Poate una dintre cele mai grele sarcini din viața de părinte este să-i spui „NU” copilului tău. Nu mereu îți găsești cuvintele potrivite și răbdarea de a-i explica „de ce” -ul din spatele negației. Ascultând experții în parenting, ai înțeles importanța cuvântului „NU” în relația părinte-copil, dar tot nu știi cum să o faci. Vrei să faci lucrurile ca la carte pentru a nu-i provoca celui mic traume. Bravo! Înainte de a te informa despre cum poți face lucrurile mai bine, conștientizarea rolului tău de fromator este cel mai important pas. Pentru a-ți veni în ajutor, iată:
5 sfaturi despre cum să-i spui „NU” copilului tău
1. Spune ce vrei să facă copilul tău, mai degrabă decât ceea ce NU vrei să facă
Știm că primul instinct este de a-i spune: „Nu pune mâna!” sau „Nu sări în pat!”. Cu toate acestea, adună-ți energia și fă-ți un obicei din a-i spune ce poate să facă, nu ce nu poate.
De exemplu: „NU, nu poți să bei o înghețată” poate deveni „Putem mânca niște înghețată după cină”
2. Schimbă „NU” în „STOP”
Când îți vine să-i spui „NU” copilului tău, amintește-ți că el nu înțelege acest cuvânt. Ce știe în schimb este „stop” sau „pauză” – ca la joacă.
De exemplu: „Hai, să ne oprim și să ne gândim la ce s-ar întâmpla dacă ne-am lua înghețata înainte de cină?”
3. Oferă-i un motiv pentru a spune „NU”
Studiile au arătat că cei mici sunt mai predispuși să se conformeze regulilor dacă li se oferă o explicație despre motivul pentru care li se cere să facă ceva.
De exemplu: „A arunca jucăriile în fratele tău nu este o idee foarte bună pentru că îl vor răni. Ce zici să punem toate jucăriile pe podea și să vedem ce poveste putem construi cu ajutorul lor.”
4. Oferă-i o alternativă
Este important să oferi o alternativă potrivită la ceea ce nu vrei ca ei să facă sau la ceea ce îți cer.
De exemplu, la întrebarea: „ne putem juca mai mult în parc?”- poți răspunde: „Suntem în parc de ceva vreme, ce-ar fi să mergem acasă și să pictăm. Am observat că ți-a plăcut să-ți folosești vopselele zilele trecute.”
5. Fii empatic și spune „DA”
Această tactică te încurajează să înțelegi și să recunoaști ceea ce își dorește copilul. Încercă să spuni „DA” în loc de „NU” – chiar dacă este ușor nenatural pentru tine.
De exemplu, dacă cel mic zice: „pot să mănânc dulciuri”, poți răspunde cu o alternativă pozitivă, cum ar fi „DA, pare o idee bună, dar este aproape ora cinei. Ce-ar fi să iei câteva după cină? Putem mânca împreună atunci.”