Cum redobândim resursele interioare pe care trauma ni le-a blocat

Cum redobândim resursele interioare pe care trauma ni le-a blocat

Trauma ne poate afecta profund, blocându-ne accesul la resursele interioare care ne-ar putea ajuta să ne vindecăm și să creștem. Această pierdere ne poate lăsa cu sentimente de neputință, vulnerabilitate și frică. Totuși, este important să știi că nu ești singur. Există multe modalități prin care poți redobândi accesul la ele și poți începe să te simți din nou puternic și încrezător.

Identifică resursele interioare blocate

Primul pas este să identifici resursele interioare care ți-au fost blocate de traumă. Poate fi vorba despre:

  • Forță interioară: Aceasta te poate ajuta să perseverezi în momente dificile și să depășești obstacolele.
  • Creativitate: Prin creativitate găsești soluții noi la probleme vechi și te exprimi în moduri semnificative.
  • Compasiune: Compasiunea te conectează cu ceilalți și tot cu ajutorul ei poți să oferi și să primești sprijin.
  • Înțelepciune: Această resursă te poate ajuta să vezi lumea cu o perspectivă mai clară și să iei decizii mai bune.

Înțelege impactul traumei

Trauma poate afecta resursele tale din interior în mai multe moduri:

  • Le poate bloca: Trauma ne poate face să ne simțim deconectați de resursele noastre interioare, ca și cum nu am avea acces la ele.
  • Le poate distorsiona: Trauma ne face să percepem resursele noastre interioare ca fiind mai slabe sau mai puțin valoroase decât sunt în realitate.
  • Le poate contamina: Trecând printr-o traumă asociem resursele noastre interioare cu sentimente negative, cum ar fi durerea, frica sau furia.

Redobândește accesul la resursele interioare prin 5 modalități

  • Terapie: Un terapeut te poate ajuta să explorezi impactul traumei și să dezvolți strategii pentru a te conecta cu resursele tale interioare.
  • Exerciții de mindfulness: Mindfulness-ul te face să fii mai prezent în momentul actual și să observi gândurile și sentimentele tale cu o mai mare compasiune.
  • Exerciții de respirație: Exercițiile de respirație te calmează și te conectează cu corpul tău. Citește și: Respirația conștientă îți poate schimba ziua (și viața)
  • Timp petrecut în natură: Fiind prezent în natură te poți conecta cu tine însuți și cu lumea din jurul tău.
  • Jurnal: Scriind în jurnal explorezi gândurile și sentimentele tale și procesezi experiențele traumatice. Vezi: 8 sugestii zilnice de auto-reflecție prin jurnalizare

Reconstruiește-ți încrederea

Pentru început este important să fii blând cu tine însuți și să nu te descurajezi dacă nu vezi rezultate imediate. Pe măsură ce te conectezi cu resursele tale interioare, vei începe să te simți din nou puternic și încrezător.

Resursele tale interne sunt o sursă de putere și vindecare. Cu efort și perseverență, poți redobândi accesul la ele și poți începe să te simți din nou ca tine însuți.

Nu ești singur în această călătorie. Există multe persoane care au trecut prin traume și care au reușit să se vindece. Cu siguranță poți face și tu același lucru.

P.S. Pentru mai multe infromații valoroase pe subiect, prezentate fain și simplu, te invităm să urmărești: