Cum să devii stăpânul emoțiilor tale

sursă foto: pixabay.com

Capacitatea de a experimenta și exprima emoții este mai importantă decât ne putem imagina. Iar puterea noastră este dincolo de limite. Poți deveni stăpânul emoțiilor tale dacă vei dori să te cunoști întru totul.

Ca răspuns resimțit la o situație dată, emoțiile joacă un rol cheie în reacțiile noastre. Când suntem în ton cu ele, avem acces la cunoștințe importante care ne ajută cu:

  • luarea deciziilor
  • succesul relațiilor
  • interacțiunile de zi cu zi
  • autoîngrijire

În timp ce emoțiile pot avea un rol util în viața  de zi cu zi, ele pot afecta sănătatea emoțională și relațiile interpersonale atunci când încep să fie scăpate de sub control.

Orice orice emoție – chiar și euforie, bucurie sau altele pe care le-ai considera de obicei pozitive – se pot intensifica până la un punct în care devin dificil de controlat.

Abilitățile bune de reglare emoțională sunt legate de bunăstare însă pentru a putea ajunge în acest punct trebuie să învățăm cum putem deveni stăpânii emoțiilor noastre.

Aruncă o privire asupra impactului emoțiilor tale

Emoțiile intense nu sunt deloc rele. Emoțiile ne fac viața interesantă, unică și vibrantă. Sentimentele puternice pot semnifica că îmbrățișăm viața pe deplin, că nu ne reprimăm reacțiile naturale.

Este perfect normal să experimentezi o oarecare copleșire emoțională uneori – când se întâmplă ceva minunat, când se întâmplă ceva groaznic.

Deci, de unde știi când există o problemă? Emoțiile care scapă în mod regulat de sub control pot duce la:

  • conflict de relație sau de prietenie
  • dificultăți de relație cu ceilalți
  • probleme la serviciu sau la școală
  • dorința de a folosi substanțe pentru a vă ajuta să vă gestionați emoțiile
  • izbucniri fizice sau emoţionale

Găsește-ți puțin timp pentru a face bilanțul modului în care emoțiile tale necontrolate îți afectează viața de zi cu zi.

Îndreaptă-te către reglementare, nu către reprimare

Nu îți poți controla emoțiile cu un cadran (dacă ar fi atât de ușor!). Dar imaginează-ți, pentru o clipă, că ai putea gestiona emoțiile în acest fel. Cu certitudine nu ai dori să le lași să funcționeze la maximum tot timpul. De asemenea, nu ai dori să le dezactivezi complet.

Când suprimi sau reprimi emoțiile, te  împiedici să experimentezi și să exprimi sentimente. Acest lucru se poate întâmpla în mod conștient (suprimare) sau inconștient (reprimare).

Oricare poate contribui la simptomele de sănătate mentală și fizică, inclusiv:

  • anxietate
  • depresie
  • probleme de somn
  • tensiune musculară și durere
  • dificultăți de a gestiona stresul
  • abuzul de substanțe

Când înveți să exerciți controlul asupra emoțiilor, asigură-te că nu le ascunzi sub covor și astfel poți devenii stăpânul emoțiilor tale. Exprimarea emoțională sănătoasă implică găsirea unui echilibru între emoții copleșitoare și lipsa acestora.

Descoperă și: Care sunt cele 6 emoții de bază, cum le recunoști și ce să faci atunci când le simți

Acceptă-ți emoțiile – toate

Dacă vei încerca să-ți îmbunătățești gestionarea emoțiilor, ai putea încerca să îți minimizați sentimentele.

Când pici în extrema emoțiilor ar putea fi util să-ți spui: „Doar calmează-te” sau „Nu este așa de mare lucru, așa că nu nu te sperii.”

Cu toate că pare un lucru simplu, aceste cuvinte pot anula o experiență negativă. Acceptarea emoțiilor pe măsură ce apar te ajută să fii mai confortabil cu ele. Creșterea confortului în jurul emoțiilor intense îți permit să le simțiți pe deplin, fără a reacționa în moduri extreme și inutile.

Pentru a exersa acceptarea emoțiilor, încearcă să te gândești la ele ca la mesageri. Nu sunt „bune” sau „rele”. Sunt neutre. Poate că uneori ies la iveală sentimente neplăcute, dar tot îți oferă informații importante pe care le poți folosi.

Acceptarea emoțiilor poate duce la o mai mare satisfacție în viață. În plus, oamenii care se gândesc la emoțiile lor ca fiind utile pot  avea niveluri mai ridicate de fericire.

Învață să știi când e timpul potrivit pentru exprimarea emoțiilor

Există un timp și un loc pentru orice, inclusiv pentru emoțiile intense. În timp ce plânsul poate fi o exteriorizare comună în cazul unor situații greu de suportat, alte situații necesită o oarecare reținere. Indiferent cât de frustrat ai fi, să țipi la șeful tău pentru o acțiune disciplinară nedreptă nu te va ajuta.

Să fii atent ceea ce te înconjoară  și la situație te poate ajuta să înveți când este bine să eliberezi sentimentele și când ai putea dori să le reprimi, cel puțin pentru moment.

Oferă-ți spațiu pentru a deveni stăpânul emoțiilor

Pune-ți limite și ia disntanță de sentimentele intense. Acest lucru te poate ajuta să te asiguri că reacționezi la ele într-un mod rezonabil.

Această distanță poate fi fizică, cum ar fi părăsirea unei situații supărătoare, de exemplu. Dar poți crea și o anumită distanță mentală distrăgându-ți atenția de la factorii nocivi.

Încearcă meditația

Dacă practici deja meditația, ar putea fi una dintre metodele potrivite pentru a face față sentimentelor extreme și pentru a deveni stăpânul emoțiilor tale.

Meditația te poate ajuta să crești conștientizarea tuturor sentimentelor și experiențelor. Când meditezi, te înveți să stai cu acele sentimente, să le observi fără să te judeci sau să încerci să le schimbi ori să le faci să dispară.

După cum am menționat anterior, a învăța să îți accepți toate emoțiile poate facilita reglarea emoțională. Meditația te ajută să crești aceste abilități de acceptare. Oferă și alte beneficii, cum ar fi să te ajute să te relaxezi și să dormi mai bine.

Bianca Ion