Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă psihoterapeutul Anca Maftei

A citi înseamnă să spargi bariera dintre realitatea ta și un univers fictiv. Procedând astfel, textul devine o oglindă care reflectă convingerile și valorile tale. A citi înseamnă, de asemenea, să-ți folosești realitatea pentru a judeca fiabilitatea universurilor fictive care ți se prezintă. Prin urmare, a citi înseamnă a te scufunda în alte universuri și a te întoarce cu o înțelegere mai profundă a ta.

Lectura este o călătorie de auto-descoperire prin explorarea unui univers fictiv. Pentru cititor, acest univers trebuie să treacă bariera dintre a fi simplu text pe o pagină și o poveste în care cititorul poate investi emoțional.

Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă psihoterapeutul Anca Maftei

În podcastul Fain & Simplu, Mihai Morar a aprofundat procesul de călătorie către sine într-o convesație cu  Anca Maftei – psihoterapeut sistemic, psiholog clinician cu peste 15 ani de experiență și creatoare a metodei terapeutice unice în lume – RE-Generation.

În cadrul acestei discuții din care cu siguranță vei avea multe de învățat, Anca Maftei ne recomandă și  cartea „101 apărări. Cum se autoprotejează mintea”, scrisă de Jerome S. Blackman

„Niciun mecanism nu trebuie dărâmat. Este vorba de incluziune și legea apartenenței toată lumea are dreptul să aparțină”, povestește Anca Maftei despre această carte în cadul podcastului Fain & Simplu.

Află mai multe despre cartea „101 apărări. Cum se autoprotejează mintea”

Mintea omului are o capacitate uimitoare de a inventa mecanisme care să îl protejeze de conștientizarea emoțiilor neplăcute. Aceste mecanisme sunt adesea mascate și operează fără că individul să le conștientizeze. De exemplu, un individ incapabil să își accepte sentimentele de furie la adresa cuiva apropiat poate în schimb resimți o ura intensă față de propria persoană. Când acesta ajunge la camera de garda suferind de depresie severă, capacitatea terapeutului de a aduce în discuție operația defensivă de întoarcere asupra propriei persoane se poate dovedi extrem de utilă în prevenirea unei tentative suicidare sau a altor comportamente autodistructive ale pacientului.

Apărările, prezente nu numai în psihopatologie, ci și în sănătatea psihică, sunt descrise de autor în funcție de diferitele etape ale dezvoltării psihosexuale, precum și de tipul de patologie. Pentru practicienii psihoterapiei, este recomandat și modul de a aborda apărările în diverse tipuri de psihoterapie.

Jerome S. Blackman, este profesor de psihiatrie clinică la Eastern Virginia Medical School și profesor de psihologie la Virginia Wesleyan College, precum și psihanalist formator și supervizor la New York Freudian Society.