8 moduri simple prin care poți stimula cantitatea de serotonină din creier

sursă foto: unsplash.com

Serotonina este unul dintre mesagerii chimici din corp care reglează sistemul nervos. Neurotransmițătorul este cunoscut drept unul dintre „hormonii fericirii”. În special, serotonina influențează sentimentele noastre generale de bunăstare.

Ca molecula, serotonina transportă semnale între diferite părți ale creierului, care afectează multe funcții, inclusiv emoțiile, digestia și apetitul. Când serotonina este echilibrată corespunzător în organism, te vei simți mai fericit și mai stabil din punct de vedere emoțional. Când există niveluri scăzute de serotonină, aceasta poate determina apariția stărilor de iritabilitate, anxietate, depresie, somnolență, probleme digestive sau insomnii.

Există o serie de recomandări de care poți ține cont pentru a stimula în mod natural cantitatea de serotonină din creier.

Bucură-te de lumina solară și vitamina D

Natura poate avea un impact puternic asupra stării tale de spirit și poate determina un sentiment de pace și calm meditativ. Lipsa vitaminei D a fost corelată cu depresia, așa că ieșirea în aer liber și expunerea regulată la soare poate ajuta la reducerea simptomelor depresive și la creșterea serotoninei. Pentru a contracara blues-ul de iarnă în lunile mai reci, poți încerca terapia cu lumină. Sau suplimentele de vitamina D pentru a compensa orice pierdere de serotonină.

Oferă și primește  atingere afectivă

Ai avut vreodata o zi proastă și ai simțit nevoia de o îmbrățișare? Atingerea fizică, cum ar fi îmbrățițarea sau o atingere de susținere, poate ajuta la construirea de conexiuni cu ceilalți și poate influența producția de serotonină – care stimulează starea de spirit și răspunsul imunitar, în timp ce scade stresul.

Gestionează aportul de cofeină

În timp ce cafeaua poate fi o parte integrantă a rutinei tale de dimineață  sau a zilei tale de lucru, o cantitate excesivă poate reduce nivelul de serotonină.

Deși mulți experimentează o creștere temporară a energiei și a dispoziției, consumul cronic și excesiv de cafea contribuie în cele din urmă la epuizarea serotoninei. Și poate avea un impact negativ asupra sănătății și bunăstării mintale pe termen lung.

Odihnește-te suficient

Serotonina ajută la vigilență și, de asemenea, se crede că funcționează ca un precursor al melatoninei, un hormon eliberat prin glanda pineală care controlează ciclul somn-veghe. Dacă observi tulburări de somn în ritmul circadian, aceasta ar putea însemna un nivel scăzut de serotonină.

Descoperă și Starea de oboseală devine copleșitoare? Iată ce ai putea face!

Se crede ca nivelurile noastre de serotonină ne influențează tiparele de somn, capacitatea de a ne menține calitatea somnului. Serotonina contribuie la producerea melatoninei, care este hormonul somnului, cel care ne ajută sa adormim și sa simțim starea de somnolență. Serotonina în sine contribuie la capacitatea de a ne trezi dimineața și de a experimenta un sentiment de vigilență.

Nu uita să faci mișcare

Exercițiile fizice regulate au efecte de stimulare a dispoziției și sunt cunoscute ca fiind un factor ajutător în ceea ce privește gestionarea depresiei, anxietății și a altor tulburări de dispoziție.

Încorporarea activităților aerobe în rutina zilnică crește abundența triptofanului, care crește nivelul de serotonină din creier. A fi activ din punct de vedere fizic produce, de asemenea, o mulțime de alte substanțe chimice care oferă o stare de bine, cum ar fi dopamina și endorfinele.

Exercițiile fizice îmbunătățesc starea de spirit și funcționarea creierului. Exercițiile pot fi, de asemenea, eficiente în limitarea efectelor negative ale stresului. Ceea ce poate permite în cele din urmă un impuls mai mare al experiențelor interne pozitive.

Fă din meditație un stil de viață

Meditația este o practică de conștientizare și dă roade prin dezvoltarea prezenței și conștientizării în starea ta de conștiință. Aceasta ajută la ameliorarea stresului. Și promovează o perspectivă diferită asupra vieții.

De fapt, un studiu de la Harvard care a analizat imaginile RMN ale meditatorilor, a descoperit că, creșterea activității neuronilor din creier ar putea afecta în mod benefic sinteza neurotransmițătorilor precum serotonina.

Practică gândirea pozitivă

Când exersăm gândirea pozitivă simțim mai multă bucurie. Creierul este îndemnat să creeze mai multa serotonină ca răspuns la emoțiile pozitive.

Ducând acest lucru la nivelul următor, putem extrapola ca o gândire pozitivă poate juca un rol în neuroplasticitate. Când sunt generate gânduri pozitive, producția hormonului nostru de stres, cortizolul, scade și se produce serotonina. Creând astfel un sentiment de bine în general.

Ascultă muzică

Muzica te poate face să simți o serie de emoții excitante, de la jubilat la plâns. De asemenea, te poate ajuta să accesezi serotonina. Ascultarea muzicii care îți place activează centrul plăcerii al creierului, care nu numai ca eliberează dopamina și serotonina, dar menține serotonina activă mai mult timp.

Concluzie

Există mai mulți factori care pot fie să crească exponențial, fie să epuizeze serotonina din corp. Integrarea acestor metode simple în viața de zi cu zi te poate ajuta să atingi echilibrul.