Site icon Fain si Simplu

Cu ce te ajută cărțile de ficțiune

Cu ce te ajută cărțile de ficțiune

Dacă vrei să atingi succesul în această viață, atunci ar trebui să faci din citit un obicei. Îți sună cunoscut? Toată lumea te îndeamnă să citești pentru a-ți îmbogății cunoștiințele. Cirește cărți de istorie, dezvoltare personală sau lecture specific obiectului tău de activitate. De exemplu, dacă ești freelancer, citește despre managemntul financiar, despre marketing sau vânzări. Puțini sunt cei ce recomandă cărțile de ficțiune. La urma urmei, cu ce te ajută? Relaxare și pierdut de vreme, nu? Greștit!

Ficțiunea este o bijuterie uitată, o fântână neexploatată de cunoștințe și informații. O persoană care se dezvoltă și urmărește succesul ar trebui să se cufunde în ficțiune și să o citească din belșug. Dacă nu vezi beneficiile cu ochiul liber, aruncă o privire mai jos și descoperă:

Cu ce te ajută cărțile de ficțiune

Înțelegi perspectivele altora

Ficțiunea are o putere pe care nici o altă formă de comunicare nu o are! Doar citind cărțile de ficțiune poți intra complet în mintea altcuiva. Trăind viața altcuiva și având acces la gândurile, emoțiile și sentimentele lui, poți înțelege cu mult mai multe decât dintr-un material lipsit de subiectivitate. Având o nouă perspectivă te va ajuta să fii mai empatic cu ceilalți. Ficțiunea deschide calea către compasiune și iubire față de semeni și față de tine însuți. Aduce un potențial de creștere uriaș, având ocazia să observi noi moduri de a gândi și a acționa, altele decât felul tău natural de a trăi.

Cărțile de ficțiune te ajută să vezi lumea prin ochii unui personaj

Văzând un alt om interacționând de aproape cu lumea din jurul lui, aduce un mare plus în viața ta. De exemplu, când studiezi istoria, lecturarea unei cărți istorice îți oferă o serie de fapte și anecdote seci. Ficțiunea istorică te plasează în mijlocul perioadei de timp, îți permite să atingi și să gusti lumea din jurul tău, să interacționezi cu contemporanii, să rezolvi probleme. Înțelegi perioada în context așa cum nu ai putut niciodată din perspectiva îndepărtată a unei cărți de istorie.

Ficțiunea bună pătrunde adânc în tărâmurile psihologiei și filosofiei. Explorează și descoperă paradigma. Îți permite să înțelegeți perspective pe care nu le-ai văzut niciodată până acum, atât psihologice, cât și fizice.

Cărțile de ficțiune te pun într-o situație complet diferită de viața ta de zi cu zi. Poți avea alt gen, altă vârstă, altă naționalitate, alt job și să trăiești într-un loc cu totul nou. Poți fi un explorator, un om de știință, un artist, o mamă tânără și singură sau un caban orfan sau un soldat.

Când îți scoți din nou masca – așezi cartea – pleci schimbat. Ai înțeles lucruri pe care nu le înțelegeai înainte și asta îți modelează viziunea asupra lumii.

Cărțile de ficțiune adâncesc înțelegerea evoluției

Totul evoluează — indivizii evoluează. Paradigmele evoluează. Culturile evoluează. Tehnologia evoluează. A studia istoria înseamnă a studia evoluția civilizației.

Toate poveștile au arcuri narative – un început, un mijloc și un sfârșit. Acest arc marchează o evoluție – fie că este vorba de un personaj sau de o serie de evenimente. Ceva iese schimbat.

Acest fenomen de evoluție este important pe mai multe niveluri. La scară conceptuală, urmărirea evoluției care se produce în ficțiune este valoroasă, deoarece ficțiunea se ocupă de linii de timp accelerate. Puteți vedea lucrurile dintr-o perspectivă redusă și puteți vedea lucruri pe care nu le-ați observa în viața de zi cu zi. Urmărirea evoluției te va ajuta să înțelegi întreg procesul.

La nivel de individ, urmărirea evoluției personajelor te ajută să înțelegi evoluția umană individuală – atât a celor din jurul tău, cât și a ta.

La un nivel mai larg, ficțiunea îți permite să vezi evoluția evenimentelor, narațiunilor, traiectoriilor – chiar și a societăților.

Ficțiunea îți permite să vezi imaginea de ansamblu

Drumul din punctul A în punctul B se aplică peste tot în viața cotidiană. Mereu există un fir epic, însă de multe ori nu-l putem observa, fiind prinși în acțiune. Cărțile de ficțiune te ajută să vezi cum se întâmplă totul și mai cu seamă să înțelegi de ce.

Ficțiunea îți permite să privești lumea dintr-o perspectivă îndepărtată

În cărțile de ficțiune, lucrurile importante sunt evidențiate. Autorul alege să detalieze momentul definitoriu pentru viața personajelor sale, astfel încât tu să înțelegi mai profund întreaga acțiune. Acest lucru nu este valabil în realitate. De multe ori, trecem nepăsători peste clipele cu adâncă însemnătate pentru noi.

O evoluție care poate dura ani de zile, de exemplu: construirea unei relații, desfășurarea unui război, deteriorarea unui tânăr puternic într-un bătrân slab, poate fi observată în câteva ore.

Ficțiunea îți face viața mai bogată

Cărțile de ficțiune se ocupă de lucrurile care ne fac fundamental umani. Conflict, pasiune, dragoste, poftă, frică, ură, gelozie, invidie, entuziasm, etc. Toate lucrurile după care tânjești sau de care îți este teamă sunt puse la îndemâna ta, astfel încât să le guști într-un mediu sigur pentru tine. Poți învăța din consecințele altora și astfel să-ți creezi o nouă rută de parcurs în viață. Îți poți abandona un vis sau dezvolta altul doar citind din experiențele personajelor preferate.

Ficțiunea te ajută să înțelegi

Dacă vei căuta pe internet definiția ficțiunii, o vei găsi cu siguranță, însă nu complete. Despre cărțile de ficțiune este important să reții că acestea se ocupă de adevăr. În ce sens? Mai jos un citat care explică mai mult decât suficient această teorie.

Toate cărțile bune au un lucru în comun – sunt mai adevărate decât dacă s-ar fi întâmplat cu adevărat, iar după ce ai citit una dintre ele vei simți că tot ceea ce s-a întâmplat, ți s-a întâmplat și apoi îți aparține pentru totdeauna: fericirea și nefericirea, binele și răul, extazul și tristețea, mâncarea, vinul, paturile, oamenii și vremea.” – Ernest Hemingway

Gânduri de final

Nu toate cărțile de ficțiune sunt valoroase. Probabil vei da peste multe care au: scrierea slabă, intrigile superficiale și dramele mărunte, și care aduc puțină valoare. Dar nici toate cărțile non-ficțiune sunt valoroase. Secretul este să ai răbdare și să nu judeci la prima mână.

Dacă internetul sau librăriile te copleșesc atunci când îți cauți ceva nou de citit, caută rubrica: “Citește Fain&Simplu” pe site-ul nostru. Invitații de soi ai lui Mihai Morar fac cele mai faine și mai utile recomandări de cărți pentru minte, trup și suflet. De exemplu:

MINTE: Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă părintele Teologos

TRUP: Citește Fain&Simplu: Ce îți recomandă Paul Avram TUKARAM

SUFLET: Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Ada Condeescu

Exit mobile version