Când consumi prea multă sare și nu compensezi cu o creștere a aportului de apă, organismul va îți trimite semnale de alarmă. Învață să le recunoști în cele ce urmează cu cele zece semne care arată că mănânci prea multă sare.
Pentru ca organismul să funcționeze și să rămână sănătos are nevoie de o anumită cantitate de sare. Clorura de sodiu reglează echilibrul hidric al organismului și tensiunea arterială și este esențială pentru excitabilitatea mușchilor și nervilor. De asemenea, participă la digestie și la structura osoasă. Dar în exces devine o cauză a problemelor.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu consumăm mai mult de 5 g de sare pe zi. Dar mulți dintre noi mâncăm mult mai mult decât avem nevoie. Sarea pe care o adăugăm la gătit și la dressing este o parte importantă a aportului. Și, cu toate astea cantitatea crește și prin intermediul altor alimente ultraprocesate.
Alimentele cu cel mai mare aport de sare sunt brânzeturile învechite, murăturile și alte conserve, preparatele gata făcute și mezelurile. La sfârșitul zilei, o persoană consumă în medie 10 g de sare, dublu față de cantitatea recomandată.
Consumăm prea multă sare
Dacă organismul primește prea multă sare, excesul este excretat prin rinichi. Corpul pierde și apă în acest proces, ceea ce activează starea de sete. Pe termen lung, dacă se menține consumul excesiv de sare, rinichii devin suprasolicitați.
Dacă nu bei suficient, excesul de sodiu provoacă o constracție a vaselor de sânge care crește tensiunea arterială. De aceea, unul dintre sfaturile date persoanelor hipertensive este să-și reducă aportul de sare.
Dacă mănânci prea multă sare, aceasta poate fi toxică. Sodiul atrage apa din celule, ceea ce determină stresul fiziologic. Dacă echilibrul hidric nu este restabilit, apar diaree și vărsături. În cazurile severe, lipsa apei poate duce la tulburări cardiace și respiratorii sau chiar la moarte.
10 semne care arată că mănânci prea multă sare
1. Sete constantă
Dacă ai mâncat alimente sărate, corpul tău va cere apă mai des. Este esențial să satisfacem această nevoie deoarece organismul are nevoie de ea pentru echilibrul mineralelor din exteriorul și din interiorul celulelor. De asemenea, setea excesivă poate fi, de asemenea, un semn al diabetului de tip 1.
2. Inflamarea feței
Când te trezești dimineața, poți descoperi că zona din jurul ochilor și obrajilor tăi este inflamată. Un aport mai mare de sare cu o zi înainte poate fi motivul pentru acest lucru. Excesul de sare face ca lichidul să fie prins între celule și țesuturi să se umfle literalmente.
3. Cântarul arată o greutate mai mare
Nu întotdeauna un exces de calorii te face să te îngrași. Sarea reține lichidul și acesta este greu, dar nu te panica, o zi cu puțină sare și multa apă te va ajuta la eliminarea retenției excesive de apă.
4. Mâncarea are o aromă insipidă
Consumul de alimente procesate și preparate ne poate atenua percepția despre gustul sărat. Oamenii care suferă de asta spun adesea că găsesc legumele foarte fade. Este important să reduci în mod conștient cantitatea de sare adăugată. Deoarece papilele gustative de pe limbă sunt reînnoite în mod regulat, se pot obișnui cu alimentele cu conținut scăzut de sare.
Descoperă și Beneficiile sportului pentru trup și suflet. Cum transformi mișcarea în sănătate
5. Durerea de cap constantă
Durerile de cap pot fi cauzate de consumul excesiv de sare. Semnele tipice sunt înțepăturile și presiunea în zona tâmplelor, deoarece sarea face ca vasele de sânge ale creierului să se dilate. În cazul în care ai acest tip de durere de cap este important să bei multă apă.
6. Rinichii pot fi afectați
Dacă concentrația de sare în urină crește și rinichii nu sunt spălați cu suficientă apă, se pot forma cristale. Sărurile sunt depuse una peste alta în straturi, astfel încât pietrele la rinichi să se dezvolte în timp. Pietrele pot fi foarte dureroase.
Este important să bei 1,5 până la 2 litri pe zi, mai mult dacă faci mult mișcare sau este cald. Acest lucru curăță rinichii și previne acumularea deșeurilor. Dacă pietrele mici la rinichi s-au format deja, bea multe lichide.
7. Hipertensiunea aterială
Tensiunea arterială optimă este 120/80. Cu toate acestea, prea multă sare poate duce la hipertensiune arterială pe termen lung, deoarece vasele se contractă și se întăresc, ceea ce înseamnă că inima trebuie să pompeze mai repede și cu mai multă presiune.
Dacă suferi deja tensiune arterială mare, ar trebui să monitorizezi cu atenție aportul de sare și să faci controale regulate.
8. Ești mai predispus la afecțiuni
Într-un experiment, cercetătorii au împărțit șoarecii în două grupuri și i-au hrănit cu alimente cu conținut scăzut de sare și altele cu alimente bogate în sare timp de o săptămână. Soarecii au fost apoi infectați cu bacterii Listeria și E. Coli, care pot fi găsite în mâncarea noastră. Șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă săracă în sare au avut mai multe celule imunitare decât șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în sare. În grupul alimentat cu o dietă bogată în sare, infecțiile au durat, de asemenea, semnificativ mai mult.
9. Tulburări de somn
Consumul de alimente prea sărate poate duce la tulburări de somn, cum ar fi somnul agitat, treziri frecvente și neliniște dimineața la trezire. Somnul cel mai agitat apare atunci când consumi multă sare noaptea, deoarece conținutul ridicat de sodiu duce la creșterea tensiunii arteriale și la retenția de lichide.
10. Tulburare hidroelectrolitică
Hipernatremia înseamnă că ai prea multă sare în sânge. Acest lucru perturbă echilibrul fluidelor și electroliților din organism. Un medic poate determina acest lucru cu ajutorul hemoleucogramei. Dacă există un exces puternic de sare, poate apărea edem, este acumularea de apă în anumite locuri ale țesutului corpului. În cazurile severe, poate duce chiar la pierderea conștienței sau la o criză epileptică.