Top 5 filme românești pentru copii

Top 5 filme românești pentru copii

Dacă ești în căutarea celor mai faine filme românești pentru copii, ai ajuns unde trebuie. Mai jos găsești topul ecranizărilor românești recomandate pentru serile de film în familie. Dacă nu ai acest obicei și doar s-a întâmplat să cauți ceva mai autohton pentru seara aceasta, citește articolul “Seara de jocuri în familie: 5 motive pentru care merită să o introduci în viața ta“. Jocuri sau filme, serile în familie aduc adevărate beneficii pentru fiecare membru.

Top 5 filme românești pentru copii

Aventurile lui Tom Sawyer – un film româno-german din 1968 regizat de Wolfgang Liebeneiner și Mihai Iacob. Este prima ecranizare românească a romanului omonim al lui Mark Twain.

Aventurile lui Tom Sawyer - film românesc
Sursa: ro.wikipedia.org

Varianta românească a fost formată din două filme intitulate “Aventurile lui Tom Sawyer” şi “Moartea lui Joe Indianul”. Filmul de faţă prezintă aventurile celor două haimanale (Tom Sawyer şi Huckleberry Finn) aşa cum au fost imaginate de scriitorul american Mark Twain. Filmările realizate pe malul Dunării redau atmosfera din satul american de pe malul fluviului Mississippi. Filmul are un farmec aparte, atât datorită scenariului înţesat de aventuri, cât şi personajelor sau peisajelor pitoreşti.

Este un elogiu al copilariei libere, al solidaritatii dintre copii si al victoriei binelui asupra raului.

De ce are vulpea coadă – un film românesc de comedie din 1989 regizat de Cornel Diaconu după un scenariu scris de Ion Băieșu. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Rodica Mandache, Geo Costiniu, Valentin Uritescu și Octavian Herescu.

De ce are vulpea coadă - Top 5 filme românești pentru copii
Sursa: www.imdb.com

Despre ce este vorba?

Un cuplu bucureștean pleacă în concediu împreună cu băiețelul lor de 6 ani, Gabi, la părinții soțului, într-un sat de munte. Are loc și un incident cu o vulpe și un curcan.

Filmul este o „întoarcere” – în acest caz a unei familii trăind în mediu citadin, în satul copilăriei. Privită prin ochii copilului, „întoarcerea” devine absolut cuceritoare, atingând strunele sufletului celui care a lăsat în urmă universul copilăriei de mult, prea mult timp.

Bunicul și bunica sunt foarte fericiți și sunt cuceriți de inocența lui Gabi, arătându-i valorile satului românesc și mai ales rolul țăranului în existența orășeanului, dar acest lucru nu este un motiv că micuțul Gabi să provoace diferite întâmplări datorită nazbatiilor sale, mai ales că în grădina lor, își făcuse apariția o vulpe.

Top 5 filme românești pentru copii

Dumbrava Minunată – un film românesc din 1980 regizat de Gheorghe Naghi. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Diana Muscă, Ernest Maftei și Elena Drăgoi. Scenariul este scris de Draga Olteanu Matei și se bazează pe o povestire omonimă de Mihail Sadoveanu.

Dumbrava minunată - Top 5 filme românești pentru copii - Fain & Simplu
Sursa: ro.wikipedia.org

Despre ce este vorba?

Lizuca este o fetiță de 5-6 ani care este luată din casa bunicilor ei de către mama sa vitregă. Ea duce lipsa afecțiunii mamei care nu mai trăiește și îi este tare dor de bunici. Singura consolare a Lizucăi este Patrocle, cățelul ei. Într-o zi, Lizuca nu mai suportă viața grea plină de umilință și fuge de acasă pentru a se întoarce la casa bunicilor de lângă dumbravă. O prinde noaptea în pădure și adoarme în scorbura unui copac. Dacă vrei să afli continuarea, te invită să-i dai o șansă.

Veronica – un film românesc din 1973, regizat de Elisabeta Bostan, în rolurile principale apar Lulu Mihăescu, Margareta Pâslaru și Dem Rădulescu.

Veronica - Top 5 filme românești pentru copii
Sursa: ro.wikipedia.org

Despre ce este vorba?

Veronica este o fetiță zvăpăiată care trăiește într-un cămin de copii. Când împlinește vârsta de 5 ani, Zâna cea bună îi dăruiește o traistă fermecată, care-i poate îndeplini orice dorință. Există o condiție: stăpăna ei trebuie să fie cuminte, darnică și prietenoasă cu cei din jur. Veronica uită promisiunea făcută Zânei cele bune, hotărând să păstreze traista doar pentru ea. Egoismul ei o face să rămână fără cadoul minunat.

Plină de regret Veronica pleacă în căutarea ei în lumea basmelor, intrând în pădurea fermecată, începând o călătorie de inițiere. Aceasta va întâlni pe drum răutate, șiretenie și minciună. Oare va reuși ea să învețe ce înseamnă prietenia adevărată, bunătatea, altruismul și curajul? Adaugă filmul acesta în lista ta și pune-l la următoarea seară de filme în familie.

Top 5 filme românești pentru copii

Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie – Un film românesc din 2021, primul film fantastic produs în România în ultimii 30 de ani adresat generației contemporane de părinți și copii. Regia lui Andrei Huțuleac, după un scenariu scris de Mihai Mănescu, Andrei Huțuleac și Matei Dima.

Copacul dorințelor Amintiri din Copilărie film - Fain & Simplu top filme românești
Sursa: cinemagia.ro

Despre ce este vorba?

Copacul Dorinţelor: Amintiri din Copilărie” este o poveste care ilustrează călătoria magică a unei tinere paciente ce reuşeşte să evadeze din suferinţa unei boli incurabile. Mara, o fetiță de 12 ani grav bolnavă, pornește într-o călătorie fantastică plină de năzuințe. Fata descoperă lângă un centru de îngrijiri paliative un copac care o poate transporta în povestea ei preferată: Amintiri din copilărie, de Ion Creangă.

Un film pentru întreaga familie inspirat din fapte reale care spune o poveste plină de peripeții, momente de umor, emoție și speranță.

Cosmin Nedelcu - Micutzu la Fain & Simplu Podcast - despre Copacul Dorințelor
Top 5 filme românești pentru copii – Micutzu la Fain & Simplu Podcast

Deși la bază este o dramă, acest fim poate fi vizionat alături de cei mici. Având componenta fantasticului, povestea tristă a fetei capătă un soi de dulceață nostalgică. După cum spune și Cosmin Nedelcu, alias Micutzu, în podcastul Fain & Simplu:

„Înțeleg că în perioada asta vrei să râzi, nu vrei să te lovești iar de realitatea destul de cruntă a vieții. Sincer, e un film foarte bun, de sine stătător, lăsând la o parte aspectul caritabil. Da, este un film destul de greu de digerat. Dar lumea trebuie să înțeleagă că nu este vorba doar despre un copil bolnav, e și că există planul ăsta fantastic. Adică asta mi se pare că reduce mult din drama și din realitatea cruntă.”

Dacă ești fan al artistului, află că acesta interpretează aici un rol de compoziţie inedit. Inspirat din personaje precum Hook sau Stromboli din Pinocchio, Cosmin dă viaţă unei variante reinterpretate a Negustorului din “Amintiri din copilărie”, carte care este una dintre sursele principale de inspiraţie ale scenariului.