără distragerile cotidiene.
8. Fă ceva ce ți-ai dorit întotdeauna să faci
Care este acel lucru la care te gândești mereu că o să faci cândva? Ei bine, a venit momentul să spui da, fără rețineri.
Pasul 1. Identifică-ți „lucrul”.
Pasul 2. Du-te.
Dacă acest „lucru” este de neatins astăzi în doi pași, atunci începe să faci economi, să înveți sau ce „bife” sunt necesare pentru a-l obține. Doar fă primul pas!
9. Găsește-ți scopul
Aflarea răspunsului la întrebarea: „cum să-ți găsești sensul vieții?” îți oferă poate cel mai dulce gust al libertății. Din păcate, nu-ț putem oferi o hartă concretă, însă dacă urmezi cei opt pași de mai sus, cu siguranță nu vei mai avea nevoie. Vrei știi, pur și simplu!
Sensul se arată ca un motor care te pune în mișcare în fiecare dimineață, ca un izvor nesecat de energie. Poate nu se va arăta la punctul 1, poate nici la 5, poate nici la 8, însă orice ar fi: nu te opri! Continuă să repeți sfaturile de mai sus, cu inima deschisă și curând ți se va arăta.