Beneficiile cafelei pentru organism și starea de spirit

sursă foto: Unsplash

Ieșim la o cafea? este, cel mai probabil, una dintre întrebările cele mai frecvente pe care oamenii și le adresează atunci când vor să se întâlnească – fie în interes personal sau profesional. Nici nu este de mirare, în contextul în care savurarea cafelei este și un ritual de socializare răspândit în întreaga lume.

Pe de altă parte, savurarea unei cești de cafea poate fi și un moment intim, pe care îl petrecem noi cu noi: atunci când vrem să ne relaxăm, să ne facem ordine în gânduri sau, pur și simplu, să ne bucurăm de o nouă dimineață.

De cele mai multe ori, bem cafea mai degrabă pentru beneficiile sale pentru starea de spirit. Rareori luăm în considerare și beneficiile sale pentru sănătate. Poate că nici măcar nu ne-am gândit la faptul că o ceașcă de cafea ar putea să ne facă un bine sănătății.

Ce nutrienți conține cafeaua

Cafeaua conține o parte esențială din necesarul zilnic de vitamine și minerale. În acest sens, o ceașcă de cafea asigură:

  • 11% din necesarul zilnic de vitamina B2 (benefică, printre altele, pentru prevenirea durerilor de cap, pentru sănătatea oculară, dar și a părului și a pielii);
  • 6% din necesarul zilnic de vitamina B5 (esențială pentru menținerea sănătății sistemului digestiv, precum și pentru menținerea sănătății pielii);
  • 3% din necesarul zilnic de mangan (benefic, printre altele, pentru sănătatea sistemului osos) și potasiu (important și pentru funcționarea optimă a sistemului nervos, pentru menținerea sănătății cardiovasculare);
  • 2% din necesarul zilnic de magneziu (despre care se consideră că are un rol important în reglarea tensiunii arteriale, precum și în prevenirea migrenelor) și niacină (care poate contribui la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, dar și la îmbunătățirea funcțiilor creierului).

Beneficiile cafelei pentru organism

Există numeroase studii care analizează efectele consumului de cafea asupra sănătății. Astfel, unii cercetători au descoperit că aceasta ar putea avea beneficii importante pentru funcționarea optimă a organismului, beneficii corelate cu nutrienții anterior prezentați.

Potrivit unor surse, consumul moderat de cafea ar putea fi asociat, printre altele, cu:

Arderea grăsimilor

Cafeina din compoziția cafelei contribuie la arderea rapidă a grăsimilor și la îmbunătățirea metabolismului.

Reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare

Unele studii arată că un consum moderat de cafea ar putea avea un rol important în prevenirea insuficienței cardiace.

Îmbunătățirea activității fizice

Cafeaua ar putea avea un rol esențial și în ceea ce privește performanța din timpul activității fizice, prin faptul că ar îmbunătăți atât circulația, cât și rezistența la efort.

Beneficiile cafelei pentru starea de spirit

Unii cercetători au ajuns la concluzia că între consumul moderat de cafea și starea de bine ar putea exista o legătură. Astfel, cafeina ar putea reduce riscul de instalare a depresiei, una dintre cele mai frecvente tulburări emoționale din zilele noastre.

Totodată, dacă privim consumul de cafea ca pe un ritual de relaxare, în care ne deconectăm de la grijile acumulate în ultima vreme, de la gândurile obositoare, putem spune că acesta ar putea fi un factor important pentru îmbunătățirea stării de spirit.

Cum să pregătești cea mai bună ceașcă de cafea

Nu există o rețetă universală pentru prepararea celei mai bune cești de cafea. După cum am spus, savurarea cafelei este în sine un ritual personal, care depinde de preferințele fiecăruia dintre noi.

Astfel, în timp ce unii optează pentru cafeaua clasică, la ibric, alții aleg varianta cafelei instant sau a cafelei preparate la espressor.

Așadar, dacă vrei să înveți cum să-ți pregătești cea mai bună ceașcă de cafea, este esențial să privești tot acest proces ca pe un ritual de descoperire și redescoperire a gusturilor personale.

Încearcă mai multe sortimente de cafea (sub formă de boabe, cafea solubilă, sub formă de capsule etc.), testează mai multe modalități de preparare (la ibric, la presa franceză, la espressor etc.), dar și tot felul de rețete care îți fac cu ochiul (de la rețete de cafea cu lapte, până la rețete de espresso și latte macchiatto).

Privește tot procesul de învățare ca pe o călătorie prin care descoperi ce îți place și ce nu îți place. În cele din urmă, vei ști care este acea aromă de cafea făcută parcă să-ți răsfețe papilele și sufletul.

Savurarea cafelei, un mic ritual matinal de relaxare
(sursă foto: Unsplash)

Câtă cafea e recomandat să bem zilnic

Recomandările referitoare la consumul zilnic de cafea depind în mare măsură și de eventualele probleme de sănătate.

În cazul adulților care nu se confruntă cu nicio afecțiune, consumul maxim recomandat este de aproximativ 300-400mg de cofeină. Desigur, și această cantitate poate să difere de la o situație la alta și de la un organism la altul.

De pildă, persoanele însărcinate ar trebui să scadă cantitatea de cafea consumată zilnic.

O cantitate mai mare de cafeină decât cea recomandată ar putea favoriza, printre altele, apariția insomniilor și a palpitațiilor.

Concluzie

Așadar, dincolo de faptul că servirea cafelei este, pentru unii dintre noi, un ritual de relaxare sau de socializare, aceasta ar putea avea multiple beneficii importante pentru buna funcționare a organismului, câtă vreme este consumată cu moderație.

Adelina Bălan