Mic ghid pentru chiriași: tips & tricks pentru oricine vrea să închirieze un apartament

Mic ghid pentru chiriași: tips & tricks pentru oricine vrea să închirieze un apartament
sursă foto: Dreamstime

Căutarea și apoi alegerea unui apartament pe care să-l închiriezi pot fi o adevărată provocare, mai ales dacă este prima dată când faci acest pas și nu prea știi de unde să începi. Tocmai de aceea am încercat să structurăm informațiile esențiale, de care ai nevoie, într-un scurt ghid pentru chiriași. În acest fel sperăm să-ți fie mai ușor să începi procesul.

Am numit acest articol „mic ghid pentru chiriași” pentru că, în esență, asta și este. Un mic ghid practic, cu sfaturi la îndemână, dar la care poate că nu te-ai gândit până acum sau cărora nu le-ai acordat suficient de multă importanță.

Mic ghid pentru chiriași: Tips & tricks pentru oricine vrea să închirieze un apartament

Stabilește zonele care te interesează

Primul pas în căutarea oricărui apartament constă în stabilirea unei liste cu zonele care te interesează. Sigur, poate fi vorba despre o singură zonă – situație în care, uneori, poate fi mai ușor să cauți ceea ce îți dorești.

De obicei, însă, chiriașii iau în considerare și zone adiacente celei principale, din diferite motive: fie pentru că pot găsi un apartament pe placul lor în zona principală de interes, dar acesta depășește cu mult bugetul alocat inițial; fie pentru că există posibilitatea să nu găsească o locuință care să le bifeze toate criteriile esențiale.

Cum stabilești zona sau zonele care te interesează? Ei bine, bugetul – despre care vom vorbi în curând – nu ar trebui să fie singurul criteriu de orientare. Contează și distanța de la apartament până la locul de muncă (în cazul în care te deplasezi la birou) sau până la principalele puncte de interes pentru tine.

Mic ghid pentru chiriași: Tips & tricks pentru oricine vrea să închirieze un apartament
Mic ghid pentru chiriași: Tips & tricks pentru oricine vrea să închirieze un apartament

Punctele de interes depind și de stilul tău de viață. De exemplu, dacă ești o fire activă, care face sport în natură, poate că ar fi o idee bună să te orientezi către o zonă verde sau măcar să găsești o locuință în vecinătatea unui parc.

Totodată, poate fi de mare ajutor să ai acces rapid la mijloacele de transport în comun, mai ales dacă nu ai mașină personală sau nu obișnuiești să te deplasezi cu ea.

Criteriile de întocmire a listei cu zonele diferă, bineînțeles, de la o persoană la alta. Ce vrem să-ți spunem, însă, e că poate fi util să te orientezi către una care se remarcă prin mai multe „calități”, și nu doar printr-un preț superprietenos.

Uite de ce:

Dacă, să zicem, alegi o zonă avantajoasă exclusiv din punctul de vedere al prețurilor de închiriere, fără acces rapid la mijloacele de transport în comun și aflată la o mare distanță de locul tău de muncă, s-ar putea să ajungi să dai pe transportul lunar la fel de mult sau chiar mai mult decât este prețul de închiriere a unui apartament mai scump decât cel ales de tine, dar poziționat mai bine față de punctele tale de interes.

Stabilește un buget

Am lăsat stabilirea bugetului pe locul #2, fiindcă acesta depinde foarte mult de zona/zonele care te interesează. Prin urmare, mai întâi e important să cercetezi prețurile practicate în fiecare zonă din cele de pe lista ta. Vezi care e prețul minim de închiriere a unui apartament și ce facilități ți se oferă pentru suma respectivă, apoi fă același lucrul și pentru prețul maxim.

De exemplu, apartamentele mai scumpe pot fi amplasate în imediata vecinătate a mijloacelor de transport în comun sau în imobile noi/cu o clasă energetică avantajoasă sau pot fi renovate recent și dotate cu mobilier și aparate electrocasnice de ultimă generație.

stabilește un buget

Ține cont de astfel de criterii în stabilirea bugetului personal, pentru a nu-ți crea așteptări nerealiste. Dacă tu te-ai gândit la un anumit buget și, în urma căutărilor, constați că niciunul dintre apartamentele descoperite nu se ridică la înălțimea nevoilor și așteptărilor tale actuale, s-ar putea ca bugetul să nu fie realist și, în acest caz: fie să trebuiască să-l mai crești; fie să-ți ajustezi așteptările într-un mod (mai) obiectiv, raportat la bugetul actual.

Stabilește-ți o listă cu criterii esențiale de la care să (încerci să) nu te abați

Zona de interes e, de obicei, un criteriu esențial universal. Celelalte pot să difere de la un chiriaș la altul. Prin urmare, gândește-te care sunt nevoile tale cele mai importante, care este stilul tău de viață și cum ar putea veni un apartament în întâmpinarea lor.

Astfel, poți să constați că ai nevoie să găsești un apartament într-o zonă verde, cu multe parcuri, eventual pet-friendly, dacă ai și un animal de companie. Sau poate că îți dai seama că e foarte important pentru tine să găsești o locuință dotată cu centrală termică sau cu balcon. Mai mult, poate că e musai să găsești un apartament nemobilat, pe care să-l mobilezi conform nevoilor și preferințelor tale. Acestea sunt doar câteva exemple pe care le poți lua în considerare.

făcând o listă - Mic ghid pentru chiriași: tips & tricks pentru oricine vrea să închirieze un apartament

De ce e atât de important, totuși, să ai o listă a criteriilor esențiale? În primul rând, aceasta te ajută să-ți restrângi opțiunile, lucru ce simplifică întregul proces. În al doilea rând, te asiguri că te vei simți confortabil în viitorul loc în care vei sta – pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă, în funcție de perioada contractuală. Acest lucru e cu atât mai important dacă intenționezi să închiriezi pe o perioadă mai lungă – de câțiva ani.

Totodată, alegerea apartamentului va fi una mai rațională, mai „cumpătată”. Gândește-te că e posibil, de exemplu, să te „fure” designul spectaculos al unui apartament atent mobilat și decorat, dar care nu se potrivește, de fapt, nevoilor tale pe termen mediu/lung.

Sigur, pentru mulți dintre noi e important ca apartamentul să fie plăcut din punct de vedere estetic, însă dacă, să zicem, nu e într-o zonă avantajoasă pentru noi, acest criteriu nu e arhisuficient.

Vezi care-ți sunt preferințele opționale

Pe lângă lista criteriilor esențiale – care țin mai degrabă de „nevoile tale fundamentale” de la un apartament – e foarte util să întocmești și o listă a… preferințelor opționale!

Aceasta e, cumva, mai degrabă legată de dorințe sau, mai bine spus, de acele calități bonus pe care ți-ar plăcea să le întrunească respectivul apartament, dar la care poți foarte bine renunța, câtă vreme găsești o locuință care le bifează pe cele esențiale și care, foarte important, îți creează o stare inițială de bine.

De exemplu, ți-ai putea da seama că ți-ar plăcea ca apartamentul să fie amplasat într-un imobil recent construit, dar nu te-ar deranja nici să locuiești într-unul ceva mai vechi, câtă vreme e mobilat modern și dotat cu centrală termică. Sau poate că ți-ar plăcea să aibă un mic balcon sau o mică zonă de relaxare, dar acesta nu e un criteriu esențial. Sigur, astfel de criterii sunt opționale pentru unii dintre noi, dar fundamentale pentru alții: pentru cineva, e musai ca apartamentul să aibă balcon.

femeie la balcon

Contează să identifici ce înseamnă pentru tine „calitățile bonus ale unui apartament” – calități care, atenție, pot duce la ușoara creștere a prețului de închiriere. Întreabă-te, însă, și dacă într-adevăr se justifică pentru tine să plătești mai mult.

Răspunsul depinde de importanța pe care o joacă, în cazul tău, respectiva calitate bonus. Uite o idee utilă: poți să treci criteriile opționale în ordinea descrescătoare a gradului lor de importanță.

Vezi care sunt costurile de întreținere lunare

Desigur, acestea fluctuează de la o lună la alta, dar și de la un sezon la altul. Ideea e să-ți faci o părere generală și, în punctul în care ai de ales între două sau mai multe apartamente (să zicem că între unul amplasat într-un bloc vechi și unul amplasat într-un imobil construit recent), să pui în balanță cheltuielile lor de întreținere.

calcul buget chirie

Într-o situație de acest gen, e posibil ca apartamentul din bloc mai vechi să aibă un preț de închiriere mai mic, dar cheltuieli de întreținere (în special în sezonul rece și mai ales dacă blocul nu e izolat) mai mari și, astfel, la final de lună, să fie de fapt mai scump, per total, decât apartamentul cu preț de închiriere mai mare, amplasat într-un imobil nou.

Sigur, nu e o situație universal valabilă (uneori, costurile lunare de întreținere a unui apartament situat în bloc nou pot fi mai ridicate decât cele ale unui apartament situat în bloc mai vechi), ci doar un exemplu pe care îl poți lua în considerare.

Vezi dacă rezonezi cu proprietarul

Pe lângă toate cele de mai sus, contează și să rezonezi cu proprietarul și să existe înțelegere reciprocă. E important ca amândoi să fiți mulțumiți de colaborarea pe care urmează s-o aveți.

Uite, de exemplu, poate că vă înțelegeți foarte bine în timpul discuției telefonice și/sau la vizionare, dar când îl întrebi dacă poți face unele modificări (de pildă, îl întrebi dacă ar putea scoate unul dintre fotoliile din living, ca să-ți aduci biroul de lucru), constați că nu sunteți pe aceeași lungime de undă, situație în care fie poți decide să cauți un apartament suficient de spațios, încât să-ți permită să-ți aduci biroul; fie poți găsi un apartament similar, dar al cărui proprietar e deschis la o astfel de modificare.

Bonus: ascultă-ți (și) intuiția

Acesta e mai degrabă un „sfat bonus”, ce ține de latura emoțională, spre deosebire de cele de până acum, care au ținut de partea obiectivă, rațională. Dar s-ar putea să-ți prindă bine, așadar îl incudem în micul nostru ghid pentru chiriași.

Mic ghid pentru chiriași: tips & tricks pentru oricine vrea să închirieze un apartament

Pot exista situații în care găsești/vizionezi un apartament ce-ți bifează criteriile esențiale și cu al cărui proprietar rezonezi – și totuși, nu te vezi locuind în el. Are o atmosferă care nu-ți transmite sentimentul de „acasă” – și pentru destui chiriași, sentimentul de „acasă” e foarte important în alegerea locului unde vor sta pe o perioadă mai lungă.

Dacă te regăsești în această descriere, atunci e util să-ți asculți și… inima. Să te întrebi dacă te vezi locuind în următorii 2-3-5 ani în apartamentul respectiv. Dacă te vezi savurându-ți cafeaua în bucătărie sau în living. Dacă sufrageria ți se pare un mediu plăcut în care să lucrezi, în caz că lucrezi de acasă sau ești freelancer.

Contează ca apartamentul nu doar să bifeze toate criteriile de pe listă, ci să-ți transmită o stare de bine, de liniște, de confort lăuntric, nu doar exterior.

Gând de final

Așadar, sperăm ca acest scurt ghid pentru chiriași să te ajute în căutarea și alegerea apartamentului potrivit pentru tine, pentru nevoile tale și, nu în ultimul rând, și pentru sufletul tău. Spor la găsit locul care, pentru o perioadă, să-ți fie un „acasă” autentic!