Cum arată tratamentul pentru OCD?

Cum arată tratamentul pentru OCD?

De curând am vorbit pe site despre OCD sau tulburarea obsesiv-comportamentală, de la ce este, la cum poate fi diagnosticat și până la diferența dintre TOC și perfecționism (nu sunt la fel!). Ei bine astăzi venim în completarea bazei de informații privind această tulburare. Mai exact, vom vorbi în rândurile ce urmează despre tratamentul pentru OCD.

Cum arată tratamentul pentru OCD?

S-ar putea să nu-ți placă următoarea informație însă rămâi alături de noi până la final. Răspunsul la întrebarea de mai sus este NU. Până în prezent nu s-a descoperit un remediu clar pentru OCD. Cu toate acestea, dacă ai această afecțiune nu trebuie să te speri. Sau, dacă cunoști pe cineva cu TOC, nu te grăbi să-i dai o veste rea, căci lucrurile nu sunt chiar așa de gri. Oricine are această tulburare poate duce o viață normală.

Atât terapia, cât și medicamentele (de obicei, inhibitori ai recaptării serotoninei) pot fi foarte eficiente pentru gestionarea TOC. Când vine vorba de terapie, un tip de terapie cognitiv-comportamentală (CBT) numită prevenirea expunerii și a răspunsului (ERP) este cunoscut ca standardul de aur pentru TOC. Ce presupune această terapie? Un specialist ajută pacientul să-și antreneze creierul să recunoască că pot tolera TOC-ul, fără a efectua compulsii. Chiar dacă este oribil, se poate! În jumătatea de prevenire a răspunsului, terapeutul ajută pacientul să facă față distresului în timp ce face altceva decât comportamentul compulsiv al acestuia. Pentru mulți oameni, acest lucru ajută la reducerea acestor gânduri supărătoare.

Deși accesul la tratament, inclusiv specialiști ERP instruiți, este încă extrem de limitat, acum există mai multe resurse și opțiuni cu costuri reduse decât oricând. În plus:

Aproximativ 70% dintre persoanele care primesc ERP și/sau medicamente tradiționale se pot aștepta să găsească alinare.

Așadar, dacă tu sau o persoană dragă ție se confruntă cu această tulburare, respiră adânc. Oricât de ciudate sau înfricoșătoare ar părea gândurile cuiva există variante ajutătoare. Oricât de iraționale ar fi ritualurile, sunt milioane de oameni cu TOC care reușesc să trăiască o viață normală. Deși drumul este departe de a fi ușor, este mai fezabil decât oricând să vă conectați cu ceilalți și să începeți să vă luați viața înapoi.

Mădălina Costache