De ce vrem să fim șefi? 5 motivații ascunse în spatele dorinței de a conduce

De ce vrem să fim șefi? 5 motivații ascunse în spatele dorinței de a conduce

De-a lungul istoriei, oamenii au căutat mereu să ocupe poziții de conducere în diferite aspecte ale vieții lor. Fie că vorbim de organizații, familii sau grupuri de prieteni, mereu a existat cineva care a vrut să fie văzut ca șef. Probabil chiar și tu ai sau ai avut această dorință în trecut. Întrebarea este de ce? De ce vrem să fim șefi? Ce ne mână spre a urca cu ardoare cea mai înaltă culme?

Dacă ne-am uita din avion asupra motivației ce stă la baza dorinței de conducere putem vedea cinci nevoi ce vor a fi satisfăcute:

1. Controlul asupra situației

Unul dintre motivele evidente pentru care oamenii doresc să fie șefi este că această poziție le oferă un anumit nivel de control asupra situației. A fi șef înseamnă că poți influența direcția organizației sau grupului și poți lua decizii care afectează resursele, procesele și oamenii implicați. Controlul oferă oamenilor o senzație de siguranță și putere, iar unii se simt în largul lor atunci când dețin acest control.

Citește și:

2. Recunoaștere și prestigiu

A fi șef adesea merge mână în mână cu recunoașterea și prestigiul. Oamenii tind să fie atrași de poziții de conducere deoarece acestea aduc cu ele un anumit statut social și apreciere din partea celorlalți. De asemenea, în multe culturi, liderii sunt priviți cu admirație și respect, ceea ce poate reprezenta o motivare puternică pentru a aspira la astfel de poziții.

Citește și:

3. Oportunități de dezvoltare personală și profesională

Pozițiile de conducere oferă oportunități semnificative de dezvoltare personală și profesională. În calitate de șef, vei fi nevoit să înveți să iei decizii dificile, să conduci echipe, să gestionezi conflicte și să dezvolți abilități de lider. Aceste experiențe pot contribui semnificativ la creșterea personală și la avansarea în carieră.

4. Impact asupra altora și a mediului

Mulți lideri își doresc să aibă un impact pozitiv asupra altora și asupra mediului înconjurător. Fie că este vorba de îmbunătățirea performanței organizației sau de dezvoltarea unor politici benefice pentru societate, poziția de lider oferă o platformă pentru a face schimbări și a contribui la binele comun.

Citește și:

5. Împlinire personală

A fi șef poate aduce oamenilor o senzație de împlinire personală. Realizarea obiectivelor, depășirea provocărilor și vederea cum eforturile tale duc la succesul grupului pot oferi satisfacție și fericire personală.

De ce vrem să fim șefi? Iată ce are de spus un fost CEO

Magor Csibi, fost europarlamentar și director executiv în Korea, consultant cu experiență în Leadership și Cultură Organizațională, răspunde la această întrebare, în cadrul podcastului Fain & Simplu, astfel:

„Cred că este mai degrabă despre băgatul în seamă decât despre șefie. În momentul în care ai fost ignorat sau te-ai simțit ignorat o bună parte a vieții tale, tu ai impresia că dacă ajungi acolo nu mai poți fi ignorat. Dacă vrei o poziție de conducere poate vorbești cu un terapeut.

ORIUNDE TE VEI DUCE, TOT DE TINE O SĂ DAI!

Și la baza Everestului tot cu tine stai în cort, și la vârf tot cu tine ești singur. Dacă tu ești nemulțumit la baza Everestului, vei fi la fel de nemulțumit când ajungi la vârf. Dacă râvnești la o poziție de conducere, s-ar putea ca poziția respectivă să nu fie potrivită pentru tine.

Magor Csibi la Fain & Simplu

Fiecare om poate să aibă o împlinire și un sens în cariera lui, indiferent ce face.

10% dintre oamenii care conduc cele mai mari organizații din lume au caracteristici psihopate. E vorba că nu prea au sentimente. Îmi spunea cineva:

  • Bă, oamenii mei nu se bucură.
  • Dar tu dimineața când te trezești, te bucuri?
  • Păi, nu.
  • Și atunci…

Fără umanitate nu funcționează nimic.

Majoritatea oamenilor care vor să ajungă la vârf sunt cumva de genul meu. Adică ai un gol înăutru și vrei să suplinești golul respectiv cu succes. Succesul mi-a adus foarte multă durere, mi-a adus foarte multe momente în care n-am învățat nimic.

Nici când am fost ales în Parlamentul European, nici când am primit primul meu job de CEO, nu am reușit să trăiesc fericirea personală. Nici măcar în momentul în care am ajuns pe vârful Kilimanjaro. În secunda următoare mă gândeam ce vârf mai înalt există, unde aș putea să ajung cu pregătirea mea.

Tu de fiecare dată când ajungi acolo, împingi puțin ștacheta mai sus.

ASTA E GARANȚIA CĂTRE NEFERICIRE!”

Dacă vrei să descoperi o nouă perspectivă de a-ți defini valorile, pentru a ajunge la împlinirea personală și profesională, este musai să urmărești episodul integral. S-a putea ca la final întrebarea: „De ce vrem să fim șefi?” să se transforme în: „De ce ar mai dori cineva să fie șef?”.

Mădălina Costache