Rușinea este una din emoțiile negative care ne distorsionază imaginea de sine. Are talentul să ne convingă că suntem răi, slabi, nedemni de iubire și apreciere. Vestea bună este că rușinea are forma unui perete ce poate fi spart. Iar cu cât vorbești mai mult despre asta, cu atât te va controla mai puțin.
Cum ajungem să trăim o viață autentică fără rușine?
Trebuie să clarificăm că emoțiile sunt normale pentru orice ființă umană. Toți am simțit rușine la un moment dat. Acum însă, este momentul să învățăm cum să o identificăm corect ca mai apoi, să trăim fără toxicitatea adusă de ea. Hai să mergem împreună pas cu pas pe urmele rușinii.
1. Recunoaște că-ți este rușine
Ca orice altă problemă, odată ce ești onest cu tine și recunoști ce simți, vindecarea este aproape. Rușinea poate avea multe fețe, de aceea poate fi difcil să o identificăm rapid. Cu toate acestea, recunoscând, te desprinzi de perete și poți vedea mai clar ce se află în spatele tău.
2. Spune că îți este rușine
Alege să vorbești despre ce simți cu cea mai empatică persoană de lângă tine. Poate vei fi surprins să descoperi că nu ești singurul care a simțit asta. Vei afla și alte povești despre rușine care nu te au pe tine ca subiect principal. Vei simți o ușurare imensă când altcineva îți împărtășește experiențele proprii. Este liniștitor momentul în care descoperi trăiri comune în ceilalți.
3. Caută sursa rușinii
Pune-ți întrebări ajutătoare: Când am mai avut acest sentiment? Cine era alături de mine atunci? Care a fost reacția primită din experior? Au fost persoane care au negat capacitățile tale? Au spus în mod repetat că nu este bine ceea ce faci? Fă acest exercițiu seara, când agitația din jur s-a încheiat și când liniștea prinde contur. Mergi pas cu pas pe urmele rușinii. Descoperă care au fost situațiile în care ai crezut că ești „prost” sau „inutil”. În multe cazuri, oamenii tind să fie convinși că ceva nu e în regulă cu ei. Dar de fapt, rușinea a câștigat jocul în mintea lor.
4. Recunoaște semnele rușinii
Când apare emoția de rușine, încearcă să localizezi unde anume în corp o resimți cel mai tare. Înainte de a fi acaparat de sentimentul de neputință, încearcă să îți fixezi atenția pe semnele rușinii. Se poate întâmpla ca rușinea să se reflecte în exterior ca un val de critică adusă celorlalți. Sunt oameni care tind să recunoască semnele rușinii mai degrabă în ceilalți decât în propriile trăiri.
5. Adaugă compasiune și iertare în viața ta
Ce faci nu te definește ca întreg. Tu ca om, nu ești suma nereușitelor. Amintește-ți asta atunci când vocea critică din interiorul tău se luptă să te țină la pământ. Iertarea implică compasiune. A ierta înseamnă a cultiva compasiunea în inima ta. Învață să vorbești cu tine, la fel cum vorbești cu cel mai bun prieten al tău. Lui nu trebuie să-i demonstrezi nimic. Nu trebuie să lupți, minut cu minut, pentru a-i îndeplini așteptările.
6. Cere ajutorul unui specialist
Exprimarea emoțiilor necesită curaj și un anumit grad de vulnerabilitate. Uneori, nu poți face acest pas alături de prieteni. Exprimarea celor mai profunde și mai puternice emoții, generează stări de anxietate. În acest caz, este necesar să iei legătura cu un psiholog, mai ales dacă rănile din trecut sunt adânc înrădăcinate. El te poate ghida astfel încât să parcurgi călătoria spre sine într-un mod eficient.
Precum am spus la început, a simți este omenesc. Important este să păstrăm aproape mai mult emoțiile pozitive. Iar pe cele negative să învățăm să le gestionăm pentru a trăi o viață autentică.
Așadar, mergând pas cu pas pe urmele rușinii, înțelegem cum a luat ea naștere. Înțelegem cum ne afectează și ce putem schimba în momentul în care semnele ei tind să apară.
Mădălina Costache