Una dintre cele mai eficiente moduri de a-ți consolida rezistența personală este să-ți explorezi rănile copilăriei. Pentru unii oameni, viața de adult nu se simte satisfăcătoare. Ei se întreabă adesea de ce viața lor este o continuă durere. Explorarea rănilor din copilărie ne oferă o mulțime de răspunsuri la luptele noastre ca adulți.
Cine și ce este dulapul trecutului tău?
Majoritatea rănilor din copilărie, chiar și cele traumatice, nu sunt rezolvate. Poate chiar nu sunt recunoscute de părinții noștri sau de alții cu influență semnificativă. Dr. Phil McGraw se referă la șapte oameni esențiali din viața ta. Desigur, acești oameni semnificativi au făcut tot ce au putut. Cu toate acestea, de obicei ei credeau că este mai bine să le spui copiilor ce să facă în loc să-i asculți.
După cum a spus autoarea cărții Wishcraft, Barbara Sher, „Costul iertării trecutului înainte de a te confrunta cu el este că te învinovățești pentru tot ce ți s-a întâmplat. Nu te poți mișca un centimetru spre ceea ce îți dorești cu adevărat atunci când te bați pe tine însuți.”
Nu este util să dăm vina pe părinții noștri pentru ceea ce nu au știut sau nu au făcut din neglijență. Dar îi putem considera răspunzători că nu ne-au dat ceea ce aveam nevoie pentru a înflori în întregime. Vestea bună este că acum suntem adulți și suntem responsabili de viața noastră. Conștientizarea ne ajută să executăm acea putere și libertate cu înțelepciune. Putem alege explorarea rănilor din copilărie ca să ne cunoaștem mai bine. Ca să vedem exact ce tip de persoană suntem acum. Ce persoană vrem să devenim în viitor.
De ce explorarea rănilor din copilărie ne ajută?
Când descoperi ce gânduri, credințe și comportamente vin din copilăria ta:
- devii conștient de efectele traumei copilăriei la vârsta adultă.
- ieși din reacția automată și într-un mod de alegere conștientă.
- deblochezi sentimentele de bază.
- clarifici valorile pe care le ai.
- alegi ce fel de partener, prieten, coleg, părinte și persoană vrei să fii.
- trăiești o viață plină de autenticitate, creativitate și bucurie.
Află mai multe urmărind episodul integral cu psihoterapeutul Anca Maftei: