Primul pas în arta persuasiunii: Stabilește-ți credibilitatea

Primul pas în arta persuasiunii: Stabilește-ți credibilitatea

Într-un articol anterior, am vorbit despre bazele de care ai nevoie pentru a deveni un as în arta persuasiunii. Și despre cei patru piloni necesari pentru a stăpâni această artă de a convinge eficient: credibilitate, teren comun, dovezi și emoție.

Articolul de față se va concentra pe primul dintre cei patru și anume: CREDIBILITATEA. Ce înseamnă să-ți stabilești credibilitatea, la ce trebuie să fii atent, cum o poți face eficient? Continuă lectura și nu ezita să-ți iei notițe!

Primul pas în arta persuasiunii: Stabilește-ți credibilitatea

De ce este importantă stabilirea credibilității pentru arta persuasiunii?

Mai simplu spus, oamenii sunt mai susceptibili de a fi convinși de cineva în care au încredere.

Credibilitatea este alcătuită din doi factori: nivelul tău de expertiză și relațiile tale.

Crezi că îți lipsește experiența cu privire la problema de care încerci să îți convingi echipa? Ia în considerare să îți consolidezi cunoștințele despre subiect sau produs prin cursuri sau aducând o sursă externă de cunoștințe pentru a-ți susține afirmațiile (ca un consultant sau profesor).

Exemplu:

Un angajat nu foarte vechi în firmă vrea să convingă echipa de conducere să reînnoiască procedura de evaluare a angajaților. Înainte de întâlnirea cu conducerea, acest angajat a instigat câteva proiecte pilot în cadrul câtorva departamente ale companiei cu sistemul de evaluare a angajaților propus de el.

Implementând aceste proiecte pilot, angajatul nu a făcut altceva decât să-și crească nivelul de expertiză în domeniul evaluării angajaților. Ce a urmat? În timpul întâlnirii, echipa de conducere a fost mult mai receptivă la ideile sale, deoarece și-a făcut timp să-și stabilească expertiza.

Dacă ai nevoie de ajutor în ceea ce privește relația, ia în considerare implicarea unor persoane care au deja relații puternice cu oamenii pe care încerci să-i convingi. Sau organizează întâlniri individuale cu părțile interesate cheie pentru a stabili relații înainte de a încerca să convingi întregul grup. Dacă membrii echipei văd că ai o relație bună cu oameni pe care îi respectă deja, este mai probabil să te respecte și ei – și să te considere credibil.

Rămâi alături de noi pentru a afla următorii pași spre stăpânirea artei persuasiunii.

P.S. N-ar strica să urmărești și episodul 093 din podcastul Fain & Simplu, cu Andrei Dunuță. Este un adevărat curs de atingerea succesului, gratis, util, atotcuprinzator.