Cele mai frumoase citate despre simplitate

sursă foto: Pexels

Simplitatea înseamnă frumusețe. Simplitatea înseamnă eleganță. Simplitatea înseamnă să știi să te bucuri de splendoarea fiecărui răsărit și apus. Să poți visa cu ochii deschiși la orice vârstă. Să ai curaj să râzi cu gura până la urechi, așa cum o făceai când erai mic copil. Să savurezi în tihnă ceaiul preferat, în timp ce asculți o melodie pe care n-ai mai ascultat-o, poate, de mult. Simplitatea înseamnă să te bucuri ca un copil de lucrurile aparent mărunte: de fapt, ele sunt cele care contează cu adevărat și care dau sens vieții de zi cu zi. Simplitatea mai înseamnă și să trăiești în prezent. Să trăiești prezent(ă).

Și da, simplitatea se atinge cu greu, dar putem începe să ne apropiem de ea prin fiecare alegere pe care o facem: fie că e vorba despre (re)construirea garderobei, reorganizarea priorităților sau alegerile alimentare de zi cu zi.

Da, simplitatea are și o parte practică. Dar până s-ajungem la acea parte practică, ți-am pregătit o listă cu 23 de citate despre simplitate, care să te facă să zâmbești. Și care, mai ales, să-ți reamintească de esența și arta simplității. Căci simplitatea este o artă. O artă esențială pentru o viață trăită-n tihnă. 

Citate despre simplitate 

Frumusețea înseamnă simplitate 

  • Simplitatea adevărată unește bunătatea cu frumusețea. – Platon
  • Adevărata frumusețe izvorăște din sublim și simplitate. – Voltaire
  • Tot ce este obișnuit este simplu, dar nu tot ce este simplu este obișnuit. Simplitatea este una dintre principalele caracteristici ale frumuseții; ea este esențială sublimului. – Denis Diderot
  • Simplitatea este principala condiție a frumuseții morale. – Lev Tolstoi
  • Frumusețea stilului, a grației, a ritmului și a armoniei depinde de simplitate. – Platon

Eleganța înseamnă simplitate

  • Secretul eleganței constă în simplitate. – Christian Dior
  • Simplitatea este cel mai sofisticat lucru. – Leonardo da Vinci

În paradis regăsim simplitate

  • Orice paradis nu poate fi decât o mare simplitate. – Octavian Paler 

Simplitatea este esențială măreției

  • Nu există măreție acolo unde nu există simplitate, bunătate și adevăr. – Lev Tolstoi

Simplitatea este o calitate

  • Simplitate – iată calitatea pe care aș dori s-o am înainte de toate. – Lev Tolstoi
  • Am trei lucruri de învățat: simplitatea, răbdarea, compasiunea. Acestea sunt cele mai prețioase comori. – Lao Tse 

Simplitatea-n artă

  • Simplitatea nu este un țel în artă, dar ajungi la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor. – Constantin Brâncuși

Esența simplității

  • Simplitatea este parte esențială a lucrurilor complicate. – Constantin Brâncuși
  • Simplitatea este esența fericirii. – Cedric Bledsoe
  • Cea mai mare bogăție este să fii mulțumit cu puțin. – Platon
  • Uneori, întrebările sunt complicate, iar răspunsurile – simple. – Dr. Seuss
  • Dacă nu poți să explici un lucru într-un mod simplu, înseamnă că nu-l înțelegi suficient de bine. – Albert Einstein 
  • Simplitatea este un lucru greu de obținut. – Charlie Chaplin

Simplitatea vieții

  • Prin simplitate, viața devine mai plăcută, mai nevinovată și mai bună. – Montaigne
  • Viața este cât se poate de simplă, doar că noi insistăm să o complicăm. – Confucius
  • Pentru a fi mai bogat, mai fericit și mai liber, tot ce îți trebuie este să… îți dorești mai puțin. – Francine Jay
  • Cu cât am avut nevoie de mai puțin, cu atât m-am simțit mai bine. – Charles Bukowski
  • Cu cât ai mai mult, cu atât ești mai ocupat. Cu cât ai mai puțin, cu atât ești mai liber. – Maica Tereza 

Cum poți aduce simplitatea în viața ta

Să nu confundăm simplitatea cu minimalismul, deși minimalismul excelează la capitolul simplitate și funcționalitate. Minimalismul e un stil de viață, e o filosofie de viață, iar pentru a-l urma, e important să rezonezi cu ea. Nu vorbim, însă, despre minimalism de data aceasta.

Vorbim despre arta simplității, așa cum ți-am promis în prima parte a articolului. Vorbim despre partea „practică” a simplității. Iată, așadar, câteva metode prin care poți aduce simplitatea în viața ta, astfel încât să fii din ce în ce mai aproape de… esența lucrurilor:

  • Învață să trăiești în prezent. Să trăiești prezent(ă). Aici și acum. Când te tot agăți de trecut sau viitor, există riscul să-ți complici viața și să uiți, de fapt, să mai trăiești. Să lași, poate, bucuriile să treacă pe lângă tine. Să nu mai vezi lucrurile esențiale de lângă tine… sau din tine. Pentru a (re)începe să trăiești în prezent, poți încerca să meditezi sau să faci yoga.
  • Analizează-ți garderoba. Sigur că nu e musai să te rezumi la o garderobă-capsulă, dacă nu ți se potrivește neapărat acest concept. Dar întreabă-te: ai nevoie de toate lucrurile din dulap? Le porți pe toate? Te simți bine/confortabil în toate? Ți se mai potrivesc toate ție, celui/celei de acum? Sau mai degrabă de unele ai și uitat sau le ții fără un scop precis? Simplifică-ți garderoba și… îți vei simplifica viața. Vei economisi timp dimineață de dimineață, vei face combinații mai ușor și vei alege să păstrezi doar piesele care te reprezintă și pe care le porți cu drag, la fel ca prima dată. Economisind astfel timp, îl vei putea investi în activități care ți-aduc pace-n suflet. Ai putea citi o carte, face o plimbare în natură, savura în tihnă cafeaua sau suna un prieten drag. Sau ai putea sta pur și simplu: tu cu tine, în liniște. 
  • Savurează fiecare îmbucătură de mâncare. Fă alegeri alimentare echilibrate. Nu cumpăra doar din impulsul de moment un aliment care riscă să expire-n frigider până ajungi la el. Astfel, eviți risipa alimentară, ai mai multă grijă de sănătatea ta (inclusiv de sănătatea ta financiară) și chiar poți deveni mai creativ(ă) în bucătărie. Ca să prepari mâncăruri sănătoase, îți trebuie doar un strop de imaginație și uneori doar câteva ingrediente de bază, simple, dar gustoase și echilibrate din punct de vedere nutrițional. Totodată, să-nveți să savurezi fiecare îmbucătură – în loc să te gândești la cu totul altceva sau să scrollezi pe rețelele de socializare – e tot o formă de a trăi prezent(ă) în prezent. Adică e un act de simplitate 🙂 pe care îl poți exersa până îți iese. 
  • Reorganizează-ți locuința. Același principiu ca la garderobă: renunță la obiectele care doar aglomerează spațiul și pe care nu le folosești deloc. S-ar putea să te surprindă cât spațiu poți să câștigi renunțând la o piesă de mobilier care nu-și mai are locul, de pildă, în living. Totodată, reinterpretează unele obiecte, dă-le un nou rol și scrie-le o nouă poveste: repară ce poate fi reparat, revopsește unele piese, mută unele lucruri. Fă din locuința ta un „acasă” simplu și autentic, care să-ți răsfețe sufletul, mintea și trupul. Și nu, nu e musai să cheltui sume colosale, ci dimpotrivă. 
  • Folosește înțelept timpul petrecut pe telefon, laptop, tabletă. Evită să scrollezi ore-n șir, fără niciun scop. În schimb, stai mai mult cu tine și cu cei dragi, fii prezent(ă) în conversații, în plimbări, în ieșiri la restaurant sau parc. Dă-ți și dă-le celor dragi atenția cuvenită.

Gând de final

Simplitatea e o artă pe care fiecare dintre noi poate-ncepe să o practice: poate mai stângaci la început, dar hei – orice început aduce cu sine provocări mai mari sau mai mici. Dar tot procesul de simplificare a vieții îți poate aduce multe bucurii, mai mult timp pentru tine, pentru cei dragi, mai multă liniște și, în esență, mai multă bogăție și libertate sufletești.