24 proverbe despre bunătate și rolul ei în societate

sursă foto:unsplash.com

Bunătate. Există o singură regulă de aur. Vine în multe forme și este spusă în multe feluri, precum vom descoperi în seria de proberbe despre bunătate. Dar, în cele din urmă înseamnă întotdeauna același lucru „fă altora, așa cum ai vrea ca ei să-ți facă ție”. Acesta este un element de bază al vieții, care a existat de-a lungul timpului, înglobându-se în umanitate.

Proverbe despre bunătate

1. Fii bun ori de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil. 🙂 – Dalai Lama

2. Nu poți răsplăti bunătatea. Poți doar, la rându-ți, să fii bun cândva, undeva, pe parcursul vieții. – Anne Morrow Lindbergh

3. Înțelepciunea unei minți fericite este bunătatea. – Ella Wheeler Wilcox

4. Nimic nu este mai de preț decât respectul pentru tine însuți, întemeiat pe drept și omenie. – John Milton

5. Un cap bun și o inimă bună sunt întotdeauna o formidabilă combinație. – Nelson Mandela

6. Fiți sinceri și curați în tot ceea ce faceți, ca și când Dumnezeu ar fi de față. – Ernest Bernea

7. Una din marile mulțumiri ale vieții e să te știi om bun. – Ioan Slavici

8. Bunătatea este limbajul pe care cel surd îl poate auzi și cel orb îl poate vedea. – Mark Twain

9. Fii cât mai bun, căci doar asta îți rămâne. – Ralph Waldo Emerson

10. Omenia este măsura omului. – Aneta Tîmplaru Horghidan

11. Zâmbește celui trist, întinde-i o mână celui căzut și spune-i o vorbă bună celui descurajat. Nu este o rușine, ci o dovadă de omenie.

12. Ce este bunătatea? O frumusețe pe care o percepi direct cu sufletul. – Alexandru Vlahuță

13. Nu recunosc alt semn al superiorității decât bunătatea. – Ludwig van Beethoven

14. Ceea ce facem e doar o picătură într-un ocean, dar fără acea picătură, oceanul ar fi mai mic. – Maica Teresa

Descoperă și Cum să devii stăpânul emoțiilor tale

15. Fii bun în ceea ce faci. La un moment dat nu va mai fi nevoie să te prezinți, te vor prezenta faptele tale.

16. Așează bunătatea ca bază a vieții tale, dreptatea ca măsură, înțelepciunea ca limită, iubirea ca încântare și adevătul ca lumină.

17. Și cel mai mic act de bunătate pe care îl faci poate schimba lumea. – Walt Disney

18. Nu-ți fie rușine să faci întotdeauna ceea ce este mai bine. – Esop

19. Când faci tot ce poți mai bun, nu știi niciodată ce miracol apare în viața ta sau în viața altui om. – Helen Keller

20. Adevărata generozitate este să faci ceva bun pentru cineva care nu va afla niciodată despre aceasta. – Frank A. Clark

21. Nu este nevoie de o religie pentru a crede. Bunătatea este religia mea. – Dalai Lama

22. Bunătatea e un dar gratuit al naturii, tot atât de rar ca și inteligența ori frumusețea. A ierta prostia ori urâțenia și a condamna răutatea este explicabil, dar nu filosofic. – Gabaret Ibrăileanu

23. Fii bun, dar ferește-te să te creadă lumea că poți fi numai bun. – Nicolae Iorga

24. Am învățat că un om n-are dreptul să-l privească pe altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice. – Gabriel Garcia Marquez

De ce e fain să fii un om bun în societate

Atunci când practicăm bunătatea față de alți oameni sau față de noi înșine, putem experimenta schimbări mentale și fizice pozitive prin scăderea nivelului de stres și creșterea producției de hormoni ai senzației de bine, cum ar fi dopamina, oxitocina și serotonina.

A fi amabil ajută la întărirea sistemului imunitar, la reducerea tensiunii arteriale și la reducerea stresului și anxietății.

Lucrul grozav este că nu este greu să fii amabil. După cum a spus Dalai Lama: „Fii amabil ori de câte ori este posibil. Este întotdeauna posibil”.

Bunătatea poate avea un impact imens asupra vieții cuiva și îl poate afecta în atât de multe moduri pozitive. De asemenea, poate avea un efect pozitiv asupra faptului că persoana este amabilă, așa că în cele din urmă este bine pentru noi toți.

Bunătatea poate avea un impact imens atât asupra bunăstării mentale, cât și asupra fizică a unei persoane:

Zâmbetul contagios

Când bunătatea lovește pe cineva, primul semn de acceptare și bucurie vine sub forma unui zâmbet. Aceste zâmbete, atunci când sunt pline de fericire, capătă o putere proprie devenind contagioase și trec în curând printre oameni, același lucru se poate spune despre râs.

Bun pentru inimă

Când cineva face ceva cu adevărat amabil pentru tine, nu numai că emoțiile noastre preiau stăpânire și se formează expresii fizice de fericire, ci și pe plan intern, un sentiment general de căldură se dezvoltă din piept dându-ne o senzație fericită.

Formarea de relații

Cel mai simplu mod de a stabili noi relații și de a le consolida pe cele existente este prin bunăvoință. Acest lucru poate fi benefic mai ales atunci când cineva are dificultăți în a forma relații din cauza anxietății sau a stimei de sine scăzute.

Anxietate și depresie

Cel mai mic grad de bunătate poate avea un impact atât de mare asupra unei persoane care suferă de afecțiuni precum anxietatea și depresia prin eliberarea serotoninei în organism. Acest lucru, la rândul său, poate avea un impact uriaș asupra valorii de sine a unei persoane.

Durerea

Bunătatea poate determina, de asemenea, organismul să elibereze endorfine în creier, ceea ce ajută corpul să facă față durerii. Acesta este doar un mic exemplu al modului în care bunătatea, sub orice formă, poate influența indivizii.