Modă pentru femei: 5 piese vestimentare esențiale în garderoba de toamnă

sursă foto: Dreamstime

Fie că ți-ai propus să faci o restructurare serioasă a garderobei sau că ai decis să îți compui, de la zero, una nouă, care să se adapteze perfect stilului tău de acum, sperăm că vei găsi binevenite informațiile din acest articol. 

În continuare îți propunem 5 piese vestimentare esențiale în garderoba de toamnă, dar, la cât sunt de versatile, le poți purta foarte ușor, cel puțin pe unele dintre ele, și în alte perioade ale anului – sigur, contează foarte mult și grosimea materialului. 

Am alcătuit o listă scurtă, dar practică: cu ajutorul pieselor pe care ți le vom prezenta poți compune, fără efort, o mulțime de ținute confortabile și, totodată, șic. Sigur, nu e musai să te limitezi la ele: conceptul de „garderobă-capsulă” este eficient doar pentru unii dintre noi.

Ce vrem să-ți spunem, însă, e că te poți inspira din principiile stilului minimalist și când vine vorba despre alcătuirea garderobei: adică să alegi piese care ți se potrivesc, te reprezintă și, bineînțeles, sunt realizate cu grijă, în așa fel încât trec testul timpului cu brio.

Acestea fiind scrise, iată 5 piese vestimentare esențiale în garderoba de toamnă (aceasta și nu numai!):

Garderoba de toamnă: 5 piese esențiale

Cămașă albă

Simplitatea, eleganța și versatilitatea sunt principalele calități care transformă cămașa albă într-o piesă atemporală, ideală pentru garderoba de toamnă și numai. Așadar, merită să incluzi și tu în dressingul tău măcar o cămașă – clasică, slim fit, supradimensionată, în funcție de preferințe și de ce simți că ți se potrivește cel mai bine.

Totodată, ia în considerare și stilul tău vestimentar de zi cu zi: dacă ești mai degrabă adepta celui casual, s-ar putea să găsești potrivită o cămașă oversized, pe care o poți purta cu blugi, sneakerși, jachetă sau, dacă vrei să adaugi ținutei o notă șic, trenci/palton/sacou.

Poți purta cămașa albă fie de sine stătătoare, în zilele cu temperaturi mai blânde, fie pe sub un cardigan/pulover. O poți combina, după cum am spus, atât cu jeanși, cât și cu pantaloni eleganți/fuste/sarafane. Ai la dispoziție o mulțime de combinații, fie clasice sau mai degrabă îndrăznețe, la care poți apela cu încredere.

Cardigan

Cardiganul este o piesă de nădejde în zilele răcoroase, când îl poți combina cu cămăși/helănci/tricouri. Dacă vrei să-ți ușurezi „misiunea combinațiilor cromatice”, recomandarea noastră este să optezi pentru un model de cardigan într-o culoare neutră (bej, negru, gri).

Pe de altă parte, dacă preferi culorile vibrante, îndrăznețe, optează pentru unul fuchsia, albastru regal, verde sau, de ce nu, multicolorat. 

Blugi

Alături de cămașa clasică albă, blugii intră în categoria pieselor vestimentare atemporale, motiv pentru care merită să investești într-o pereche de calitate – cu atât mai mult că o vei purta, în principiu, pe tot parcursul anului, și nu doar toamna. 

Asigură-te că modelul ales te avantajează și te reprezintă – din fericire, paleta croielilor de blugi e atât de ofertantă, încât e aproape imposibil să nu găsești ceva pe gustul tău: boyfriend, drepți, mom fit, slouchy, bootcut…

Pe de altă parte, îți sugerăm să alegi un model simplu, clasic (eventual, fără modele sau alte tăieturi), astfel încât să-l adaptezi cu ușurință la o mulțime de contexte din viață: întâlniri profesionale, petreceri, plimbări în aer liber etc. 

Sigur, dacă blugii reprezintă deja o piesă de bază din garderoba ta, pe care o porți în mod frecvent, poți să iei în considerare ideea de a investi în două-trei perechi cu croieli diferite.

Trenci (eventual, într-o culoare neutră)

La fel ca în cazul cardiganului, un trenci bej, gri, cărămiziu e mult mai ușor de asortat decât unul cu imprimeu sau într-o culoare puternică (roșu, albastru regal, galben). 

Bineînțeles, nu e obligatoriu să fie o culoare neutră, mai ales dacă obișnuiești să testezi tot felul de mixuri cromatice curajoase și ai, în general, apariții colorate, nonconformiste 🙂

Dacă îți reconfigurezi garderoba de la zero, atunci construiește o paletă cromatică cu care te simți confortabil și care e în armonie și cu felul tău de a fi, iar în funcție de aceasta – alege culoarea trenciului.

Poartă-l cu cămăși, tricouri sau pulovere. Combină-l cu fuste – scurte sau midi -, blugi, botine sau teniși. După cum poți vedea, la fel ca în cazul celorlalte piese prezentate până acum, poți să te „joci” într-o mulțime de moduri: tocmai asta-i frumusețea unei garderobe versatile. 

Helancă

Perfectă nu doar pentru toamnă, ci și pentru iarnă și pentru zilele mai reci de primăvară, helanca este un must-have în orice garderobă practică: poate fi purtată cu blugi, pantaloni lungi eleganți, pantaloni scurți, fuste, salopete, sarafane. Este, așadar, un articol de bază, care te scoate din impas în diminețile în care ești în pană de inspirație și trebuie să compui, rapid, un outfit pe de-o parte confortabil, pe de altă parte – șic. 

De fapt, dacă stai să te gândești, toate sugestiile din acest articol te ajută să alcătuiești ținute în doar câteva minute (mai ales că se pot combina, foarte ușor, chiar și între ele). Iată, deci, unul dintre avantajele deloc de neglijat ale unei garderobe smart: timp economisit 🙂

Criterii de care să ții cont pentru a alege piese vestimentare de care să te bucuri pe termen lung

În linii mari, sunt două criterii fundamentale de care îți recomandăm să ții cont, dacă vrei să-ți construiești o garderobă smart, atemporală, de care să te poți bucura mai mult de un sezon. Iată despre ce este vorba: 

Calitatea materialului

Sigur, calitatea materialului influențează, de cele mai multe ori, prețul articolului vestimentar. Astfel, hainele confecționate din materiale naturale (bumbac, in, lână) sunt ceva mai scumpe, însă privește-le ca pe o investiție: sunt mai rezistente și își păstrează aspectul impecabil chiar și după câțiva ani. Contează, totuși, să respecți instrucțiunile de curățare și călcare de pe etichetă, pentru a le crește durata de viață. 

Stilul personal

Tentațiile vestimentare pot fi numeroase, însă gândește-te că nu tot ceea ce îți atrage privirea ți se și potrivește neapărat. Și nu, nu ne referim aici doar la siluetă, ci mai ales la stilul vestimentar, care depinde foarte mult și de stilul de viață. Prin urmare, atunci când vrei să-ți cumperi o piesă vestimentară, întreabă-te de două ori înainte dacă se integrează natural, firesc în garderoba ta actuală, dacă ai cu ce s-o asortezi, dacă nu cumva mai ai una-două similare. Aceasta este și o bună metodă de a economisi bani, dar și de a evita shoppingul compulsiv

Gând de final

Cămașa albă, cardiganul, blugii, trenciul, helanca sunt piese de bază pentru construirea unei garderobe de toamnă, așa că, dacă îți reconstruiești de la zero garderoba personală, ai putea începe cu acestea. Cu ajutorul lor compui, fără efort, outfituri faine, practice, versatile, confortabile. 

Pentru un plus de inspirație, îți recomandăm să citești și următoarele articole:

Adelina Bălan