Cum să fii un prieten bun (chiar dacă ești ocupat)

Cum să fii un prieten bun (chiar dacă ești ocupat)

În goana noastră zilnică, păstrarea vieții sociale poate părea un lux de neatins. Chiar dacă am înțeles cât de importante sunt de fapt relațiile în viața unui om, tot ne vine să spunem: “Nu pot acum, sunt ocupat!“. Uneori poate așa este, poate chiar traversăm o perioadă plină, ce ne seacă de energie. Alteori însă, fără a înțelege pe deplin cum și de ce, jucăm “prea ocupatul” în văzul lumii. Nu ți s-a întâmplat să refuzi numai la gândul că ești ocupat și totuși să prioritizezi odihna în locul tuturor altor responsabilități? Mulți experimentăm astfel de situații, însă astăzi nu vom vorbi despre ele. Mai degrabă ne vom concentra pe a nu mai refuza interacțiunea socială, când mintea spune nu. În continuare îți vom prezenta câteva bune practici pentru a rămâne un prieten bun, în ciuda programului încătcat.

Cum să fii un prieten bun (chiar dacă ești ocupat)

Comunicarea sinceră este de bază

Spune-le ce se întâmplă de fapt în viața ta. Fie că este vorba de o perioadă bună sau plină de provocări, asigură-te că ei știu care îți e statusul. Vorbește cu onestitate despre disponibilitatea ta.

Dacă ai doar 10 sau 15 minute pe săptămână pentru ieșiri, fă anunțul ca atare. Arată-ți dorința de conectare, ignorând gândul: “E prea puțin, n-are sens să spun!”

Spune ceva de genul: “Viața mea este cam agitată acum, am acel proiect în lucru și termenul limită se apropie de final. Totuși, aș vrea să ne vedem! Uite, miercuri, la 17, am 15 minute libere, cum îți sună să ieșim atunci la o cafea?”

De asemenea, se poate întâmpla ca, uneori, tipul liber să fie restrâns la doar câteva ore. Să zicem că nu simți atunci să le împarți cu nimeni. Este în regulă, doar fii sincer și spune-le asta.

Concentrează-te pe calitate, nu pe cantitate

Când nu te poți vedea fizic cu prietenii, amintește-ți că există și alte modalități de conectare. Vorbim despre: apeluri video sau audio, mesaje text sau vocale. Atenție: nu trebuie să stai cu orele în fața laptop-ului sau a telefonului. Importantă este calitatea comunicării. Uneori, chiar dacă poate îți pare greu de crezut, 15 minute pot valora mai mult decât o oră.

Programează timp pentru prieteni

Poate îți sună ciudat, mecanic sau rece, însă în viața de adult ai nevoie de organizare. Mereu vor fi lucruri de făcut, treburi de rezolvat, secretul este să nu pierzi niciodată din vedere esențialul. Dacă vrei relații de prietenie sănătoase și durabile, atunci prioritizează-le! Fă-ți obiceiul de a rezerva măcar 2/4 ferestre libere prietenilor.

Fii un punct de sprijin

În situații dificile, arată-ți sprijinul chiar și atunci când nu poți fi fizic prezent. Sună-i și ascultă-i cât au nevoie, transmite-le încurajările tale și oferă-ți sfaturile dacă ți se cer.

Un exemplu ar putea arăta așa: “Chiar dacă nu pot fi acolo, sunt aici pentru tine. Ai nevoie să vorbim?

Fii flexibil și empatic

Înțelege programul prietenilor tăi și fii empatic. Fii deschis la diverse modalități de a rămâne conectat, când programul suferă modificări bruște. Poate tu nu te mai poți ține de promisiune sau poate ei nu mai reușesc. Nimeni nu trebuie judecat. Doar vorbește și ascultă cu empatie, reprogramează întrevederea cu prima fereastră liberă nouă.

Chiar și în goana agitată a vieții noastre moderne, prieteniile pot fi menținute și consolidate cu eforturi minime și strategii inteligente. Cu puțină organizare și implicare, poți fi un prieten bun, chiar și atunci când agenda ta este plină. Așadar, îndrăznește să-ți faci loc pentru prietenii tăi și vei descoperi că aceste mici schimbări pot aduce bucurie și satisfacție în viața ta și în relațiile tale.