Ce înseamnă răutățile spuse de copil părintelui

Ce înseamnă răutățile spuse de copil părintelui

A auzi răutățile spuse de copil poate fi una dintre cele mai dureroase experiențe pentru un părinte. Cuvintele dure ale celor mici pot să rănească adânc și să pună la îndoială relația părinte-copil. Dar ce se ascunde în spatele acestor expresii? De ce spun copiii lucruri urâte părinților lor?

Copilul manifestă o frustrare când nu obține ce-și dorește. (…) Îi refuz și vine această replică. Ce înseamnă această replică? Înseamnă: vreau să te doară și pe tine așa cum m-a durut pe mine. (…) Poate să însemne: Tu nu mă înțelegi. (…) Este un mecanism de reparare: m-ai făcut să mă simt rău, te fac să te simți rău. Cu cât noi explodăm mai tare, pentru că doare să auzim așa ceva, cu atât acela devine un buton sensibil pe care copilul în va apăsa.” – spunea Urania Cremene în cadrul conferinței Fain & Simplu x Ateneu, ediția IV

Iată alte motive pentru care copii sunt răutăcioși cu părinții:

  • Emoții neexprimate: Copiii mici nu au întotdeauna abilitățile necesare pentru a-și exprima sentimentele complexe, cum ar fi frustrarea, furia sau tristețea. Astfel, pot recurge la cuvinte dure pentru a-și descărca tensiunea.
  • Căutarea atenției: Uneori, copiii pot spune lucruri urâte pentru a atrage atenția părinților, chiar dacă aceasta este negativă. Este o modalitate de a se simți văzuți și auziți.
  • Imitarea comportamentului adulților: Copiii învață prin imitație. Dacă aud pe alții folosind un limbaj agresiv, pot repeta aceste expresii fără să înțeleagă impactul lor.
  • Oboseală sau foame: Stările fizice precum oboseala sau foamea pot face ca copiii să fie mai irascibili și să reacționeze mai dur.

Cum pot răspunde părinții la răutățile spuse de copil?

Iată cinci sfaturi utile pe care să le pui în practică, atunci când cel mic se revoltă:

  • Rămâneți calm: Reacționând cu furie sau supărare, puteți escalada situația. Încercați să rămâneți calm și să comunicați cu copilul într-un ton blând.
  • Ascultați-vă copilul: Încercați să înțelegeți de ce copilul spune aceste lucruri. Ce simte el? Ce îl deranjează?
  • Stabiliți limite clare: Explicați-i copilului că nu este acceptabil să vorbească urât și stabiliți consecințe clare pentru acest comportament.
  • Oferiți-i alternative: Ajutați-l pe copil să-și exprime sentimentele într-un mod mai constructiv, de exemplu, prin desen sau joc.
  • Căutați ajutor: Dacă comportamentul copilului este persistent și vă îngrijorează, consultați un specialist.

A auzi răutățile spuse de copil poate fi o experiență dureroasă, dar este important să nu luăm aceste cuvinte personal. Înțelegând cauzele acestor comportamente și adoptând o abordare calmă și empatică, putem ajuta copiii să își dezvolte abilități sociale mai bune și să construim relații mai puternice cu ei.

Citește și: