Cum îți construiești o garderobă care să te reprezinte

Suport de umerașe pe care sunt așezate mai multe jachete
sursă foto: Unsplash

Nu știu cu ce să mă îmbrac azi, Nu am la ce să asortez bluza aceasta, Nu îmi mai plac multe dintre articolele vestimentare pe care obișnuiam să le port des acum câțiva ani.

Dacă îți este cunoscută cel puțin una dintre situațiile enumerate, atunci poate că a venit momentul să-ți (re)construiești garderoba. 

Pentru început, este important să știi că relația pe care o avem cu propria garderobă este ca o călătorie de durată, plină de descoperiri și redescoperiri. Astfel, mulți dintre noi conștientizează în timp ce le place, ce li se potrivește, ce îi reprezintă și ce a fost cumpărat doar pe baza tendințelor dintr-o anumită perioadă. 

Definirea propriului stil vestimentar pornește, până la urmă, de la înțelegerea profundă a tuturor acestor lucruri.

Acestea fiind zise, te invităm să descoperi care sunt pașii esențiali din procesul de construire a unei garderobe armonioase:

5 pași esențiali pentru construirea garderobei

Evaluarea realistă a garderobei actuale

Pornește de la ceea ce ai deja în dressing. S-ar putea să descoperi articole vestimentare de care ai uitat, dar care încă îți sunt dragi și ți se potrivesc. 

De asemenea, s-ar putea să găsești și piese pe care le-ai cumpărat din impulsul de moment, dar care, de fapt, nu te-au reprezentat niciodată. 

La fel de bine s-ar putea să îți dai seama că poți încerca tot felul de combinații vestimentare ingenioase, pe care nu ai avut curajul sau inspirația să le testezi până acum.

Analizarea realistă a garderobei actuale te ajută, pe de-o parte, să decizi care sunt hainele și accesoriile care te vor însoți în continuare, iar pe de altă parte – să înveți să te desparți de cele care nu-ți mai reflectă stilul actual, nu-ți mai plac, sunt uzate sau, pur și simplu, au fost cumpărate dintr-un motiv pe care nici nu ți-l mai amintești. 

Ai putea dărui sau dona hainele care sunt încă într-o stare bună: cu siguranță altcineva s-ar bucura de ele și le-ar purta cu drag. 

Poți parcurge acest articol dacă vrei să descoperi câteva tips & tricks pentru organizarea eficientă a hainelor pe care alegi să le păstrezi.

Evaluarea stilului de viață

Dintr-o perspectivă practică, garderoba răspunde unei nevoi funcționale: conține piese vestimentare potrivite pentru diferite contexte/situații din viața fiecăruia dintre noi. 

Prin urmare, este important să înveți să alegi articole vestimentare care se integrează natural și firesc în stilul tău de viață, și nu care răspund, de fapt, unui alt stil de viață. 

Lucrezi într-un mediu office, unde există un anumit cod vestimentar? În acest caz, mizează pe articole care se încadrează în stilul business/smart casual, în funcție de nevoi. 

Desigur, construirea unei garderobe inteligente nu se limitează la codul vestimentar presupus de activitatea profesională. Contează, însă, unde îți petreci cea mai bună parte a timpului și care sunt cele mai frecvente contexte sociale în care te implici în viața de zi cu zi. 

Cu alte cuvinte, partea fundamentală a garderobei personale este strâns legată de rutina zilnică. 

Înțelegerea profundă a ceea ce ești

Construirea unei garderobe care să te reprezinte cu adevărat depinde de înțelegerea a ceea ce ești, adică de conștientizarea lucrurilor care îți plac cu adevărat și cu care chiar te-ai îmbrăca, nu pe care doar le admiri într-o vitrină sau pe altcineva care le poartă. 

Când înțelegi în profunzime ce vrei să transmiți prin propriul stil vestimentar, ce te face să te simți confortabil, în largul tău, ce te avantajează, înveți să alegi piese care sunt în armonie cu felul tău de a fi. 

Ce vrem să spunem este că nu e suficient să îți placă un sacou sau o pereche de blugi pe care ai văzut-o la un moment dat la altcineva. Chiar dacă îți place și ești tentat(ă) s-o cumperi pe moment, s-ar putea să îți dai seama că nu se potrivește cu nimic din restul garderobei tale, că nu te avantajează sau, pur și simplu, că nu e pentru tine. 

Alegerea unor piese de bază

Indiferent de stilul tău vestimentar și de viață, alegerea unor piese de bază te ajută să alcătuiești mult mai ușor ținute pentru diferite contexte sociale. 

Tricourile albe și negre uni, cămășile albe, sacourile clasice, blugii clasici se numără printre piesele atemporale, cu ajutorul cărora poți crea, fără efort, o mulțime de combinații vestimentare cu care nu ai cum să dai greș. 

Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să te rezumi la ele. Îți poți completa garderoba și cu alte articole care se mulează pe stilul tău vestimentar și de viață. Piesele de bază sunt, însă, un bun punct de pornire. 

Urmarea tendințelor de moment, o simplă opțiune

Folosește tendințele drept sursă de inspirație pentru construirea garderobei personale. Află ce se poartă, descoperă tot felul de combinații vestimentare în vogă, însă urmează-le doar dacă simți că te reprezintă și că se potrivesc cu stilul tău de viață. 

Altfel, poți să preiei doar elementele care te inspiră și pe care le poți valorifica, fără să fie necesar, însă, să-ți schimbi garderoba de la an la an. 

Concluzie

Construirea garderobei este o misiune complexă, care necesită alegeri conștiente în fiecare zi. După cum am spus, aceste alegeri pornesc, în esență, de la înțelegerea profundă a ceea ce ești și a ceea ce îți place cu adevărat să porți TU.

Pe de altă parte, alegerile vestimentare pe care le faci – de la cele de a renunța la hainele care nu te (mai) reprezintă, până la cele de integrare în garderobă a unor piese noi, versatile -, sunt o parte esențială dintr-o călătorie pe parcursul căreia înveți să găsești echilibrul dintre ceea ce ești și ceea ce porți cu drag și bucurie.

Adelina Bălan