Cum îți poți crea propria dietă personalizată

sursă foto: unsplash.com

În calitate de entuziaști ai bunăstării, știm că printre lucrurile care ne fac să ne simțim bine se regăsesc alimentele integrale, mișcarea regulată și conectarea (cu cei dragi și cu universul, nu cu telefoanele noastre!). Odată cu sosirea noului an, cu toții ne-am putea folosi puțin mai mult din asta. De aceea, dorim să îți oferim o serie de sugestii despre cum îți poți crea propria dietă personalizată.

Aceasta poate fi o bună resursă dedicată, plină de moduri simple și practice prin care poți adăuga mai multă sănătate și bunăstare zilei tale.

Dacă îți dorești o schimbare radicală în viața ta îți recomandăm însă să apelezi la ajutor profesional.În același timp, chiar tu poți fi cel care poate descoperi ce iubește corpul tău și ce este mai bine să elimini din stilul tău de viață.

Cum îți poți crea propria dietă personalizată

Abordările personalizate de nutriție reprezintă viitorul lumii wellness. Când vine vorba de descoperirea celei mai bune abordări pentru fiecare individ, există câțiva factori importanți care pot sta la baza unei diete personalizate:

1. Genetica

Doar pentru că ai citit că ceva sau unele alimente sunt mai bune nu înseamnă că este optim pentru tine. Mâncarea  aliniată cu genetica noastră a evoluat și a devenit mult mai răspândită în ultimii ani.

Deși avem multe de învățat, știm că există multe gene care îți reglează metabolismul și modul în care procesezi alimentele. În plus, anumite alimente și nutrienți îți optimizează expresia genelor.

Aceasta este cunoscută sub numele de epigenetică sau regulatorii biochimici ai expresiei noastre genice. Epigenetica se referă la modul în care comportamentele noastre, alegerile alimentare și mediul înconjurător pot afecta modul în care genele se exprimă.

2. Istoricul personal și istoricul familiei

Dincolo de genetică, dacă ai un istoric familial cu probleme de sănătate sau te-ai luptat cu anumite provocări metabolice de-a lungul vieții, acest lucru este important de reținut atunci când vine vorba de alegerile dietetice.

De exemplu, unii oameni sunt mai predispuși să aibă intoleranță la carbohidrați sau să prezinte un risc de sensibilitate la gluten.

3. Microbiom și metabolism

Microbiomul joacă un rol important în sănătatea și metabolismul tău și chiar și într-o dietă personalizată. Când microbii din intestine sunt dezechilibrați, corpul tău nu poate absorbi nutrienții așa cum ar trebui. Microbiomul poate fi testat printr-o serie de analize, tocmai de aceea îți recomandăm să apelezi la o persoană specializată în nutriție. Aceste constatări ajută la crearea unei abordări personalizate a recomandărilor nutriționale.

Desccoperă și cele 10 semne care arată că mănânci prea multă sare

4. Testarea alergiei alimentare și a sensibilității

Deși există multe controverse cu privire la testarea alergiilor și a sensibilității alimentare, aceasta poate fi foarte utilă și poate schimba viața. Este o modalitate de a înțelege dacă stilul tău alimentar actual funcționează pentru tine.

Acest tip de testare îți poate schimba modul în care te uiți personal la mâncare. Astfel, vei putea găsi cauza principală a oricăror simptome pe care le întâmpini.

Cele mai frecvente alimente care provoacă probleme sunt glutenul și lactatele. Altele includ ouă, porumb, soia, cereale, fasole și, uneori, solaanele (roșii, ardei, cartofi, vinete) și nuci și semințe. Dar din nou, totul este individual.

5. Timpul

Cercetările privind postul sugerează că poate oferi o serie de beneficii pentru sănătatea generală, cum ar fi gestionarea inflamației, echilibrul zahărului din sânge, plus repararea și regenerarea mitocondriilor. Cheia aici este să încerci singur și să găsești ceea ce funcționează pentru tine, împreună cu stilul și programul tău de viață.

În general se recomandă să începem cu un post de 12 ore în fiecare zi: Nu mânca cina după apus, nu gusta după cină și lasă 12 ore până la micul dejun. Unii oameni pot beneficia de un post de 16 ore de două ori pe săptămână sau mai des dacă funcționează pentru ei.

6. Impactul stresului

Mâncarea ar trebui să dea putere oamenilor, nu să favorizeze rușinea sau vina. Și este important să aplici acest principiu atunci când determini un stil optim de alimentație sănătoasă.

Dietele de privare nu sunt o opțiune bună. Acestea pot fi greu de susținut toată viața și pot duce la pofte sau la o relație nesănătoasă cu mâncarea. În schimb, se recomandă să îți concentrezi atenția asupra alimentelor sănătoase și să elimini doar alimentele care îți fac rău.

7. Sezonalitate

Consumul de alimente organice cultivate local, în conformitate cu vremea și schimbările sezoniere este extrem de benefic. Asta deoarece pot fi extrem de benefice pentru sănătatea noastră. Produsele culese când sunt coapte au un conținut mai mare de nutrienți – plus alimentele care nu au fost pulverizate cu pesticide, substanțe chimice și conservanți au adesea niveluri fitochimice mai ridicate, deoarece trebuie să se protejeze în mediul lor.

Concluzie

Cunoașterea nevoilor tale unice te poate ajuta să  îți proiectezi un mod de a mânca, un regim personalizat de suplimente și un plan de exerciții pentru a te ajuta să prosperi.