Întrebări cu care începi vindecarea. Descoperă-te bucată cu bucată și învață să ai grijă de tine

Ca să începi vindecarea este esențial să începi cunoașterea de sine. Iar contrar multor păreri: „Nu este ceva dificil să ai acces la tine însuți.” – spune Anca Maftei în cadrul podcastului Fain & Simplu.

Întrebări cu care începi vindecarea. Descoperă-te bucată cu bucată și învață să ai grijă de tine

Dacă ești în acea etapă a vieții tale în care ai deschiderea să afli și să vindeci părțile rănite din tine, acest material este pentru tine. În rândurile ce urmează vom rezuma primii pași spre vindecare în opinia psihoterapeutului Anca Maftei.

Invitată pentru a doua oară la podcastul lui Mihai Morar, aceasta a vorbit despre cum ne putem vindeca singuri în doar șase luni. Citind asta probabil scepticismul și-a făcut loc în primul rând din mintea ta, însă oferă-ne credit încă puțin. Dacă nu nou, măcar celor peste 1300 de pacienți ai Ancăi sunt cartea ei de vizită și motivul pentru care Mihai Morar îți recomandă să urmărești episodul integral.

Întrebări cu care începi vindecarea. Descoperă-te bucată cu bucată și învață să ai grijă de tine

Hai să începem oferind puțin context. Fiecare dintre noi este un mozaic de părți. Iar vindecarea apare atunci când oferim atenție și iubire fiecăreia în parte atunci când are nevoie. Dacă îți este greu de cuprins informația sau vrei mai multe detalii despre subiect, îți recomandăm să urmărești prima apariție a psihoterapeutei Anca Maftei la Fain & Simplu podcast. Altfel, iată un scurt rezumat ce introduc acele prime întrbări cu care începi vindecarea:

Noi suntem un mozaic de părți. Suntem multilateral dezvoltați. Există o esență a ta, care poate fi numită suflet sau aspectul tău înalt, divin, și dincolo de asta, o multitudine de fațete ale personalității tale.

Tu când acționezi, în 99% din timp, acționezi de la nivelul unei părți din tine. În momentul în care începem să ne dăm seama că este o populație acolo, un labirint foarte colorat și extrem de complex, începem să cunoaștem, fragment cu fragment, aceste aspecte care ne poartă prin viață. Atunci îi punem întrebări:

  • De ce ai venit?
  • Care este intenția ta?
  • Cu ce pot să te ajut?
  • Ce pot să fac ca să fii un pic mai bine?

Pur și simplu începem noi, adică sinele nostru, conștiența noastră, să fim acel terapeut pentru fiecare parte din interiorul nostru.” – Anca Maftei

Cum știi cu ce parte începi? Care este de fapt prima bucată din tine căreia trebuie să-i dai atenție și iubire?

Tot în cadrul conversației de la podcast, aceasta recomandă să începi întotdeauna cu acea parte care este prezentă. Cu alte cuvinte, să începi procesul de cunoaștere și vindecare ascultând vocea care strigă cel mai tare după ajutor în momentul prezent.

Ce este acum prezent, ce este acum important? De multe ori putem întreba sistemul: Cine  vrea să fie ascultat azi? Și atunci mutăm energia în interior și putem afla mai multe despre părțile noastre, implicit despre cum le putem ajuta. Noi putem să le ajutăm, real. Ele poartă energia durerii, a dezamăgirii, a fricii, și atunci când noi aducem energia sinelui, care este compasiune, încredere, iubire, această energie dizolvă practic tot ce au acumulat.” – Anca Maftei

Cum faci diferența dintre părți și intuiție?

De multe ori luăm decizii cu credința faptului că ne-am urmat intuiția. Probabil și ție ți s-a întâmplat să faci ceva sau, din contră, să nu, pe seama intuiției. Cu toate acestea, nu mereu ea este responsbilă de impulsul nostru spre acțiune.

Și părțile au mesaje și de multe ori le confundăm cu intuiția.” – Anca Maftei

Pentru a ne fi mai ușor de înțeles, Anca explică diferența într-un mod fain și simplu:

Părțile au agendă, au un scop. Pe când intuiția sau conexiunea cu sinele nu are scopuri, pentru că divinitatea nu are un scop anume. Doar este, este iubire.”

În plus, cum viața înseamnă mai mult decât teorie, este imperios necesar să treci și la acțiune! De îndată ce înțelegi mesajul transmis de părțile tale, este timpul să faci pași spre vindecare. Care sunt acțiunile de întreprins? Ei bine, doar tu le știi cu adevărat. Doar tu ai acces la nevoile reale ale părților tale și doar tu poți să le îndeplinești.

Știm că poate părea descurajant acest adevăr, însă mai știm și că deți tot ce îți trebuie pentru a face asta. Nu te teme să intri în adâncul tău!

Toate intențiile părților noastre vin din iubire, ca să ne sprijine.” – Anca Maftei

Dacă ești curios să afli cum arată un astfel de exercițiu practic, mergi la minutul 21:36 din episodul 156 și vezi cum parcurge Mihai Morar aceste prime întrebări ajutătoare în procesul de vindecare.

Mădălina Costache

Citește și: