Mihai Morar are talentul de a a duce cei mai faini invitați la microfonul Fain & Simplu. Oameni sclipitori cu povești inspiraționale și personalități marcante pentru istoria României au acceptat provocarea lui de a oferi românilor un loc sigur pentru a crește. Din 2020, Clubul pentru Minte, Trup și Suflet a fost locul în care sute de lecții au fost predate cu blândețe și căldură. Parenting, business, mindfulness, relații, artă, sport, nutriție sunt doar câteva din teme abordate în cadrul discuțiilor.
Pe lângă multitudinea de informații valoroase, care însumate devin adevărate ghiduri practice de utilizare eficientă și echilibrare a celor trei mari forțe de care dispunem (minte, trup și suflet), am strâns în călătoria nostră și o colecție de cărți remarcabile. Invitații lui Mihai Morar au lăsat cu drag pentru comunitatea Fain & Simplu o serie de lecturi suplimentare pentru oricine își dorește să aprofundeze subiectelele de interes. Din zecile de titluri numite, am selectat pentru tine un top al celor mai faine și utile recomandări de cărți din istoria podcastului.
Top 10 recomandări de cărți din istoria podcastului Fain & Simplu
10. „101 apărări. Cum se autoprotejează mintea” – Jerome S. Blackma
În episodul #057, Mihai Morar a aprofundat procesul de călătorie către sine într-o convesație cu Anca Maftei – psihoterapeut sistemic, psiholog clinician cu peste 15 ani de experiență și creatoare a metodei terapeutice unice în lume – RE-Generation. Tema generală a conversației a fost vindecarea traumelor cu iubire totală.
Mintea omului are o capacitate uimitoare de a inventa mecanisme care să îl protejeze de conștientizarea emoțiilor neplăcute. Cu toții le avem, însă în ciuda preconcepțiilor, nu trebuie să luptăm pentru eliminarea lor, în speranța unei vieți mai liniștite.
„Niciun mecanism nu trebuie dărâmat. Este vorba de incluziune și legea apartenenței, toată lumea are dreptul să aparțină” – Anca Maftei despre „101 apărări. Cum se autoprotejează mintea”
9. „Dune” – Frank Herbert
Costin Dămășaru, omul care a scanat 1500 de creiere, doctor în management, licențiat în psihologie, masterand în administrarea afacerilor și un adevărat supraviețuitor în iad, a vorbit cu Mihai Morar în cadrul episodului #054 despre puterea vindecătoare a creierului.
Poate cea mai cercetată superputere dintre toate pe care le avem, creierul uman, încă este un tărâm plin de necunoscute. Unii au făcut mai mulți pași decât alții în direcția ascunzătorii tuturor secretelor, iar descoperirile s-au arhivat în cărți, chiar și în cele mai puțin științifice.
„Am descoperit un concept foarte interesat în această serie”, spune Costin. „Secretul este în augmentarea performanțelor creierului uman, care este optimizat doar în proporție de 10%. Se poate augmenta să facă lucruri remarcabile! Acest lucru se știa din anii 60. Secretul e în creierul uman, nu în inteligența artificială”- Costin Dămășaru despre seria de cărți „Dune”
8. „Agonie și extaz” – Irving Stone
În episodul #056, Prof. Dr. Vlad Ciurea povestește despre progresele neurologiei, puterea creierului și ce ne menține tineri. Omul care a marcat destinul a mii de pacienți în ultimii 50 de ani, a recunoscut că nimic nu este posibil fără credință.
„Michelangelo când a pictat ultima parte din Geneza spunea: Mâna nu mai era a mea, cineva îmi conducea mâna.” – Dr. Vlad Ciurea
Așadar, recomandarea lui este Un roman biografic bazat pe viața lui Michelangelo, „Agonie și extaz”. Autorul, Irving Stone, a făcut eforturi pentru a finaliza această neobișnuită biografie. Acesta s-a mutat pentru o vreme în Italia. Loc în care s-a documentat pentru a relata cât mai bine epoca înfloritoare, Renașterea. Tot în Italia află detali deosebite despre celebrul artist european, cum s-a școlit tânărul Michelangelo, dar și detalii amoroase din viața acestuia. Povestește despre legaturile sale cu familia Medici. Scrie despre relațiile, uneori conflictuale, cu contemporanii săi în ale artei: da Vinci, Donatello, Botticelli, Rafael.
7. „Eficiență în 7 Trepte” – Stephen R. Covey
„Capitolul 2 – Începe cu sfârșitul în minte, m-a șocat! Era greu de înțeles, greu de digerat. De unde să știu eu sfârșitul?” – Cristi Onețiu despre cartea „Eficiență în 7 Trepte”
Episodul #061 din podcastul Fain & Simplu îl are ca invitat pe antreprenorul de succes, Cristi Onețiu. Acesta vorbește despre oportunitățile care nu trebuie ratate, despre ce poate face încrederea în sine și noile trenduri în materie de afaceri accesibile tuturor. Pentru tinerii care vor să intre în lumea business-ului și nu numai, acesta a recomandat cartea „Eficiență în 7 Trepte” ca pilon de bază în formarea mentalității omului de succes.
6. „Însemnări în subterană” – F.M. Dostoievski
Episodul #076 este mai mult decât o conversație cu artistul Carla’s Dreams, este o discuție sinceră cu omul din spatele celui mai de succes proiect muzical românesc. Este poate cel mai transparent interviu dat de Carla’s Dreams vreodată. Dincolo de mască, muzică, versuri, Mihai Morar a reușit să scoată la suprafață o parte din sufletul artistului, necunoscută publicului larg.
„Nici măcar un vierme nu merit să fiu numit. Asta este cartea mea preferată de la el” – Carla’s Dreams despre „Însemnări în subterană”
O carte remarcabilă, despre care și scriitorul Vasili Rozanov spune că este ‘‘prima piatră unghiulară din activitatea literară a lui Dostoievski’‘ pentru că expune idei care formează ”întaia linie fundamentală a concepției despre lume a autorului”.
5. „O muscă în Sfântul Munte” – Vasilis G. Frangopulos
În cadrul episodului #072, Monica Bârlădeanu vorbește cu Mihai Morar despre importanța iubirii de sine în legarea unor conexiuni autentice. În călătoria ei profesională și spirituală, aceasta a avut o mulțime de lecții de învățat printre care și diferența dintre ego și demnitate. Una dintre cărțile care au ajutat-o să crească și să-și găsească liniștea a fost „O munsă în Sfântul Munte”.
„Este o lectură foarte faină pentru că răspunde la întrebările omului contemporan care contestă divinitatea, peroția. Cartea asta are niște răspunsuri la aceste întrebări.” – Monica Bârlădeanu
Este o poveste tulburătoare despre depășirea certitudinilor umane și descoperirea Adevărului. O fascinantă căutare lăuntrică, istorisită cu talent, umor și sensibilitate. Această carte constituie un prilej pentru fiecare cititor de a trăi propria minune pe tărâmurile credinței.
4. „Biologia credinței” – Bruce H. Lipton
În episodul #077, Mihai Morar îl aduce în fața microfonului de podcast pe celebrul distrugător de ego, Paul Avram Tukaram. Împreună discută despre ce înseamnă detox-ul spiritual și care sunt beneficiile acestuia. O conversație din care oamenii pot învăța cum să-și asculte corpul pentru a trăi o viață cu sens.
„Fiecare celulă are componenta biologică și componenta energetică, da? Componenta energetică este încărcată de traume, de frică. Aia este stocată în celulă, care afectează comportamentul celulei. Pentru că este energie de proastă calitate. Citește „Biologia Credinței” a lui Lipton și o să vezi acolo” – Paul Avram
Doctorul Bruce H. Lipton a demonstrat în cartea „Biologia Credinței” că celulele din corp îți sunt afectate de propriile gânduri. El descrie cum se petrece acest fenomen folosind un limbaj simplu, expresiv și amuzant. Este o lectură puternică, elegantă și simplă care însă îți poate oferi răspunsurile îndelung căutate despre viața ta.
3. „Măiestrie” – Robert Greene
Episodul #047 îl are ca invitat pe Mario Popescu, un health coach veritabil cu ajutorul căruia Mihai Morar a reușit să traseze liniile de ghidare pentru atingerea unui stil de viață sănătos. O discuție despre obiceiuri sănătoase și nesănătoase atât alimentare, cât și de viață în general. Una dintre concluziile generale extrase în urma episodului a fost conștientizarea importanței regulilor în viața unui om pentru atingerea obiectivelor.
Pentru a ne vedea unicitatea exprimată în realizările noastre, trebuie mai întâi să învățăm regulile – și apoi cum să le schimbăm complet. Cartea lui Robert Greene se bazează pe strategiile prezentate în Cele 48 de legi ale puterii pentru a oferi un ghid practic spre măreție – și despre cum să începi să trăiești după propriile reguli.
„O carte care m-a ajutat foarte mult și în alegerea carierei. Vorbește exact despre a ne alege vocația. Am citit cartea într-un moment în care am ajuns pe drumul ăsta, dar m-am identificat cu ceea ce spunea și anume că vocația – pentru cei care nu știu ce să facă încă- universul ăsta are niște pârghii prin care ne indică ce trebuie să alegem și ce va urma să facem în viața asta” – Mario Popescu despre „Măiestrie”
2. „Puterea Prezentului” – Eckhart Tolle
„Cartea asta a fost cartea care m-a făcut să mă detașez de gândurile mele. M-a făcut să observ dacă ele sunt logice sau nu.” – Levi Elekes despre „Puterea Prezentului”
În cadrul episodului #074, Levi Elekes și Mira vorbesc despre provocările prin care trece un cuplu tânăr și activ, dar și despre conexiunea lor specială. O conversație faină și simplă în care conexiunea dincolo de cuvinte este personajul principal. Liantul dintre cei doi a fost în primul rând lectura. Cartea lui preferată și cartea ei preferată s-a dovedit a fi una și aceeași. „Puterea prezentului” este cartea care a schimbat mii de vieți, printre care și a celor doi îndrăgostiți.
Eckhart Tolle este considerat unul dintre cei mai originali și mai inspirați călăuzitori spirituali ai timpului nostru. Nu s-a aliniat niciunei tradiții sau religii, dar nici nu a respins vreuna. Învățăturile sale transmit un mesaj simplu și profund: există o cale către eliberarea de suferință și dobândirea păcii interioare. În urma lecturii, ajungem să fim cu adevărat împăcați cu noi înșine și cu ceilalți. Ne descoperim sinele autentic, complet și perfect.
1. „Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns” – Gabor Maté
În episodul #048, Raluca Anton, doctor în psihologie, psihoterapeut specialist și supervizor în psihoterapii a vorbit pe înțelesul tuturor, despre moștenirea pe care o primim de la familia noastră. A explicat cum aceasta ne poate afecta negativ viața de zi cu zi, dacă nu începem să căutăm informații.
Primul care resimte traumele transgeneraționale este corpul. Din păcate, nu suntem obișnuiți să-l ascultăm, așadar efectele negative se agravează și ne lovesc tot mai tare până ne acordăm atenție. În vederea cunoașterii mai profunde a legăturii dintre corp, minte și suflet, Raluca Anton l-a recomandat pe autorul Gabor Maté, despre care a spus că “are niște cercetări fascinante în timpurile noastre”.
Gabor Maté este un cunoscut medic canadian de origine maghiară, specialist în domeniul îngrijirii paliative. Cartea de față este un studiu aprofundat despre stres și influența lui asupra sănătății noastre psihice și fizice.