Dragostea de sine este un termen popular astăzi, care este aruncat cu nonșalanță în conversații normale: „Trebuie să te iubești mai mult”. „De ce nu te iubești?”, „Dacă te-ai iubi pe tine însuți mai mult, asta nu ți s-ar fi întâmplat.” „Nu poți iubi o altă persoană până nu te iubești mai întâi pe tine însuți.” – Acestea sunt doar câteva dintre replicile pe care le dăm sau primim pentru a sugera o cale către o mai mare împlinire a vieții. Dar ce înseamnă de fapt iubirea de sine sănătoasă și cum poți ajunge acolo?
Înainte de toate este important să cunoaștem valoarea dragostei față se sine. Poate nu știai dar ea influențează pe cine alegi ca partener de viață, imaginea pe care o proiectezi la locul de muncă și modul în care faci față problemelor din viața ta. Este atât de important pentru bunăstarea ta, încât ne dorim să cunoști micile secrete prin care poți ajunge să ai mai mult din ea.
Ce este iubirea de sine sănătoasă?
Este iubirea de sine ceva ce poți obține printr-o schimbare de look sau un nou set de haine? Poți obține mai mult citind ceva inspirațional? Sau, o nouă relație te poate face să te iubești mai mult? Răspunsul la toate aceste întrebări este nu. Deși se simt bine, nu poți crește în iubire de sine prin aceste tipuri de activități.
Dragostea de sine nu este doar o stare de a te simți bine. Este o stare de apreciere pentru sine care crește din acțiunile care ne susțin dezvoltarea fizică, psihologică și spirituală. Ea este dinamică, crește prin acțiuni care ne maturizează. Când acționăm în moduri care extind iubirea de sine sănătoasă în noi înșine, începem să ne acceptăm mult mai bine slăbiciunile, precum și punctele noastre forte, avem mai puțină nevoie să ne explicăm neajunsurile, avem compasiune pentru noi înșine și pentru semeni ca ființe umane care se luptă să găsească sensul personal, suntem mai centrat pe scopul și valorile noastre și ne așteptăm la împlinirea vieții prin propriile noastre eforturi.
Cultivarea Iubirii de sine
Cultivarea dragostei de sine este un efort util pentru noi înșine, dar și pentru aproape. Sănătatea relațiilor noastre depinde de cultivarea iubirii de sine. Mai mult, știința a arătat aceste beneficii remarcabile asociate cu dragostea:
- Un management mai bun al stresului
- Dormi mai bine
- Sănătate mai bună a inimii
- Viață mai lungă
- Stima de sine îmbunătățită
- Fericire mai mare
- Risc scăzut de depresie
Cu toții ne naștem nevinovați și demni de iubire. Defectele, greșelile și lucrurile care ni s-au întâmplat ne afectează, dar nu ne definesc. Odată ce înțelegem acest lucru, putem începe să ne schimbăm conceptul de sine și să ne cultivăm sinele real.
Dragostea este ca o grădină pe care trebuie să o fertilizăm și să o cultivăm. Pentru a dărui și a primi iubire pe deplin, trebuie mai întâi să smulgem buruienile care o sabotează. Alungăm dăunătorii invadatori sub formă de relații toxice și salutăm animalele care protejează și ajută grădina noastră să crească.
Cum să cultivi iubirea de sine sănătoasă
1. Fii atent. Oamenii care au mai multă iubire de sine tind să știe ce gândesc, simt și doresc. Ei sunt conștienți de cine sunt și acționează pe baza acestor cunoștințe, mai degrabă decât în funcție de ceea ce își doresc alții pentru ei. Mai mult, nu caută să vadă ce se află în curtea vecinului și se concentrează doar pe ce ai ei înșiși de făcut pentru bunăstarea lor. Așadar, adu-ți atenția spre interior, concentrează-te pe tine și pe călătoria ta. Descoperă cine și unde ești astăzi, dar și cine și unde vrei să fii mâine.
2. Practică acceptarea de sine. Atunci când cineva nu se acceptă întru-totul, nu face altceva decât să întărească un concept negativ despre sine. Iar stima de sine scăzută îngreunează schimbarea. Pe de altă parte, când omul acceptă și ce nu-i place la el, poate merge înainte în călătoria sa. Acceptarea deschide calea spre iubirea de sine sănătoasă.
3. Practică o bună îngrijire de sine. Te vei iubi mai mult atunci când ai grijă mai bine de nevoile tale de bază. Vorbim despre somn, nutriție, sport și desigur interacțiuni sociale sănătoase. Deși îngrijirea de sine înseamnă cu mult mai mult, mulți nu ai grijă nici de aceste lucruri simple. Iar asta duce la inevitabil la irascibilitate, nefericire și stimă de sine scăzută. Îndeplinirea lor însă, îți va ridica moralul și te va ajuta să mergi înainte pe acest drum al aprecierii de sine cu mai multă încredere și energie.
Cum să cultivi iubirea de sine sănătoasă
4. Alege ce ai nevoie, nu ce vrei. Un alt pas spre iubirea de sine sănătoasă este să te poți îndepărta de ce pare incitant. Când ceva te face să te simți bine doar temporar, ar trebui să fie primul din lista de obiceiuri de eliminat.Rămânând concentrat pe ceea ce ai nevoie, te îndepărtezi de tiparele automate de comportament care te pun în necazuri, te țin blocat în trecut și scad iubirea de sine.
5. Stabilește-ți limitele. Granițele personale sau limitele reprezintă o parte importantă a stabilirii identității cuiva și este un aspect crucial al sănătății mintale și al bunăstării. Mai mult, reprezintă un pas important spre iubirea de sine sănătoasă. Pe scurt, învață să spui nu activităților sau oamenilor care te epuizează fizic, mintal sau spiritual. Nu-ți fie teamă să renunți la toxicitate, indiferent de forma în care se găsește în viața ta. Chiar dacă inițial poate fi dureros, în timp vei simți doar eliberare și fericire.
6. Iartă-te. Noi, oamenii, putem fi atât de duri cu noi înșine. Dezavantajul asumării responsabilității pentru acțiunile noastre este să ne pedepsim prea mult pentru greșelile de învățare și creștere. Trebuie să-ți accepți umanitatea (faptul că nu ești perfect) înainte de a te putea iubi cu adevărat. Așadar, alege să te ierți atunci când simți că ai făcut o greșeală, față de tine sau față de ceilalți. După cum spunea și Raluca Anton în cadrul primei conferințe Fain & Simplu x Ateneu, încercarea și eroarea sunt esențiale pentru creștere. Depășirea vinovăției te va elibera de trecut și de persoana care ai fost cândva. Ea deschide calea pentru transformare, respect de sine și iubire de sine.
Cum să cultivi dragostea de sine sănătoasă
7. Practică aprecierea de sine. După ce ai făcut ordine în grădina sufletului tău, ai nevoie de plante noi, frumoase, colorate și plăcut parfumate. Inventarizată așadar punctele tale forte, realizările, actele de curaj și dorința pură de a dărui, a iubi și a crește. Exersează zilnic aprecierea de sine și de semeni. Spre exemplu poți scrie la final de zi trei lucruri pe care le-ai făcut bine sau calitățile faine care au ieșit la suprafață peste zi. Pentru că ce semeni, aia culegi, concentrează-te pe latura pozitivă. Poate îți va fi peste mână la început, însă rămâi perseverent în dezvoltarea unui nou obicei.
8. Vorbește despre ce simți. Afirmațiile au un rol esențial în a dezvolta iubirea de sine sănătoasă, dar și în a-ți construi viața pe care ți-o dorești. Așadar, ai grijă la gândurile cărora le dai glas și energie. Alege să vorbești despre ce simți, chiar și despe emoțiile negative. Reprimarea sentimentelor este o formă de a ne respinge pe noi înșine care poate duce la boli precare. Alocă însă o mai mare atenție cuvintelor pe care le folosești și intenției. Creștem iubirea de sine atunci când ne exprimăm sentimentele, nevoile și dorințele. Asta face ca în timp sentimentele negative să se dizolve, iar cele pozitive să se înmulțească.
Cum să cultivi iubirea de sine sănătoasă
9. Trăiește intenționat. O viață trăită cu sens, este o viață plină de iubire. Atunci când acționezi în direcția scopului tău, faci totodată pași spre iubirea de sine sănătoasă. Atenție, dacă nu-ți cunoști încă scopul clar este în regulă. Important este să ai intenția de a ți-l găsi și vei vedea că ușor, ușor vei mergi spre el. Iar de aici, sentimentul de împlinire și iubire va crește proporțional. Dacă ai o idee despre ceea ce-ți dorești de la viață, mergi înainte cu încredere. Te vei iubi mai mult dacă te vezi realizând ceea ce ți-ai propus.
10. Practică recunoștința. Aceasta este vibrația cea mai înaltă care ne deschide inimile. După cum probabil știi, dacă ești în căutarea vindecării și iubirii de sine de ceva vreme, recunoștința s-a dovedit științific ca fiind vindecătoare. Așadar, caută zilnic lucruri, fie ele chiar și mici, pentru care ești recunoscător. Poate fi un zâmbet aruncat de un străin pe trecerea de pietoni sau gustul cafelei dimineața. Notează orice te împlinește din zi și vei vedea cum viața ți se va transforma inimaginabil.
Gânduri de final
Dacă alegi doar una sau două dintre aceste acțiuni de iubire de sine la care să lucrezi, vei începe curând să te accepți și să te iubești mai mult. Este adevărat că nu poți iubi o persoană decât atât de mult cât te iubești pe tine însuți. Așadar, imaginează-ți rezultatul parcurgerii tuturor celor zece pași spre iubirea de sine sănătoasă. Ceilalți vor simți că trebuie să te trateze în același mod. Cu cât ai mai mult din iubirea de sine sănătoasă, cu atât ești mai pregătit pentru relații sănătoase. Chiar mai mult, vei începe să atragi spre tine oameni și circumstanțe care îți susțin bunăstarea.
Mădălina Costache