8 mituri despre accelerarea metabolismului

sursă foto: pexels.com

Metabolismul fiecărei persoane este unic, deși se modifică în funcție de circumstanțe. Cuvântul metabolism l-am auzit de mii de ori și de multe ori a fost legat de problema greutății sau de vizitele la endocrinolog. Dar adevăratul său sens este adesea neclar. Este, ca în multe alte cazuri, un termen comun, dar nu pe deplin cunoscut.

O definiție la îndemâna tuturor a metabolismului s-ar referi la reacțiile biochimice care permit ființelor vii să-și îndeplinească funcțiile vitale. Cu alte cuvinte, este ansamblul proceselor chimice care au loc în corpul nostru și ne permit să respirăm, să gândim, să mergem… În cele din urmă, metabolismul este cea cel mai complex procez fiziologic la nivel celular și biochimic.

Prin urmare, metabolismul nu este doar despre procesele care îți permit să te îngrăși sau să slăbești. Ci despre toate reacțiile biochimice care îți fac corpul să „funcționeze”.

Ce procese biochimice sunt configurate de metabolism?

O parte esențială a procesului metabolic, esențială pentru viață, este obținerea energiei, pe care o obținem din alimente.

Toate reacțiile care apar din momentul în care digerăm ceea ce mâncăm până când carbohidrații, proteinele și grăsimile din alimente sunt transformate în energie fac parte din metabolism.

Procesele prin care proteinele, hormonii și tot felul de molecule de care organismul are nevoie sunt sintetizate alcătuiesc metabolismul.

Prin urmare, există o parte a metabolismului care este responsabilă pentru obținerea energiei din alimente și o folosește și despre asta vom vorbi în acest articol (metabolismul catabolic).

Cu toate astea, mai există o parte a metabolismului care este cea care sintetizează noi molecule și substanțe din energia obținută (metabolismul anabolic).

Influențează metabolismul greutatea corpului?

La digerarea alimentelor, atât grăsimile, cât și proteinele și carbohidrații vor fi transformate în molecule mai mici: acizi grași, aminoacizi și respectiv glucoză.

Aceste molecule pot fi deja folosite pe căile metabolice ale organismului. Și transformate în energie care, dacă este excesivă, va fi stocată sub formă de grăsime în depozitele grase.

Acesta este punctul culminant al problemei. În funcție de caracteristicile tuturor acestor procese și de energia necesară organismului în cauză, vor exista depozite mai mult sau mai puțin grase.

Metabolismul intervine clar in greutatea si cantitatea de grasime din organism, dar evident ca sunt multi factori care il conditioneaza.

Unul dintre ele și foarte important este metabolismul bazal, care este energia de care avem nevoie în repaus pentru ca organele noastre să funcționeze.

Un alt lucru care ne va face, de asemenea, să avem nevoie de mai multă sau mai puțină energie este activitatea fizică.

Și încă una, consumul energetic necesar alimentelor pentru metabolizarea lor, pentru că, deși nu pare să absoarbă și să elimine nutrienții din alimente, „arde” și calorii.

Descoperă și cele 6 semne ale anxietății care nu trebuiesc neglijate

De ce depinde metabolismul bazal?

Așa-numitul metabolism bazal va furniza energia de care organismul are nevoie în repaus pur și simplu pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Pentru că și atunci când dormim consumăm  energie.

Această doză de energie reprezintă nici mai mult, nici mai puțin de aproximativ 70% din energia totală.

Metabolismul bazal este influențat de factori precum sexul, compoziția corporală, vârsta, starea fiziologică sau greutatea.

Cu cât sunt mai multe kilograme, cu atât metabolismul bazal este mai mare. Și pe măsură ce se pierd scade și metabolismul bazal.

Este unul dintre motivele pentru care dietele, după un timp în care au reușit să aibă rezultate, încep să fie mai puțin eficiente.

Un alt factor important este vârsta. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât vei avea mai puțină activitate metabolică, pentru că este nevoie de mai puțină energie. Bebelușii au cea mai mare rată metabolică bazală.

Este metabolismul femeilor mai lent?

Într-un fel, da. Motivul principal este că femeile au compoziții corporale oarecum diferite.

Femeile au un procent semnificativ mai mare de grăsime corporală decât bărbații, precum și o masă slabă sau musculară mai mică: cantitatea de grăsime poate ajunge până la 28% în timp ce la bărbați nu depășește de obicei 15%.

Întrucât țesutul adipos este mult mai puțin activ decât țesutul muscular, energia cerută de sexul feminin, celelalte lucruri fiind egale, este logic mai mică decât cea a sexului masculin.

Acesta este unul dintre motivele pentru care unele diete de slabit sunt mai eficiente la barbati.

Temperatura mediului influențează metabolismul?

O parte din energia de care are nevoie organismul este folosită pentru a-și menține temperatura.

Organismul are nevoie de mai multă energie pentru a menține homeostazia mai ales atunci când temperatura ambiantă este mai scăzută, în mijlocul iernii de exemplu. De fapt, frigul resimțit iarna este o strategie pe care corpul tău o folosește pentru a genera căldură.

Această cheltuială de energie variază foarte mult de la o persoană la alta și este unul dintre factorii care pot marca clar diferențele de metabolism. Desigur, îmbrăcămintea și aerul condiționat în locuințe pot minimiza sau scădea energia necesară.

Din cele spuse, se poate spune că iarna poate determina arderea caloriilor.

Exercițiul fizic activează metabolismul?

Este foarte important pentru că poate implica o cheltuială energetică esențială pentru organism.

Cu cât greutatea persoanei care face mișcare este mai mare, cu atât este mai mare va fi și energia consumată. Astfel încât o persoană supraponderală va consuma mai multă energie făcând exerciții decât alta cu o greutate adecvată.

Un alt aspect de care trebuie avut în vedere este tipul de exercițiu care se practică. O simplă plimbare nu este același lucru cu mersul pe bicicletă.

Acum, în general, exercițiile fizice reprezintă întotdeauna mai puține cheltuieli decât metabolismul bazal. O oră de mers consumă 150-250 de calorii, ceea ce este destul de puțin având în vedere că o persoană are nevoie de aproximativ 2.000-2.500 de calorii în fiecare zi.

În orice caz, dacă organismul este obișnuit, mersul cel puțin o oră la o intensitate moderată poate fi o modalitate foarte eficientă de a crește necesarul de energie și deci a accelera metabolismul.

În același mod, este important să ajustezi energia dietei atunci când încetezi să practici o activitate fizică regulată.

Dieta hipocalorică poate influența metabolismul?

Da si din diverse motive. Pentru ca metabolismul să fie adecvat sunt necesare toate reacțiile biochimice care au loc în organism pentru a asimila nutrienții din alimente, vitamine și minerale.

Așadar, prima observație este că o alimentație dezechilibrată sau lipsită în nutrienți, vitamine și minerale poate altera serios întregul proces.

Un alt aspect demn de remarcat este acela că respectarea unei diete hipocalorice poate încetini metabolismul bazal și astfel reduce necesarul de energie.

De aceea, nu este recomandat să mănânci mai puțin de 1.200-1.100 de calorii pe zi în mod cronic.

De aici și că, în general, persoanele care țin o dietă de mult timp sunt mai puțin receptive pe termen lung să slăbească cu un anumit tip de dietă, oricare ar fi acesta.

Ce factori scad viteza metabolismului?

Unele obiceiuri sau circumstanțe explică faptul că metabolismul funcționează mai lent. Ele trebuie luate în considerare atunci când se caută greutatea optimă și sănătoasă.

Renunță la fumat. Este cea mai bună idee pe care o poți avea dar trebuie să știi că efectul secundar este acela de încetinire a metabolismului. Prin urmare, este recomandat să practici exerciții fizice intense atunci când decizi să renunți la fumat. 

Încearcă să adopți un stil de viață fără stres. Stresul și tensiunea nervoasă cresc adesea metabolismul bazal. Când ești liniștit, metabolismul tău tinde să aibă nevoie de mai puțină energie.

Dormi mai mult și mai bine. Cu cât dormi mai multe ore, cu atât este necesară mai puțină energie. Cheltuiala este minimă în repaus.

Mănâncă mai puține alimente proteice. Absorbția și asimilarea proteinelor necesită un consum energetic mai mare decât cel necesar de grăsimi sau carbohidrați. Dacă dozele de proteine ​​care sunt ingerate sunt reduse semnificativ, metabolismul încetinește.

Reduce activitatea fizică. Din motive evidente, cu cât ne mișcăm mai puțin, cu atât avem nevoie de mai puțină energie și cu atât metabolismul este mai lent.

Administrarea medicamentelor. Unele medicamente pot avea ca efect secundar reducerea vitezei metabolismului.

Schimbarea la o temperatură ambientală mai ridicată. Mutarea într-un mediu mult mai fierbinte decât este obișnuit organismul poate încetini parțial metabolismul.

Slăbirea. Scăderea în greutate determină întotdeauna o scădere a metabolismului bazal.

Patru mituri false răspândipite despre metabolism și schimbările acestuia

  • „Sarcina schimbă metabolismul pentru totdeauna.” Nu, după naștere metabolismul revine la normal. Dar, da, poate schimba forma corpului sau ritmul vieții.
  • „Când ești supraponderal, tiroida este lentă”. Tiroida tinde să funcționeze bine la persoanele supraponderale.
  • „Dacă te confrunți cu un metabolism lent este mai bine să nu mănânci”. Fii atent, digerarea folosește energie. Iar posturile lungi  pot reduce rata metabolică bazală.
  • „Mișcarea te face să cântărești mai mult”. Poate crește masa musculară și, prin urmare, greutatea. Dar mușchiul necesită mai multă energie și prin urmare poți pierde mai ușor  grăsimea.